Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι Ρώσοι με πάμφθηνα drones από… κόντρα πλακέ αχρηστεύουν την ουκρανική αεράμυνα

Πώς οι Ρώσοι με πάμφθηνα drones από… κόντρα πλακέ αχρηστεύουν την ουκρανική αεράμυνα
Οι ρωσικές δυνάμεις με ένα πρωτοεμφανιζόμενο drone  - δόλωμα αποκαλύπτουν τις θέσεις της ουκρανικής αεράμυνας και στη συνέχεια τις πλήττουν καίρια
Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί έναν νέο και πάμφθηνο drone για να αναγνωρίζει τα συστήματα της ουκρανικής αεράμυνας και να λειτουργεί επί της ουσίας ως δόλωμα για την καταστροφή τους.
Αυτό αποκάλυψε στο Reuters ο Andrii Cherniak εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πάμφθηνα αλλά αποτελεσματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed κατά της Ουκρανίας από το φθινόπωρο του 2022.
Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης ενώ τώρα συνήθως στοχεύουν ενεργειακές υποδομές και πόλεις μακριά από την πρώτη γραμμή, όπως το Κίεβο.
air_defence.JPG
Το νέο drone από κόντρα πλακέ και αφρώδες πλαστικό


Σύμφωνα με τον Cherniak, η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον όχι μόνο drones τύπου Shahed αλλά και ένα νέο είδος μη επανδρωμένου αεροσκάφους από κόντρα πλακέ και αφρώδες πλαστικό σε επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας κατά της Ουκρανίας.
Τα νέα drones μπορούν να αποκαλύψουν τη θέση των συστημάτων αεράμυνας, φέρουν κάμερα μαζί με ουκρανική κάρτα sim και στέλνουν οπτικό υλικό πίσω στη Ρωσία.
«Εντοπίζουν πού βρίσκονται οι κινητές μας ομάδες, πού είναι τα πολυβόλα και μπορούν να τα καταστρέψουν», είπε ο Cherniak στο Reuters.
Οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν έτσι «να αποκτήσουν μια εικόνα για το πού βρίσκονται όλες οι αεροπορικές μας άμυνες», πρόσθεσε.
Τα νέα ρωσικά drones με κάμερες δεν φέρουν εκρηκτικά, αλλά μοιάζουν πολύ με τα κανονικά drones Shahed και πετούν κατά σμήνη, είπε ο Cherniak.
Επειδή ουσιαστικά δεν διακρίνεται από ένα κανονικό επιθετικό drone από το έδαφος, πρέπει να καταρριφθεί, αποκαλύπτοντας πού βρίσκονται τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας.
aire_defemce_2.JPG
Τα νέα drones πιθανότατα κοστίζουν μόλις 10.000 δολάρια το καθένα παρά το μεγάλο βεληνεκές τους, καθιστώντας τα πολύ φθηνότερα στην παραγωγή από τους πυραύλους αεράμυνας.
Τα drones μπορούν επίσης να πετάξουν σε υψόμετρο 1.000 μέτρων θέτοντάς τα εκτός εμβέλειας των πολυβόλων, σημείωσε.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει χρησιμεύσει ως πεδίο δοκιμών για την τεχνολογία πολέμου drone, με τις δύο πλευρές να χρησιμοποιούν εκτενώς επιθετικά και αναγνωριστικά drones στο πεδίο της μάχης.
Τα νέα drones παρέχουν άλλη μία απόδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει να προσαρμόσει τις τακτικές της και να δοκιμάσει νέα τεχνολογία για να κερδίσει το πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των καθημερινών επιδρομών με πυραύλους και drones σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας.
Τα ιρανικά Shahed, τα οποία πετούν προς τον στόχο τους και εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση,
έχουν γίνει βασικό στοιχείο των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων από τότε που άρχισαν να χρησιμοποιούνται τον πρώτο χρόνο της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ουκρανία, η οποία εκλιπαρεί τη Δύση να παράσχει περισσότερα μέσα αεράμυνας για να αποκρούσει τις αυξημένες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις της από τον Μάρτιο, προσπαθεί μάταια να κρύψει τις θέσεις των συστημάτων αεράμυνας της.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους και πετυχαίνουν συνεχώς εδαφικά κέρδη στα ανατολικά τους τελευταίους μήνες κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων.
air_defence_3.JPG

Τα drones – δολώματα έκαναν την εμφάνισή τους τον Ιούλιο 2024

Τα drones - δολώματα χρησιμοποιήθηκαν σε πέντε επιθέσεις τον Ιούλιο 2024, συμπεριλαμβανομένης μιας ολονύκτιας επίθεσης στις 25-26 Ιουλίου, συνέχισε.
Τα σχόλια του Cherniak ακολουθούν χρονικά μία αναφορά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στις 20 Ιουλίου ότι ένα νέο μη αναγνωρισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε στόχο το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι εικόνες του κατεστραμμένου drone που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν πως το νέο όπλο δεν είναι τύπου Shahed.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το drone πετούσε σε χαμηλό ύψος 20-30 μέτρων.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Defense Express έλαβε πρόσθετες φωτογραφίες και λεπτομέρειες σχετικά με το μη αναγνωρισμένο drone.
Το drone έχει «πιθανό άνοιγμα φτερών άνω των 4 μέτρων, ρότορα ώθησης και τετράγωνη άτρακτο» ανέφερε το Defense Express, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Οι εικόνες του drone δείχνουν κάποιες ομοιότητες με το ρωσικό αναγνωριστικό drone ZALA 421-20, αλλά αυτοί οι τύποι δεν είναι ευρέως διαδεδομένοι και δεν εμφανίζονται πλέον στον τρέχοντα κατάλογο της εταιρείας, ανέφερε η Defense Express.
air_defence_4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης