Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απρόσμενη επιστροφή Hollande: Υποψήφιος με το Λαϊκό Μέτωπο, τον μεγάλο συνασπισμό της Αριστεράς απέναντι στην Le Pen

Απρόσμενη επιστροφή Hollande: Υποψήφιος με το Λαϊκό Μέτωπο, τον μεγάλο συνασπισμό της Αριστεράς απέναντι στην Le Pen
Έντονη κινητικότητα χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της Γαλλίας σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande ανακοίνωσε το Σάββατο 15/6 ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το νέο Λαϊκό Μέτωπο, τη σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, κατά της ακροδεξιάς Marine Le Pen, γεγονός εντελώς ασυνήθιστο στη γαλλική πολιτική ζωή, όπου οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας είθισται να αποχωρούν από το πολιτικό προσκήνιο.
Σύμφωνα με εφημερίδα της περιοχής της πόλης Τουλ, στην οποία ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε διατελέσει δήμαρχος με το Σοσιαλιστικό κόμμα, ο Francois Hollande θα κατέλθει υποψήφιος στις εκλογές της 30ής Ιουνίου.

'Εντονη πολιτική κινητικότητα

Η έντονη κινητικότητα χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της Γαλλίας σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε την περασμένη Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Ταυτόχρονα όμως η σύμπραξη των αριστερών κομμάτων ταλανίζεται από τα εσωτερικά προβλήματα μιας σημαντικής συνιστώσας της, της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο ηγέτης της οποίας Jean Luc Melenchon βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι προχώρησε σε κάθαρση των εσωκομματικών του αντιπάλων, αποκλείοντας από τα ψηφοδέλτια του κόμματος όλους όσοι κατά το παρελθόν είχαν έλθει σε πολιτική αντιπαράθεση μαζί του. Ορισμένοι εξ' αυτών ήδη ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν ως ανεξάρτητοι, ενώ πληθαίνουν οι φωνές στον χώρο της αριστεράς που καλούν τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να ανακαλέσει την «κάθαρση».

Από την άλλη πλευρά, στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων η διάσπαση έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί.
Η γαλλική δικαιοσύνη αποφάνθηκε χθες ότι προσωρινά τουλάχιστον η απόφαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος να διαγράψει τον πρόεδρο του Eric Ciotti ήταν παράτυπη, ωστόσο είναι σαφές ότι η μεγάλη πλειονότητα των εκλεγμένων στελεχών του κόμματος δεν θα τον ακολουθήσει στην απόφαση του να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα της Marine LePen.
Τέλος, πολλές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Γαλλία, όπου σε κατάσταση κινητοποίησης βρίσκονται περίπου 20.000 αστυνομικοί.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Παρίσι και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις κατά της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η αστυνομία ανέφερε πως 350.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε πορείες και 21.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί αφότου συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σε συλλαλητήρια κατά του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού RN πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.
Τουλάχιστον 150 πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λιόν και η Λιλ.
Στο Παρίσι, έως 100.000 άνθρωποι αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους για μια πορεία που θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδας από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, στα ανατολικά, και θα καταλήξει μέσω της πλατείας της Βαστίλλλης στη Νασιόν.

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αφότου η κεντρώα συμμαχία του κατατροπώθηκε από τον RN στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Μία πρώτη σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει πως ο RN μπορεί να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Δημοσκόπηση του περιοδικού Point που δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, προβλέπει πως ο RN θα έρθει πρώτος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 29,5% των ψήφων, σε μικρή απόσταση από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που αποκαλείται Λαϊκό Μέτωπο και συγκεντρώνει το 28,5%.
Το κεντρώο στρατόπεδο του Macron συγκεντρώνει το 18%.
Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις η Αριστερά δεν υπολείπεται πολύ του RN και προηγείται της ομάδας του Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης