Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπάνια στιγμή: Όταν Πακιστανός πιλότος «κατέρριψε» ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος με το ρωσικής... καταγωγής MiG-21

Σπάνια στιγμή: Όταν Πακιστανός πιλότος «κατέρριψε» ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος με το ρωσικής... καταγωγής MiG-21
Η κυβέρνηση του Πακιστάν του απένειμε το Αστέρι του Θάρρους
Ήταν 26 Απριλίου 1974, όταν ο Πακιστανός πιλότος Alvi, που υπηρετούσε ως Υπολοχαγός Πτήσης, οδήγησε ένα SAF MiG-21F-13 (Serial No. 1863) ενώ ήταν αποσπασμένος στη Μοίρα No. 67A, της Συριακής Αεροπορίας (SAF), που στάθμευε στην Dumayr Air Βάση, στη Συρία.
Οκτώ Πακιστανοί πιλότοι, συμπεριλαμβανομένου του Sattar Alvi, κατεύθυναν τον σχηματισμό Shahbaz 8 κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης εναέριας «συνάντησης» πάνω από τον Λίβανο.
Ο Alvi λίγες στιγμές πριν χάσει την επικοινωνία, θυμήθηκε πώς ο διοικητής του, τους οδήγησε να στραφούν προς την αναφερόμενη κατεύθυνση άφιξης των ισραηλινών αεροσκαφών.
Καθώς το επεισόδιο κλιμακώνονταν, ο Alvi παρατήρησε ένα φωτεινό αντικείμενο, το οποίο αναγνώρισε ως ισραηλινό πολεμικό Mirage.
Αποσπάστηκε έτσι από τον σχηματισμό έκανε ελιγμούς για να αντιμετωπίσει το αεροσκάφος που πλησίαζε.
Συμμετέχοντας σε έναν εναέριο... «χορό» υψηλού ρίσκου γνωστό ως «squires», ο Alvi βρέθηκε σε επισφαλή θέση απέναντι στο Ισραηλινό Mirage. Με τα καύσιμα να λιγοστεύουν και ένα άλλο ισραηλινό μαχητικό να πλησιάζει, ο Alvi έπρεπε να δράσει γρήγορα.
Πήρε τότε μια γενναία πρωτοβουλία: Ο Alvi εκτόξευσε τον ρωσικής κατασκευής πύραυλο του. Ακολούθησε μια τεταμένη στιγμή καθώς ο πύραυλος απέτυχε να εκτοξευθεί αμέσως.
Τελικά, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, χτυπώντας το ισραηλινό Mirage και τερματίζοντας τη σύντομη συμπλοκή.
Ο πιλότος επέστρεψε στη βάση, γλιτώνοντας στο παρά 5 την καταστροφή, καθώς ο δείκτης καυσίμου του έπεσε κάτω από το μηδέν.
Ο Alvi έλαβε την υψηλότερη τιμή της συριακής κυβέρνησης για τη γενναία δράση του.
Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πιλότος, φέρεται να συνελήφθη αλλά λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.
Εν τω μεταξύ, ο Alvi παρέμεινε σιωπηλός για το περιστατικό για χρόνια, αρνούμενος ακόμη και τη συμμετοχή του όταν ανακρίθηκε.

3950626-713985953.jpg
Η κυβέρνηση του Πακιστάν του απένειμε τελικά το Αστέρι του Θάρρους.
Ωστόσο, η αλήθεια αυτού του απολογισμού παραμένει ασάφεια. Παρά τους ισχυρισμούς από πακιστανικές πηγές, καμία σύγχρονη αναφορά δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό. Επιπλέον, το αρχείο του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ για τις απώλειες από τον πόλεμο δεν κάνει καμία αναφορά στον «Καπετάν Λουτς», θέτοντας αμφιβολίες για την φερόμενη εμπλοκή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης