Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 1,6% αναμένει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 ο οίκος DBRS - Χαμηλότερη θα είναι η επίδοση το 2025

Στο 1,6% αναμένει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 ο οίκος DBRS - Χαμηλότερη θα είναι η επίδοση το 2025
Η δυναμική του πληθωρισμού μπορεί να εξακολουθεί να καθοδηγείται εν μέρει από τους περιορισμούς της προσφοράς, ιδίως όσον αφορά το κόστος των στέγασης
Στο 1,6% ανεβάζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης DBRS, από 1,5% που είχε την προηγούμενη εκτίμηση, ενώ για το 2025 υποβαθμίζει την εκτίμησή του στο 2,2% από 2,4% προηγουμένως.
Παράλληλα αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, η οποία αναμένει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 10,1% (από 10,4% πριν) και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 9,2% το 2025 (από 9,5% προηγούμενη πρόβλεψη).
1_8_1.jpg
Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, οι προβλέψεις για όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου έχουν γενικά βελτιωθεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Η μέση πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2024 αναβαθμίστηκε σε 2,4%.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν αδύναμες προοπτικές αλλά αλλά οι διάμεσες προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Γερμανία έχουν όλες σημειώσει άνοδο σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Μαρτίου 2024.
Οι προβλέψεις για την Κίνα έχουν βελτιώθηκαν επίσης κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,0%, ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για την Ιαπωνία έχουν υποχωρήσει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,4%.
Για το 2025 η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά να επιταχυνθεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Συνέχιση των γεωπολιτικών εντάσεων, εκλογική αβεβαιότητα σε βασικές οικονομίες, και οι παρατεταμένοι κίνδυνοι από τις εμπορικές αξίες των ακινήτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και άλλες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια αν χρειαστεί.
Παρ' όλα αυτά, η δυναμική του πληθωρισμού μπορεί να εξακολουθεί να καθοδηγείται εν μέρει από τους περιορισμούς της προσφοράς, ιδίως όσον αφορά το κόστος των στέγασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης