Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μυστική συνεννόηση της Ευρώπης απέναντι στον Trump – Ο όρος για να μην καταρρεύσει η Ένωση

Η μυστική συνεννόηση της Ευρώπης απέναντι στον Trump – Ο όρος για να μην καταρρεύσει η Ένωση
Ο Trump απειλεί με κίνδυνο να διαλύσει την εύθραυστη ενότητα της Ευρώπης
Σε οριακό σημείο βρίσκεται αυτές τις ημέρες η ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους αξιωματούχους να προσπαθούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη από τα κράτη μέλη καθώς προετοιμάζονται για τον Πρόεδρο Donald Trump.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, προέτρεψε τα κράτη μέλη σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα να παραμείνουν ενωμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, με ορισμένα εξ αυτών να συγκρίνουν την κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να υπονομεύσει τη δύναμη του μπλοκ επιδιώκοντας διμερείς συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες.
Ηγέτες, όπως ο Γερμανός Olaf Scholz, ο Γάλλος Emmanuel Macron και η Δανή Mette Frederiksen έχουν πέσει σε όλη την ήπειρο μετά την ορκωμοσία του Trump για να συζητήσουν πώς να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που θέτει η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.
Και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για την ΕΕ που αγωνίζεται από θέση αδυναμίας, με το μπλοκ να υποφέρει από μια βαθύτερη οικονομική απραγία και τον πολιτικό κατακερματισμό που παραλύει τις κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων μελών της, της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, οι χώρες εξέφρασαν ανησυχία ότι ο Trump θα προσπαθήσει να διχάσει την ΕΕ με διμερείς συμφωνίες ή στοχευμένους δασμούς.
«Κατά τη διάρκεια του Brexit, η Ευρώπη είχε το πάνω χέρι», δήλωσε σε συνέντευξή της η Alicia García-Herrero, ανώτερη συνεργάτιδα στο οικονομικό think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Αλλά τώρα η Ευρώπη πρόκειται να χωριστεί, χωρίς αμφιβολία».

Αναπόφευκτοι οι δασμοί

Η ΕΕ προχωρά γρήγορα, καθώς η προσδοκία είναι ότι ένας νέος γύρος δασμών από τις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτος και αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι χειρότερα από την εμπορική μάχη που πυροδότησε ο Trump το 2018.
Και ενώ οι αξιωματούχοι θέλουν να διερευνήσουν όλες τις οδούς συνεργασίας, είναι δύσπιστοι στην ιδέα ότι μπορούν να αποτρέψουν τον Trump να προκαλέσει μια εμπορική σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει τα πάντα, από χάλυβα και αυτοκίνητα μέχρι ευρωπαϊκούς κανονισμούς τεχνολογίας και φορολογική πολιτική.
Αντίθετα, η ΕΕ έχει ετοιμάσει πολλαπλούς καταλόγους αμερικανικών αγαθών για να χτυπήσει με δικούς της δασμούς αντιποίνων εάν ο Trump προχωρήσει με αυτήν την πολιτική, διαμορφώνοντας διάφορες πιθανότητες ανάλογα με το πώς φαίνεται το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ.
Αλλά αυτή τη φορά, η ΕΕ έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει μια απάντηση και ο κατάλογος των στόχων της είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι προειδοποιήσεις Trump

Ο Trump υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλει γενικούς δασμούς που είναι «πολύ μεγαλύτεροι» από 2,5% και ξεχώρισε τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, στους οποίους στόχευσε με δασμούς κατά την τελευταία του θητεία.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «η ΕΕ μας συμπεριφέρεται πολύ, πολύ άδικα, πολύ άσχημα».
Η Ευρώπη έχει επίσης συγκλονιστεί από την επιμονή του Trump ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία για λόγους ασφαλείας και αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση βίας.
Η ΕΕ πρέπει να «χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να προετοιμαστεί, είτε για συζήτηση είτε για αντίποινα», δήλωσε σε συνέντευξή της η Arancha González Laya, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού στο Sciences Po.
«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, γιατί δεδομένης της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι δασμοί σε ένα κράτος μέλος είναι δασμούς για την ΕΕ συνολικά».

Ενιαίο μέτωπο;

«Η ΕΕ θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί πρώτα, παρουσιάζοντας πιθανότατα ένα ενιαίο μέτωπο.
Αλλά υπάρχει περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης αυτών των ανησυχιών», σύμφωνα με τους Jamie Rush, Antonio Barroso και Eleonora Mavroeidi του Bloomberg Economics.
Είναι πιθανό ο Trump να διατάξει αμέσως δασμούς, αλλά ορισμένοι στην Ευρώπη πιστεύουν ότι δεν θα επιβληθούν παρά μόνο μετά την 1η Απριλίου, όταν η νέα κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει έκθεση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του αθέμιτου και μη ισορροπημένου εμπορίου και «να συστήσει τα κατάλληλα μέτρα, όπως έναν παγκόσμιο συμπληρωματικό δασμό, ή άλλες πολιτικές» για να διορθωθεί η κατάσταση.
Η ΕΕ έχει επίσης συνομιλίες με ομοϊδεάτες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και μοιράζεται προτάσεις.
Η Επιτροπή ετοιμάζει επίσης μια προσφορά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, λιπάσματα και όπλα.
Άλλοι τομείς για πιθανή συνεργασία περιλαμβάνουν στενότερη ευθυγράμμιση με την Κίνα γύρω από τους ελέγχους των εξαγωγών, τον έλεγχο των επενδύσεων και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα του χάλυβα.
Πέρυσι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi προειδοποίησε για έναν «αργό θάνατο» στο μπλοκ εάν τα κράτη μέλη αποτύχουν να δράσουν γρήγορα για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα της περιοχής με πρόσθετες επενδύσεις.
Πρόσθεσε ότι αυτή η αποτυχία θα καταστήσει την ΕΕ λιγότερο ανταγωνιστική με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Υπαρξιακά» ζητήματα

«Τα θεμέλια στα οποία χτίσαμε τώρα κλονίζονται», είπε ο Draghi στην έκθεση που παρουσίασε στην ΕΕ. «Αυτή είναι μια υπαρξιακή πρόκληση».
Ο Macron το έθεσε με αυστηρότερους όρους, λέγοντας ότι «η ΕΕ θα μπορούσε να πεθάνει» εάν συνεχίσει να ακολουθεί την «κλασική ατζέντα».
Μια ανάλυση του Bloomberg Economics δείχνει ότι η οικονομία του μπλοκ θα ήταν περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ (3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) μεγαλύτερη αν είχε συμβαδίσει με τις ΗΠΑ το τέταρτο του αιώνα από τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης — αρκετά για να ενισχύσει το εισόδημα του μέσου εργαζόμενου περίπου 13.000 ευρώ το χρόνο.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι η ΕΕ – παρά την επιμονή της στη διατήρηση της ενότητας απέναντι στις απειλές του Trump – μπορεί να μην μπορεί να σταθεί στο ύψος της αποστολής.
Η Bloomberg Economics εκτιμά ότι ένας δασμός 10% θα μείωνε τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά 30% και έναν δασμό 25% κατά 70%, θέτοντας σε κίνδυνο μεταξύ 0,7% και 1,5% του ΑΕΠ.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα σημείο ενεργοποίησης στα τέλη Μαρτίου, όταν οι δασμοί της ΕΕ που έχουν ανασταλεί σε προϊόντα των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοπούν.

'Ωρολογιακή βόμβα'

«Αν αφήσουν να έρθει αυτή η ημερομηνία του Μαρτίου και επαναφέρουν τους δασμούς, αυτό θα είναι απλώς απαίσιο», δήλωσε ο Daniel Mullaney, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council που υπηρέτησε ως ανώτερος εμπορικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ κατά την πρώτη κυβέρνηση Trump. «Αυτό είναι λίγο ωρολογιακή βόμβα».
Ο Ignacio Garcia Bercero, συνεργάτης στο think tank Bruegel και πρώην ανώτερος διαπραγματευτής της ΕΕ με τις ΗΠΑ, συνέστησε στην ΕΕ να παρατείνει την αναστολή, ενώ η Επιτροπή δηλώνει την προθυμία να έχει μια πιο διαρθρωτική συζήτηση για το θέμα.
«Δεν θα ήταν καλή ιδέα αν λάβουμε κάποιο μέτρο πριν το κάνουν», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης