Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Έρχεται «ατύχημα» στις αγορές – Προ των πυλών επιθετικό sell off στη Wall, με καταλύτη τον δείκτη VIX

Nomura: Έρχεται «ατύχημα» στις αγορές – Προ των πυλών επιθετικό sell off στη Wall, με καταλύτη τον δείκτη VIX
Παραδοσιακά υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ των μετοχών και της μεταβλητότητας
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ατύχημα στις αγορές προειδοποίησε ο γνωστός αναλυτής της Nomura Charlie McElligott.
Όπως είπε, η αγορά παρουσιάζει μια παρατεταμένη περίοδο συμπεριφοράς «spot up, vol up, crash up», ενώ παραδοσιακά υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ των μετοχών και της μεταβλητότητας.
Αυτή η αλλαγή στη δυναμική καθοδηγείται από συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της καταστολής της αστάθειας μέσω διαφόρων στρατηγικών, της αυξανόμενης εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά την ψύχρανση της οικονομικής δραστηριότητας και των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου, η αγορά γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη σε ένα «ατύχημα» που μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση.
«Φαίνεται ότι όποιο κι αν είναι το επόμενο “ατύχημα”, δεν πρόκειται να είναι μια αργή διόρθωση 5% έως 10%, αλλά κάτι πολύ πιο “κυρτό”.
Για αυτό οι traders φορτώνουν options στον VIX» είπε ο McElligott.
Τα option του VIX δίνουν στους αγοραστές το δικαίωμα να αγοράσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε προκαθορισμένες τιμές, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν εάν η μεταβλητότητα εκτιναχθεί.

Στρατηγικές

Οι επενδυτικές στρατηγικές που συνδέονται με την αστάθεια και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια πτωτική επιτάχυνση εάν οι περιστροφές της αγοράς συνεχίσουν να αυξάνονται.
Τα Volatility control funds, funds με επενδυτικές στρατηγικές που συνήθως αγοράζουν μετοχές όταν οι αγορές είναι ήρεμες και πωλούν όταν διαπιστώνονται αναταράξεις, ανέβασαν τις μετοχές, με τον S&P 500 να φτάνει σε ιστορικά υψηλά φέτος.
Με τον δείκτη μεταβλητότητας Cboe κοντά στο υψηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο, ορισμένα από αυτά γίνονται και πάλι πωλητές.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Nomura, εάν ο S&P 500 κάνει ημερήσιες κινήσεις κατά μέσο όρο 1% τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα μπορούσαν να υπάρξουν πωλήσεις μετοχών περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο επικεφαλής αναλυτής της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας Charlie McElligott εκτιμά ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ελέγχου της μεταβλητότητας έχουν ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις, ξεφορτώνοντας μετοχές αξίας περίπου 16,2 δισεκ. δολ. την τελευταία εβδομάδα.
Αν και πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με την κεφαλαιοποίηση των 42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του S&P 500, η τάση των αμοιβαίων κεφαλαίων να ακολουθούν το momentum μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει υπερβολές στις κινήσεις των χρηματιστηριακών δεικτών.

Διακυμάνσεις

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις της αγοράς διαδέχθηκαν μακρά περίοδο ηρεμίας κατά την οποία οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν σε μετοχές λόγω των ενδείξεων ισχυρής αλλά σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των προσδοκιών ότι η Fed θα πραγματοποιήσει αρκετές μειώσεις επιτοκίων.
Ο δείκτης VIX δεν έχει ανέβει πάνω από το όριο των 20, ένα επίπεδο που σχετίζεται με την υγιή ζήτηση για αντισταθμίσεις χαρτοφυλακίου, για 120 συνεδρίες – γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί τέτοιου είδους από το 2018.
Τα σκαμπανεβάσματα στις μετοχές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων εξασθενούν, ενώ εντείνεται το γεωπολιτικό ρίσκο στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και, άρα, του πληθωρισμού.
Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί και σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Ο δείκτης MOVE, που μετρά την αναμενόμενη αστάθεια στα ομόλογα των ΗΠΑ, βρίσκεται σε υψηλό τριών μηνών μετά από μια σταθερή άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Ο δείκτης μεταβλητότητας της Deutsche Bank FX, ένας δείκτης μέτρησης των διακυμάνσεων της αγοράς συναλλάγματος, έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 10 εβδομάδων λόγω ενός ράλι στο δολάριο.
«Η αύξηση της αστάθειας που βλέπουμε αφορά όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε η Mandy Xu, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών αγοράς παραγώγων στην Cboe Global Markets.
«Πιστεύω ότι η αγορά αφυπνίζεται σε ενδεχόμενο καθοδικό κίνδυνο».
Ένα πιο έντονο άλμα μεταβλητότητας θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα αμοιβαία κεφάλαια με βραδύτερες αντιδράσεις, που χρησιμοποιούν τη μεταβλητότητα ως σήμα συναλλαγών.
Ο McElligott είπε ότι οι CTAs θα μπορούσαν να πουλήσουν μετοχές περίπου 31 δισεκ. δολ. εάν ο S&P 500 υποχωρήσει άλλο 2%, στο επίπεδο περίπου των 4.914, τις επόμενες εβδομάδες.
«Ο έλεγχος της αστάθειας ήταν η μεγαλύτερη δύναμη μέχρι σήμερα σε σχέση με τη συστηματική απομόχλευση ... κατά τη διάρκεια αυτής της ασταθούς οπισθοχώρησης» δήλωσε ο McElligott.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης