Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή στην Ισπανία: «Ίσως βασιστήκαμε σε fake news» λέει η ΜΚΟ που κατήγγειλε τη σύζυγο του Sanchez

Ανατροπή στην Ισπανία: «Ίσως βασιστήκαμε σε fake news» λέει η ΜΚΟ που κατήγγειλε τη σύζυγο του Sanchez
Η αρμόδια εισαγγελία της Ισπανίας ζητεί την απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς κατά της Begona Gomez
Ανατροπή στην υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκει τη σύζυγο του πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sanchez σε άσκηση αθέμιτης επιρροής, καθώς η καταγγέλλουσα ΜΚΟ Manos Limpias (Καθαρά Χέρια) υποστηρίζει τώρα ότι βάσισε τη μήνυσή της σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους.
Κατόπιν αυτού, η αρμόδια εισαγγελία της Ισπανίας ζητεί την απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς κατά της Begona Gomez.
Επισημαίνεται ότι λόγω της σχετικής υπόθεσης, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez έκανε χθες 24/4 γνωστό ότι «σκέφτεται πολύ σοβαρά την παραίτησή του» από την ηγεσία της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, η εισαγγελία τόνισε ότι ασκεί έφεση κατά της χθεσινής απόφασης δικαστηρίου να εξετάσει ιδιωτική μήνυση που υποβλήθηκε από ακτιβιστές κατά της διαφθοράς εναντίον της Begona Gomez για φερόμενη διακίνηση επιρροής και διαφθορά σε επιχειρήσεις.

Οι ισχυρισμοί της MKO Manos Limpias

Η ισπανική ΜΚΟ Manos Limpias (Καθαρά Χέρια) που εγκαλείται για σχέσεις με την καροδεξιά και βρίσκεται πίσω από την καταγγελία, ξεκαθάρισε ότι είχε βασίσει τη μήνυσή της σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Miguel Bernard, τόνισε μάλιστα σε δήλωσή του στο Facebook ότι απλώς συνέταξε και διαβίβασε τις αναφορές σε έναν δικαστή από «πολιτικό καθήκον» και αρνήθηκε ότι η ενέργεια είχε πολιτικά κίνητρα.



Ο σοσιλαλιστής Sanchez, ο οποίος προ μηνών εξασφάλισε άλλη μια θητεία για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του ως επικεφαλής της συμμαχικής κυβέρνησης μειοψηφίας, εξέδωσε χθες επιστολή προς τους πολίτες στην οποία ανέφερε ότι κάνει πενθήμερο διάλειμμα από τα δημόσια καθήκοντα και ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του να παραμείνει ή να παραιτηθεί τη Δευτέρα.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «πρωτοφανή συκοφαντία και παρενόχληση από τη δεξιά και την ακροδεξιά».
Στην επιστολή του, ο κ. Sanchez αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς κατά της συζύγου του.
Η κ. Gomez δεν τους έχει αντικρούσει δημοσίως.

Οι καταγγελίες κατά της συζύγου του Sanchez

Η ΜΚΟ Manos Limpias υποστήριξε -επικαλούμενη τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών ιστότοπων- ότι η Gomez δέχθηκε χάρες από την αεροπορική εταιρεία Air Europa και τον ισπανικό όμιλο Globalia, στον οποίο η εταιρεία ανήκει, όταν είχε διατελέσει, μέχρι το 2022, διευθύντρια ενός κέντρου αφρικανικών ερευνών στη σχολή επιχειρήσεων IE της Μαδρίτης.
Η IE ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τον Globalia ή τις θυγατρικές του.
Το Μάρτιο, η ισπανική αρχή για τη σύγκρουση συμφερόντων απέρριψε προσφυγή του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος που ισχυρίσθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διάσωση της Air Europa μετά την κρίση της Covid, που καθήλωσε τα αεροπλάνα, και τους «οικονομικούς και επαγγελματικούς δεσμούς» της συζύγου του Sanchez.
Σε κοινή δήλωσή τους το Μάρτιο, ο Globalia και η Air Europa ανέφεραν πως η βοήθεια που έλαβαν από την ισπανική κυβέρνηση ήταν «ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους άλλων αρωγών που λαμβάνουν διάφορες εταιρείες του τομέα στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη» και πως θεωρούν πως είναι θύματα «διασταυρούμενων πολιτικών πυρών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης