Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αποκάλυψη: Αναδυόμενο Χρηματιστήριο το Ελληνικό αλλά ο «ταλαντούχος» Γιάννος Κοντόπουλος πληρώνεται καλύτερα από Εuronext

Αποκάλυψη: Αναδυόμενο Χρηματιστήριο το Ελληνικό αλλά ο «ταλαντούχος» Γιάννος Κοντόπουλος πληρώνεται καλύτερα από Εuronext
Η περίπτωση της εισαγωγής του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «ταλέντο διοίκησης» που οδήγησε τη Theon Sensors στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
Αν χαρακτηρίζει κάτι τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ κ. Γιάννο Κοντόπουλο είναι η προληπτική του δράση.
Όχι, βεβαίως, για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο, αλλά για τη μισθολογική εξίσωσή του με τα όσα αποδίδουν στις διοικήσεις σε ανεπτυγμένα χρηματιστήρια.
Στη χρήση του 2022, «λόγω ενίσχυσης της διοικητικής ομάδας και της ανταγωνιστικότητας του ομίλου», ο κ. Κοντόπουλος έλαβε πριμ υπογραφής 150.000 ευρώ και συνολική αμοιβή 406.246 ευρώ.
Για το 2023, πριν ακόμα ενταχθεί η Αθήνα στη λίστα παρακολούθησης των ανεπτυγμένων αγορών, οι αμοιβές του CEO της ΕΧΑΕ σταθερές και μεταβλητές ξεπερνούν όσα λαμβάνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των χρηματιστηρίων Euronext σε Δουβλίνο, Λισαβόνα, Άμστερνταμ, Όσλο, Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά σταθερές αμοιβές και βραχυπρόθεσμα κίνητρα (Πίνακας 1).
10_39.JPG
Όπως αποτυπώνει ο σχετικός πίνακας αποζημιώσεων του Euronext, οι διευθύνοντες σύμβουλοι λαμβάνουν σταθερή αμοιβή, αμοιβή βραχυπρόθεσμων κινήτρων STI – και τέλος μετοχές ως μακροπρόθεσμα κίνητρα LTI.
Συγκεκριμένα, δίχως να υπολογίζονται οι μετοχές, ο CEO του Εuronext Δουβλίνου λαμβάνει 405.000 ευρώ, της Λισαβόνας 345.000 ευρώ, του Άμστερνταμ 405.000 ευρώ, και των Βρυξελλών 300.000 ευρώ
Οι συνολικές αμοιβές του CΕΟ της ΕΧΑΕ για την χρήση του 2023 αυξήθηκαν κατά 35,7% στις 551.451 ευρώ, εκ των οποίων οι 300.000 ήταν σταθερές, 225.000 ευρώ μεταβλητές συν τις υπόλοιπες παροχές.
Η εξήγηση η οποία είχε δοθεί ήταν ότι οι αμοιβές είχαν σχεδιασθεί για να προσελκύεται και να διατηρείται το απαιτούμενο “ταλέντο διοίκησης”.
Κανείς στην αγορά, δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι υψηλές αμοιβές και η εξίσωση τους με τις αμοιβές των χρηματιστηρίων Euronext, εφόσον το αποτέλεσμα ήταν μετρήσιμο και ανάλογο.
Εάν λ.χ το μπόνους υπογραφής είχε συνδεθεί με την εισαγωγή μεσαίων και μεγάλων εταιρειών στο χρηματιστήριο, τότε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και η ομάδα του θα μπορούσε να διεκδικήσει βάσει του αποτελέσματος περισσότερα από 150. 000 ευρώ.
Στην αρχή της θητείας του, ο ίδιος είχε επισημάνει ότι θα θεωρούσε ως αποτυχία την μη εισαγωγή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Η απώλεια της Theon Sensors

Και η μεγαλύτερη εισαγωγή που πραγματοποιήθηκε, του Αεροδρομίου Αθηνών δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο ενεργειών της ΕΧΑΕ, αλλά μια συντονισμένη προσπάθεια να πωληθούν μετοχές από το Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ιδιώτες Έλληνες και ξένους.
Την ίδια περίοδο επίσης το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, προσέλκυσε την ελληνικών συμφερόντων Theon Sensors – η οποία αποφάσισε την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ προφανώς γιατί η διοίκηση της πείστηκε από την ομάδα του Euronext Amsterdam για την πρόσβαση σε κεφάλαια ξένων θεσμικών επενδυτών.
Όπερ και εγένετο όπως δείχνει εκ των υστέρων η μετοχική πορεία της.
Το απαιτούμενο “ταλέντο διοίκησης” των Ολλανδών πληρώνεται περισσότερο ( μετοχές με τα μακροπρόθεσμα κίνητρα ) διότι προσέλκυσαν μια βιομηχανική ελληνική εταιρεία.
Και όπως εξηγεί στις καταστάσεις το Euronext, τα μακροπρόθεσμα κίνητρα φθάνουν σχεδόν στα μισά των αμοιβών προκειμένου να υποστηριχθεί η στρατηγική της εταιρείας και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα όλων των stakeholders, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.
Mπορεί να ισχυρισθεί ότι εξυπηρέτησε κάτι ανάλογο η διοίκηση της ΕΧΑΕ;

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης