Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαστάσεις στη δωροδοκία του Ρώσου υπουργού Ivanov με 3η σύλληψη - Σενάρια εξόντωσης Shoigu

Διαστάσεις στη δωροδοκία του Ρώσου υπουργού Ivanov με 3η σύλληψη - Σενάρια εξόντωσης Shoigu
Θεωρείται απίθανο, αν όχι τελείως αδύνατο, ο Shoigu να μη διατηρήσει την υπουργική του θέση στην επόμενη κυβέρνηση
Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της δωροδοκίας του υφυπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Timur Ivanov καθώς το περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας, Basmanny, το οποίο έχει αναλάβει τη διερεύνηση του σκανδάλου, έδωσε εντολή για τη σύλληψη του Alexander Fomin, συνιδρυτή της κατασκευαστικής εταιρείας Olimpsitistroy.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Fomin, έχοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Ivanov, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου – όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ – να διασφαλίσει στην κατασκευαστική εταιρεία του συμβόλαια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο των εργασιών ανοικοδόμησης σε πόλεις που έχουν καταστραφεί από τις στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και που έχουν πλέον προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Η τρίτη σύλληψη

«Με απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου Basmanny της Μόσχας, ικανοποιήθηκε το αίτημα των αρχών προανάκρισης και αποφασίστηκε προληπτικό μέτρο κατά του Alexander Grigoryevich Fomin υπό τη μορφή κράτησης για περίοδο δύο μηνών, έως τις 23 Ιουνίου. 2024» αναφέρει η δικαστική απόφαση, στην οποία επιπλέον ορίζεται ότι «ο Fomin και άλλα πρόσωπα, που λειτουργούσαν ως οργανωμένη ομάδα, συνέβαλαν στο να λάβει ο Ivanov μια ιδιαίτερα μεγάλη δωροδοκία με τη μορφή της παράνομης παροχής προς εκείνον υπηρεσιών που σχετίζονται με τα ακίνητα».
Πρόκειται για την τρίτη σύλληψη για την υπόθεση, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τόσο ο υφυπουργός Άμυνας, Timur Ivanov όσο και ο στενός του συνεργάτης Sergei Borodin.

Δηλώνει αθώος

Από την πλευρά του πάντως ο Ivanov, ο οποίος θεωρείται από τους στενούς συμμάχους του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu, δηλώνει αθώος, αρνούμενος ότι έλαβε δωροδοκία σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα ως μέρος οργανωμένης ομάδας κατά τη διάρκεια εργολαβίας και υπεργολαβίας για τις ανάγκες του στρατού.
Βάσει της δικαστικής απόφασης ο Ivanov θα παραμείνει κρατούμενος έως τις 23 Ιουνίου του 2024.
Σύμφωνα με την εν εξελίξει έρευνα, ο Ivanov κατηγορείται ότι συμμετείχε σε εγκληματική συνωμοσία με τρίτα πρόσωπα, ότι συνεργάστηκε μαζί τους για να διαπράξει έγκλημα από οργανωμένη ομάδα, λαμβάνοντας δωροδοκία σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα, με σκοπό την απόκτηση ιδιοκτησίας και υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια εργολαβιών και υπεργολαβιών για τις ανάγκες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ποινή έως και 15 χρόνια φυλάκιση

Ο Ιvanov κατηγορείται ότι έλαβε ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ρουβλίων.
Η δωροληψία με ποσό άνω του 1 εκατ. ρουβλίων είναι αδίκημα που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιφέρει ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι και 15 χρόνια φυλάκιση.
Ο Ivanov είχε οριστεί με προεδρικό διάταγμα, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στις 23 Μαΐου 2016 και ήταν ένας από τους 12 αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας.
Το χαρτοφυλάκιο της αρμοδιότητάς του περιελάμβανε ζητήματα επιμελητείας, π.χ. με τη διαχείριση περιουσίας και τον καταμερισμό των στρατευμάτων, τη στέγαση και την ιατρική υποστήριξη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή, την ανακατασκευή και την επισκευή εγκαταστάσεων του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και του Στρατού.

Πολυτελής βίος

Ο 48χρονος Ivanov θεωρείται από τους πιο πλούσιους Ρώσους αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ερευνούνταν ήδη από το 2022 από το απαγορευμένο στη Ρωσία «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» που είχε ιδρύσει ο άλλοτε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Alexei Navalny, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Βάσει της έρευνας που είχε διενεργηθεί τότε, ο Ivanov φέρεται να είχε αποκομίσει τεράστια ποσά από την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, καθώς ήταν αυτός που επέβλεπε την πορεία των κατασκευαστικών έργων, ενώ φέρεται πως είχε χωρίσει με τη γυναίκα του προκειμένου να της επιτρέψει να «παρακάμψει» τις κυρώσεις της ΕΕ.
Μάλιστα κατηγορούνταν ότι αυτός και η οικογένεια του είχαν έναν εξαιρετικά πολυτελή τρόπο διαβίωσης, γεμάτο δαπάνες για ακίνητα, ταξίδια και ακριβά ρούχα, με το περιοδικό Forbes να τον έχει συμπεριλάβει στους πλουσιότερους άντρες των δομών ασφαλείας της Ρωσίας,

Το μήνυμα και οι αποφάσεις Putin

Επισημαίνεται πάντως πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να βλέπει σε καιρό πολέμου επιδεικτική χλιδή, πόσο μάλλον σε υπουργούς της κυβέρνησης του ενώ σημειώνεται πως είχε δώσει εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) να εκριζώσει τη διαφθορά στις κρατικές αμυντικές προμήθειες.
Μάλιστα πολλά ΜΜΕ συνδέουν τις εξελίξεις με τις αποκαλύψεις για τον Ivanov, με τον επικείμενο ανασχηματισμό της ρωσικής κυβέρνησης που ετοιμάζει ο πρόεδρος Putin.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεδομένης της στενής σχέσης του Ivanov με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu, ο τελευταίος θα μπορούσε να πληγεί πολιτικά.

Αποδυνάμωση Shoigu

Παρόλο αυτό και παρά το ότι κάποιοι μιλούν ακόμα και για… σκόπιμη επιχείρηση αποδυνάμωσης του Shoigu, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας φέρεται πως δεν κινδυνεύει στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Κατόπιν των συνεχιζόμενων επιτυχιών που καταγράφει ο ρωσικός στρατός στο μέτωπο της Ουκρανίας, θεωρείται απίθανο, αν όχι τελείως αδύνατο, ο Shoigu να μη διατηρήσει την υπουργική του θέση στην επόμενη κυβέρνηση.
Άλλωστε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ο Shoigu, μετά τη σύλληψη του Ivanov, έδωσε εντολή για την απόλυση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης