Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε εκ νέου εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα

Σε εκ νέου εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα
Θέλουμε να εφαρμοστεί σωστά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή
Εντολή να τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος έχει δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Υγείας, ενώ ξεκινούν οι έλεγχοι σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.
«Θέλουμε να εφαρμοστεί σωστά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Αν οι πολίτες γνωρίζουν πως υπάρχει ένας νόμος και λειτουργεί ορθά, μπορούν να συμμορφωθούν. Είναι πια θέμα πολιτικής βούλησης η λειτουργία του», επισήμανε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρηή. «Ο νόμος θα είναι και πάλι ο ίδιος, χωρίς αλλαγές διότι είναι επαρκής», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του πρόεδρος της επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, σημειώνει ότι «η κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις αντικαπνιστικές αλλαγές. Το ελληνικό κοινό έχει θυμώσει και ζητά να μειωθεί το κάπνισμα. Πιστεύω πως η σημερινή πολιτική ηγεσία θα δείξει την απαραίτητη γενναιότητα και αποφασιστικότητα για τη λήψη σωστών αποφάσεων».
Αναφερόμενος στους επιχειρηματίες που αντιτίθενται στον αντικαπνιστικό νόμο, ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν το συμφέρον τους. Οι καταστηματάρχες των ξένων χωρών που εφάρμοσαν τον νόμο, είδαν τα μαγαζιά τους να ανεβαίνουν εισπρακτικά αφού μπορούσαν πια να επισκεφθούν τους χώρους εστίασης και άτομα ευάλωτα, όπως έγκυες γυναίκες ή άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα».
Ωστόσο, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης αντιδρούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς εκτιμούν ότι θα τους πλήξει.
Ο υπεύθυνος του συντονιστικού των καφετεριών στην Ελλάδα, Δημήτρης Αρβανίτης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τονίζει ότι η αγορά ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου προσθέτει ακόμη ένα. «Ο κόσμος πια δεν βγαίνει και πολλοί χώροι εστίασης κινδυνεύουν να κλείσουν. Αν εφαρμοστεί ο νόμος, η καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και όλα τα μαγαζιά θα κλείσουν», σημειώνει.
Παράλληλα και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης, Γιώργος Καββαθάς, αντιτίθεται στην εφαρμογή του νόμου γιατί, όπως επισημαίνει, το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό και η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τη μείωση του καπνίσματος στον επιχειρηματία, ο οποίος είναι το «εύκολο θύμα».
«Τα πρόστιμα δεν είναι η λύση για να μειωθεί το κάπνισμα, αφού το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντικαπνιστική συνείδηση στη χώρα. Το 43% των Ελλήνων είναι καπνιστές, επομένως θα πρέπει να γίνει μεγάλη προετοιμασία που θα ξεκινήσει από τα σχολεία, ώστε να είναι έτοιμος ο κόσμος να υποδεχθεί τον νόμο. Δε γίνεται να αλλάξει η ελληνική νοοτροπία σε μια νύχτα», τονίζει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου της Ομοσπονδίας στον Πειραιά, Γιάννης Τσάκος, δηλώνει πως «η κ. Μακρή, ενώ είχε να αντιμετωπίσει έναν χείμαρρο προβλημάτων, θυμήθηκε τον νόμο προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, αφήνοντας το θέμα της υγείας σε εμάς και στον απλό επιχειρηματία». Προσθέτει δε πως η Ομοσπονδία δεν είναι κατά του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά κατά των προστίμων που προβλέπονται και συμπληρώνει ότι «προσπαθούμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε για να ευχαριστήσουμε τον πελάτη και δεν μπορούμε να διαπληκτιζόμαστε με αυτόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης