Τελευταία Νέα
Διεθνή

FATF: Εκτός της «γκρίζας λίστας» για ξέπλυμα χρήματος η Τουρκία

FATF: Εκτός της «γκρίζας λίστας» για ξέπλυμα χρήματος η Τουρκία
Η Τουρκία βελτίωσε τους μηχανισμούς της για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
Σχετικά Άρθρα
Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) αφαίρεσε την Τουρκία από τη «γκρίζα λίστα» για ξέπλυμα χρήματος, με αποτέλεσμα η χώρα να μην περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των κρατών που υπόκεινται σε αυξημένη παρακολούθηση.
Όπως αναφέρει ο εποπτικός μηχανισμός της G7, η Τουρκία βελτίωσε τους μηχανισμούς της για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία αντιμετώπισε τις ελλείψεις με την «εφαρμογή αποτρεπτικών κυρώσεων» για παραβάσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και «την ανάληψη πιο σύνθετων ερευνών και διώξεων για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», μεταξύ άλλων μέτρων, σύμφωνα με τη FATF.
Η Τζαμάικα αφαιρέθηκε επίσης από την γκρίζα λίστα χάρη στη «σημαντική πρόοδο» που σημείωσε.

Στη διεθνή λίστα για ξέπλυμα χρήματος το Μονακό – Τρέμετε… δισεκατομμυριούχοι

Στη διεθνή χρηματοοικονομική «γκρίζα λίστα» της FATF αναμένεται να εισέλθει το Μονακό εντός των επόμενων ημερών, καθώς η περιοχή των μεγιστάνων δεν έχει σημειώσει την κατάλληλη πρόοδο στην αντιμετώπιση των παράνομων ροών χρημάτων.
Συγκεκριμένα, η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force, FATF), την τελευταία ημέρα της ολομέλειάς της στη Σιγκαπούρη στις 28 Ιουνίου 2024, αναμένεται να θέσει το πριγκιπάτο σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης για την αντιμετώπιση στρατηγικών ελλείψεων στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η προσθήκη στην εν λόγω «γκρίζα λίστα» θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία του Μονακό.
Ενδεικτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαπίστωσε σε έκθεση του 2021 ότι οι χώρες που περιλαμβάνονται στη γκρίζα λίστα παρουσίασαν «μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση των εισροών κεφαλαίων».
Τα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα είχαν περίπου 160 δισεκ. ευρώ υπό διαχείριση στα τέλη του 2023, περίπου 20 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια στιγμή, η αγορά ακινήτων του Μονακό είναι η πιο ακριβή στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης