Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz, Macron στηρίζουν von der Leyen - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν την ηγεσία της ΕΕ

Scholz, Macron στηρίζουν von der Leyen - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν την ηγεσία της ΕΕ
Στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι Ευρωπαίοι αναμένεται να κλειδώσουν τα τρία κρίσιμα πόστα της ΕΕ
(upd) Την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για μια δεύτερη θητεία στην θέση της επικεφαλής της Κομισιόν στηρίζουν ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz και ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
Σε δηλώσεις του ο Scholz υποστηρίζει πως αυτήν την φορά οι αποφάσεις θα ληφθούν πολύ γρήγορα για τις πιο σημαντικές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στην ΕΕ, έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να δράσει άμεσα.
Το ποιοι θα καταλάβουν τα τρία κρίσιμα πόστα – της επικεφαλής της Κομισιόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ – αναμένεται να «κλειδώσει» άτυπα κατά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες και οι όποιες αποφάσεις να επισφραγιστούν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 27 με 28 Ιουνίου.
Όπως λέει ο Scholz, «όλοι συμφωνούν ότι θα αποφασίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα άμεσα», ενώ και ο Macron είχε δηλώσει ότι οι αποφάσεις για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί έως την ερχόμενη εβδομάδα.
Όλα δείχνουν πως η Ursula von der Leyen αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, κανείς από τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν συζητά κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την θέση του/της επικεφαλής της Κομισιόν, ενώ επισημαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα όσον αφορά τη θέση του προέδρου του Ευρωπαίου Συμβουλίου (σ.σ. τώρα την κατέχει ο Charles Michel) και του ύπατου εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ (σ.σ. σήμερα είναι ο Josep Borrell)

Μακριά από ακροδεξιά

Ο Scholz, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει δημόσια τη von der Leyen, είπε ότι «υπάρχουν οι ενδείξεις ότι η Ursula von der Leyen θα μπορέσει να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία».
«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση που ηγούμαι το έκανε αυτό δυνατό στη δική της συμφωνία συνασπισμού.
Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι τώρα είναι θέμα να γίνουν τα πάντα πολύ γρήγορα και με συνοχή.
Και θα τα καταφέρουμε», είπε ο Scholz, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η von der Leyen θα πρέπει να απομακρυνθεί από συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα.

Τι είπε για Meloni

Μιλώντας για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni, ο Scholz είπε ότι «δεν είναι μυστικό» ότι βρίσκεται «στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος».
«Υπάρχουν πολιτικές διαφορές που είναι αρκετά εμφανείς και που επίσης σημαίνουν ότι εργαζόμαστε σε πολύ διαφορετικές κομματικές οικογένειες.
Και όταν πρόκειται για την Ευρώπη, για παράδειγμα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής να μπορεί να βασιστεί στα παραδοσιακά δημοκρατικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή στους συντηρητικούς που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους» είπε ο Scholz.
«Και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να λειτουργήσει» τόνισε ο Scholz.
Για να επανεκλεγεί η von der Leyen χρειάζεται τουλάχιστον 361 από τους 720 ευρωβουλευτές.
Εάν οι ηγέτες της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις στο τέλος του μήνα, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει ήδη από τις 18 Ιουλίου για να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
5_146.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης