Τελευταία Νέα
Κοινωνία

New York Times: Οι μετανάστες βρίσκουν εύκολη διέξοδο διαφυγής την Ελλάδα με έως 1500 δολ.

New York Times: Οι μετανάστες βρίσκουν εύκολη διέξοδο διαφυγής την Ελλάδα με έως 1500 δολ.
Στην Αλικαρνασσό, οι λαθρεμπόροι  χρεώνουν μεταξύ  1000 έως 1.500 δολάρια ανά άτομο για τη μεταφορά των μεταναστών στην Κω.
Καθώς πέφτει το σκοτάδι στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας δεκάδες μετανάστες ξεχύνονται με στόχο να βρουν ένα μεγάλο φουσκωτό σκάφος για να μεταβούν στην Κω, στην Ελλάδα αναφέρει σε ειδικό ρεπορτάζ (από Αλικαρνασσό και Κω) η εφημερίδα New York Times.
Οι λαθρέμποροι είναι επικεντρωμένοι στην Κω απέχει μόλις 25 λεπτά από τα τουρκικά παράλια.
Σε σύγκριση με άλλες διαδρομές για τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, όπου περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2015, είναι μια πρώτης τάξεως διαδρομή.
Πάνω από 7.000 πρόσφυγες - οι περισσότεροι από Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία -  ενώ μόνο τουλάχιστον 2.000 πέρασαν αυτή την εβδομάδα στην Κω.
Μια ανθρώπινη παλίρροια μεταναστών έχει κυριεύσει την Κω, οδηγώντας τον δήμαρχος της, Γιώργο Κυρίτση, να προβλέψει ότι θα χυθεί αίμα αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.
«Στην Κωνσταντινούπολη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  τις τουαλέτες στα μαγαζιά,  δήλωσε ο Α. Almotlak σύριος ο οποίος διδάσκει αραβικά και πέρασε στην Κω, εδώ οι έμποροι μας διώχνουν, οι Έλληνες μας μισούν.
Ένας κτηνίατρος, N, Χαμάντ, αναφέρει ότι μας «πετάνε μπουκάλια, μερικές φορές με γυαλιά οι έλληνες»
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν τις  ελληνικές αρχές για «κατάχρηση» αναγκάζοντάς τους πρόσφυγες να μείνουν σε ένα γήπεδο χωρίς την κατάλληλη υγιεινή, τροφή ή νερό.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση, που εδρεύει στη Γενεύη, δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου 250.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015 και στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί 134.988 αφίξεις από την Τουρκία.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη.
Για πολλούς από τους πρόσφυγες, η Ελλάδα θεωρείται ως ένα μέσο προς τη Δυτική Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, πολλοί Σύριοι δεν βλέπουν μέλλον εκεί.
Στην Αλικαρνασσό, οι λαθρεμπόροι  χρεώνουν μεταξύ  1000 έως 1.500 δολάρια ανά άτομο για τη μεταφορά των μεταναστών στην Κω.
Η τιμή περιλαμβάνει τη βάρκα και ορισμένα σχέδια σχετικά με το που θα κατευθύνουν.
Οι Τουρκικές αρχές κατηγορούνται ότι  κάνουν τα στραβά μάτια για την κρίση που εκτυλίσσεται κατά μήκος των νοτίων ακτών της χώρας,  επιτρέποντας στους πρόσφυγες να περάσουν προς την Ελλάδα....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης