Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρέμει» τον Putin ο Scholz - Πιέζει τη Βρετανία να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες - Η ενόχληση Sunak

«Τρέμει» τον Putin ο Scholz - Πιέζει τη Βρετανία να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες - Η ενόχληση Sunak
Μόλις πριν από δύο χρόνια θα ήταν αδιανόητο ότι η Γερμανία θα ήταν σε θέση να πιέσει τη Βρετανία ως προς την έκταση των στρατιωτικών της δαπανών
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak έχει συνηθίσει τις εκκλήσεις για αυξημένες αμυντικές δαπάνες. 
Αλλά καθώς ο πρωθυπουργός ξεκινά ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό εν μέσω μιας δύσκολης χρονιάς στη βρετανική πολιτική, είναι πιθανό να ακούσει το ίδιο μήνυμα από έναν από τους πιο εξέχοντες συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Politico.
Ο Rishi Sunak επισκέπτεται τη Γερμανία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός την Τρίτη, με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz να αναμένεται να ζητήσει σαφείς διαβεβαιώσεις για τις βρετανικές αμυντικές δαπάνες μετά από δεκαετίες περικοπών σε πραγματικούς όρους.
Μόλις πριν από δύο χρόνια θα ήταν αδιανόητο ότι η Γερμανία θα ήταν σε θέση να πιέσει τη Βρετανία ως προς την έκταση των στρατιωτικών της δαπανών.
Όμως, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Βερολίνο είναι επιτέλους έτοιμο να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για τα όπλα στον πόλεμο είναι πλέον σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Βρετανίας και ο Olaf Scholz έχει συνηθίσει τους τελευταίους μήνες να παροτρύνει τους Ευρωπαίους γείτονές του να αυξήσουν ομοίως τη συνεισφορά τους στη δύναμη πυρός της ηπείρου.

Βρετανική ασάφεια

Από την πλευρά του, ο Sunak έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου στο 2,5% του ΑΕΠ -μια αύξηση 9 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα- αλλά δεν έχει παρουσιάσει κανένα πραγματικό σχέδιο για το πώς ή πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
Αυτή η ασάφεια φαίνεται να απογοητεύει τους συμμάχους της Βρετανίας, όπως απογοητεύει και πολλούς από τους ίδιους τους βουλευτές του Sunak - συμπεριλαμβανομένων επιφανών μελών του υπουργικού του συμβουλίου.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο POLITICO ότι "δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών [του Ηνωμένου Βασιλείου] καθόλου", σημειώνοντας ότι "έχουν παραμείνει οι ίδιες εδώ και αρκετό καιρό".
"Καταλαβαίνουμε για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όλοι έχουμε τους ίδιους δημοσιονομικούς περιορισμούς", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Από τη Βαρσοβία στο Βερολίνο

Πριν από το ταξίδι του στο Βερολίνο, ο Sunak θα μεταβεί αεροπορικώς στη Βαρσοβία για αμυντικές συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, πριν ταξιδέψει στη Γερμανία αργότερα εντός της ημέρας.
Υπό την πίεση που δέχεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τη διήμερη περιοδεία του για να προβεί σε πολλαπλές ανακοινώσεις που σχετίζονται με την άμυνα.
Το Νο 10 της Downing Street δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει 3 δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία φέτος - μια αύξηση 500 εκατομμυρίων λιρών σε σχέση με τα κεφάλαια που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.
Τα επιπλέον μετρητά θα δαπανηθούν σε πολυπόθητα πυρομαχικά και συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία.
"Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να πολεμούν γενναία, αλλά χρειάζονται την υποστήριξή μας - και την χρειάζονται τώρα", δήλωσε ο Sunak.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παίζει πάντα το ρόλο του στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ασφάλειας".

Ενόχληση Sunak

Ο Sunak σίγουρα θα ενοχληθεί από κάθε υπόδειξη του Βερολίνου ότι η Βρετανία δεν κάνει το καθήκον της.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ και καιρό η κορυφαία στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση πριν από την εισβολή του Putin στην Ουκρανία - και παραμένουν έτσι, παρά την αύξηση των δαπανών.
Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι η Bundeswehr εξακολουθεί να έχει ελλείψεις", δήλωσε τον περασμένο μήνα η Eva Högl, κοινοβουλευτική επίτροπος της Γερμανίας για τις ένοπλες δυνάμεις. "Υπάρχει έλλειψη πυρομαχικών, ανταλλακτικών και ραδιοεξοπλισμού.
Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αρμάτων μάχης, πλοίων και αεροπλάνων".
Αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οποιαδήποτε ανοιχτή πίεση από τον Scholz θα οροκαλέσει οργή στο Λονδίνο, παρατηρώντας ότι ενώ πολλοί στο Ουεστμίνστερ αποδέχονται την ανάγκη να ενισχυθούν οι αμυντικές επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Γερμανοί "πρέπει επίσης να βάλουν πλάτη".
Μια πρόσφατη διπλωματική ενημέρωση του Ηνωμένου Βασιλείου που είδε το POLITICO, σημειώνει ότι το Βερολίνο είχε αργήσει να αντιδράσει στην εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έκτοτε είχε εντείνει τις προσπάθειές του.
Το έγγραφο κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία δεν βλέπει τον Scholz ως εξέχοντα ηγέτη στον αγώνα της Δύσης κατά του Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης