Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη με βαρύτατο πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Carrefour

Αντιμέτωπη με βαρύτατο πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Carrefour
Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας εξέδωσε μια έκθεση 160 σελίδων προς δικαστήριο της Ρεν, στην οποία συνιστά την επιβολή του προστίμου-ρεκόρ.
Αντιμέτωπη με πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης για πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Carrefour στο πλαίσιο δικαστικής υπόθεσης σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται το δίκτυο franchise της, σύμφωνα με όσα ανέφερε το γαλλικό ενημερωτικό δελτίο La Lettre.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας εξέδωσε μια έκθεση 160 σελίδων προς δικαστήριο της Ρεν, στην οποία συνιστά την επιβολή του προστίμου-ρεκόρ.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανισορροπία υπέρ της εταιρείας στις συμφωνίες που είχε με τα καταστήματα franchise και ζητά άμεσες αλλαγές σε περίπου δώδεκα ρήτρες, προτείνοντας μάλιστα την επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ την ημέρα αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί άμεσα.
Το εμπορικό δικαστήριο της Ρεν θα αποφανθεί επί της υπόθεσης τους επόμενους 12 με 18 μήνες, σύμφωνα με τη La Lettre, η οποία δημοσίευσε τη Δευτέρα τη νομική καταγγελία του υπουργείου που ισχυριζόταν ότι οι συμβάσεις της Carrefour με περίπου 5.200 καταστήματα franchise περιείχαν «σημαντική ανισορροπία» η οποία ωφέλησε εν τέλει καταχρηστικά τον όμιλο.

«Βούτηξε» η μετοχή της εταιρείας

Η αντίδραση της αγοράς στην εν λόγω είδηση ήταν οι μετοχές της Carrefour να υποχωρήσουν κατά 7% στα 13,53 ευρώ ανά μετοχή στις πρωινές συναλλαγές, αφού νωρίτερα είχαν υποχωρήσει έως και 9,6%.
Οι αναλυτές της Bernstein ωστόσο δήλωσαν ότι η αντίδραση των επενδυτών στην έκθεση των 160 σελίδων για την επιβολή του προστίμου, ήταν υπερβολική.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η δικαστική υπόθεση αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό δικαιοδόχων και μόνο 200 μέλη από τους περισσότερους από 2.000 franchisees», πρόσθεσε η εταιρεία.
Ήταν επίσης ασαφές εάν τυχόν αλλαγές στις συμβάσεις των δικαιοδόχων θα υπονόμευαν την κερδοφορία της Carrefour σε ύψος 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως – το ποσό του προτεινόμενου προστίμου, πρόσθεσε η χρηματιστηριακή εταιρεία.

Οι ρήτρες

Όπως επισημαίνει και το Reuters, το νομικό έγγραφο απαιτεί από την εταιρεία να τροποποιήσει άμεσα περίπου 10 ρήτρες στις συμβάσεις franchise, με πρόστιμο 50.000 ευρώ ανά ημέρα εάν δεν λάβει μέτρα.
Οι ρήτρες καλύπτουν τομείς όπως οι υπερβολικές συνιστώμενες τιμές μεταπώλησης και η απαίτηση να προμηθεύονται σχεδόν αποκλειστικά από την Carrefour.
Μετά την καταγγελία του υπουργείου που έχει σταλεί στο εμπορικό δικαστήριο της Ρεν, ακολουθεί μια άλλη αγωγή που κατατέθηκε από μια ένωση δικαιοδόχων τον Δεκέμβριο του 2023 στο ίδιο δικαστήριο για συμβατικές παραβιάσεις από την Carrefour, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.
Η Carrefour στοχεύει να πραγματοποιεί τα μισά έσοδά της στη Γαλλία από τα καταστήματα franchising, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Alexandre Bompard.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης