Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι 12% στο φυσικό αέριο, κατέρρευσαν οι ροές από τη Νορβηγία - Εξαρτημένη η Ευρώπη

Ράλι 12% στο φυσικό αέριο, κατέρρευσαν οι ροές από τη Νορβηγία - Εξαρτημένη η Ευρώπη
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (TTF) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και έναν μήνα, έως 12%

Ράλι 12% σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω της κατάρρευσης των ροών από τη Νορβηγία κατέρρευσαν, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς υπερβολικά σε έναν μεγάλο προμηθευτή, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (TTF) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και έναν μήνα, έως 12%, στα 38,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η έκτακτη διακοπή λειτουργίας σημαίνει ότι το τεράστιο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας δεν είναι διαθέσιμο.
Την ίδια ώρα, οι ροές στον τερματικό σταθμό Easington του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείο εισόδου για το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας της Βρετανίας, υποχώρησαν σε μηδενικά επίπεδα.
Οι διακοπές δείχνουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Νορβηγία στον εφοδιασμό της Ευρώπης μετά τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων από ρωσικούς αγωγούς μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ευαίσθητη η αγορά ενέργειας

Ακόμη και μετά την ενεργειακή κρίση, η αγορά παραμένει πολύ ευαίσθητη σε θέματα εφοδιασμού και οι traders αντιδρούν γρήγορα σε οποιαδήποτε απόκλιση από τα προγραμματισμένα εποχικά σχέδια συντήρησης.
«Η απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας της Νορβηγίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.
Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω υψηλότερης ζήτησης στην Ασία, όπου ένα κύμα καύσωνα αυξάνει την κατανάλωση του καυσίμου που χρησιμοποιείται για ψύξη. Αυτό οδηγεί τον ανταγωνισμό για τα φορτία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, δήλωσε ο Hansen.

ttf_6.JPG

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης