Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζουν οριστικά τα δεδομένα: Η Le Pen θα έχει λόγο στον ορισμό Γάλλου Επιτρόπου στην Κομισιόν

Αλλάζουν οριστικά τα δεδομένα: Η Le Pen θα έχει λόγο στον ορισμό Γάλλου Επιτρόπου στην Κομισιόν
«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την επιθυμία μας να υπερασπιστούμε τα γαλλικά συμφέροντα εντός της Επιτροπής» τονίζει ο Bardella
Καθώς απομένουν λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών που θα καθορίσουν τις κορυφαίες θέσεις αξιωματούχων της ΕΕ, ένας νέος πολιτικός δρων διεκδικεί λόγο στα πράγματα: η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen.
Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία θα κληθούν στις κάλπες στις 30 Ιουνίου για να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Macron μετά την συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές.
Εάν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν αληθείς, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) θα μπορούσε να εξασφαλίσει και πάλι μια συντριπτική νίκη, με την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση να είναι πλέον εφικτή.
Απαντώντας σε ερώτηση του Politico κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του RN Jordan Bardella αποκάλυψε ότι «εξετάζει σβοαρά» ποιος θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος Γάλλος επίτροπος εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την επιθυμία μας να υπερασπιστούμετα γαλλικά συμφέροντα εντός της Επιτροπής», πρόσθεσε.
Ο Μacron έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμη και αν το RN επικρατήσει σαρωτικά τις βουλευτικές εκλογές.
Εάν η ακροδεξιά και οι σύμμαχοί της κερδίσουν την πλειοψηφία, ο πρόεδρος θα μπορούσε ωστόσο να αναγκαστεί να διορίσει τον Bardella ως πρωθυπουργό - κάτι που θα ωθούσε τη Γαλλία σε μια περίοδο συγκατοίκησης, όταν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν αποτελούν μέρος του ίδιου πολιτικού στρατοπέδου.
Καθώς η Γαλλία έχει μόνο μία επιλογή για μια θέση επιτρόπου, «θα ήταν πραξικόπημα αν ο πρόεδρος έκανε το διορισμό πριν από τις εκλογές και χωρίς την έγκριση της μελλοντικής πλειοψηφίας», επισήμανε από την πλευρά ένα στέλεχος του RN, που βρίσκεται κοντά στον Bardella.
Με έναν μόνο επίτροπο, δεν είναι σαφές ποιος θα έπαιρνε τον τελικό λόγο, αλλά ο Bardella πιστεύει ξεκάθαρα ότι η επιλογή πρέπει να είναι δική του: «Η ευθύνη της υποβολής πρότασης ανήκει στην κυβέρνηση», είπε. «Θα είναι από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης