Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση στην τιμή χονδρικής στην Ελλάδα - Tα μέτρα ενδέχεται να γυρίσουν μπούμερανγκ

Υποχώρηση στην τιμή χονδρικής στην Ελλάδα - Tα μέτρα ενδέχεται να γυρίσουν μπούμερανγκ

Στο 11,95% η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα

«Το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς έχει αδυναμίες αλλά είναι υποχρεωτικό. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανήκεις στην Ευρώπη και να έχεις ρυθμιζόμενες από το κράτος τιμές, ούτε κρατικό μονοπώλιο ρεύματος».
Αυτά δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την προσωρινή, όσο και ασαφή επί του παρόντος, παρέμβαση της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει ελεγχόμενες τιμές ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον Αύγουστο. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία που δεν είναι όμως και τόσο ξεκάθαρο αν θα γίνει αποδεκτή από την ΕΕ.

Προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των ηλεκτροπαραγωγών, προανήγγειλε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει το ύψος της, ενώ θέλοντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της κοινωνίας για τις αυξήσεις των τιμών προανήγγειλε επίσης επιδοτήσεις, το ακριβές ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί μετά τις 2 Αυγούστου, αφού έχουν πρώτα ανακοινωθεί τα τιμολόγια από τους προμηθευτές ρεύματος.
Για να γίνουν όλα αυτά θα χρειαστεί μια νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς και τον προσδιορισμό του ύψους της. Από τα χρήματα αυτά που θα κατευθυνθούν στο ΤΕΜ θα χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών.

Επίσης θα χρειαστεί μια δεύτερη νομοθετική ρύθμιση για να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία περί της αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα διευρύνει την έννοια των έκτακτων καταστάσεων, καθώς όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης «από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει ένα είδος μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας, που έχει ενδημικά χαρακτηριστικά» όπως η τρέχουσα, που σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από την ευρωπαϊκή πλευρά. Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας».

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης