Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορυφώνεται το θρίλερ για τις τηλεοπτικές άδειες - Ποιοι οι πιθανοί τέσσερις νικητές

Κορυφώνεται το θρίλερ για τις τηλεοπτικές άδειες - Ποιοι οι πιθανοί τέσσερις νικητές
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλειδώσει οι τρεις από τις τέσσερις άδειες
(upd) Κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας καθώς θεωρείται πλέον θέμα ωρών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των νικητών.
Ήδη σήμερα το πρωί συμπληρώθηκαν 48 ώρες από την έναρξη της διαδικασίας και της απομόνωσης των καναλαρχών στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ενώ την εκτίμηση ότι η διαδικασία βαίνει προς το τέλος της ενίσχυσε και η πληροφορία ότι ο αρμοδιος αστυνομικός διευθυντής ζήτησε από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από το κτήριο να επιστρέψουν στις αρχικές θέσεις τους, πιθανότατα ενόψει της εξόδου των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.
Από χείλη κυβερνητικών στελεχών, αναφέρεται ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, αν και δεν έχει γίνει κανένα επίσημο σχόλιο επί της διαδικασίας από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις τρεις τηλεοπτικές άδειες και πλέον απομένει η τέταρτη και τελευταία τηλεοπτική άδεια.
Δεδομένου όμως  - και βάσει των όσων αναφέρονται – ότι η πρώτη άδεια απαίτησε μια διαδικασία 15 ωρών, είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και για την τέταρτη άδεια, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο για τους νικητές όσο και για το τίμημα που έχει καταβληθεί.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο, η φημολογία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, καθώς θέλουν οι τρεις άδειες να έχουν περάσει στα χέρια των Β. Μαρινάκη, Γ. Βαρδινογιάννη και Ιβάν Σαββίδη.
Βάσει των σεναρίων αυτών, αναφέρεται ότι ο κ.Μαρινάκης έχει καταβάλλει το ποσό των 33 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας.
Πέρα όμως από τη σεναριολογία, την οποία θα κλείσει η επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την κατακύρωση και των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η επιτροπή του διαγωνισμού θα συντάξει πίνακα προσωρινών πλειοδοτών και για κάθε άδεια και για κάθε φάση της άδειας και για το σύνολο των αδειών.
Κατόπιν και εντός 5 ημερών θα γίνει έλεγχος πόθεν έσχες αυτών που πλειοδότησαν και έλεγχος οικονομικής επάρκειας.
Μετά τον έλεγχο θα συνταχθεί οριστικός πίνακας και εντός 15 ημερών όσοι πλειοδότησαν για τις τέσσερις άδειες θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη εκ των τριών ισόποσων δόσεων του τιμήματος (η δεύτερη καταβάλλεται εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών).
Στη συνέχεια και εντός 90 ημερών ο Υπουργός Επικρατείας θα υπογράψει την παροχή των τηλεοπτικών αδειών.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα υπάρξει ένα διάστημα 90 ημερών προκειμένου τα νέα κανάλια να είναι έτοιμα να εκπέμψουν, καθώς μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί πλέον να εκπέμπει, όπως έχει κατ' επανάληψη διαβεβαιώσει η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει για το εάν θα ακολουθήσει διαγωνισμός για θεματικές άδειες, ή περιφερειακές άδειες καναλιών.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως τα πλέον ενδιαφέροντα γεγονότα αναμένονται μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.


Γεροβασίλη για τηλεοπτικές άδειες: Υποχρέωση μας να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές – Σε πολιτικό αδιέξοδο η ΝΔ

Την θέση ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά το τηλεοπτικό τοπίο διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Ξέραμε τον πόλεμο που θα αντιμετωπίσουμε ...
Ήταν υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε αυτές τις ριζικές αλλαγές.
Αυτό  εννοούμε εμείς όταν λέμε μεταρρυθμίσεις.
Έχουμε την υποστήριξη του ελληνικού λαού, που θέλει να δει αποτελέσματα.
Είναι το πρώτο βήμα για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση και προχωρούμε όχι μόνο στα media, αλλά και στην Παιδεία, όπως και στο ποδόσφαιρο.
Με την εφαρμογή των νόμων και την τήρηση των κανόνων, δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον.
Αλλάζω το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι αυτόματα αυτό είναι υγιές, αλλά είναι το πρώτο μεγάλο βήμα σε μία μεγάλη σύγκρουση, που απαιτεί διαρκή αγώνα» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο η κα.Γεροβασίλη.
Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής, προκειμένου οι πλειοδότες που πήραν τις άδειες είτε να προετοιμαστούν είτε να προσαρμοστούν για την τήρηση όσων προβλέπονται στο νέο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών, για το προσωπικό, την ποιότητα του προγράμματος, τις συνεργασίες, κοκ.
«Είναι κάτι που χρειάζεται τόσο για τα υφιστάμενα όσο και τα πιθανά νέα κανάλια.
Έτσι θα υπάρξει ένα διάστημα τριών μηνών στο μέγιστο»
Στη συνέχεια, το σήμα αυτών των καναλιών θα είναι και το μόνο το οποίο θα διανέμει η Digea, αυτό των σταθμών που έχουν αδειοδοτηθεί» τόνισε η κα.Γεροβασίλη, η οποία κληθείσα να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η ΝΔ έχει περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο.
«Το πρώτο τους επιχείρημα, ότι θα καταργήσουν τον διαγωνισμό, καταρρίφθηκε αμέσως, έτσι το άλλαξαν με την θέση περί συμπλήρωσης με περισσότερες άδειες, όπου και πάλι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ.
Βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, δεν μπορούν να πουν καθαρά ότι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, να μην μπει καμία τάξη, ότι τους εξυπηρετούσε αυτό το καθεστώς τόσα χρόνια ...
Δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ τι είδους ενημέρωση παρέχεται στον πολίτη, της αρκεί ότι μέχρι τώρα εξυπηρετούσε την ίδια.
Δεν υπάρχει πολίτης που θα μιλούσε για αντικειμενική ενημέρωση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας: «Μιλάει η ΝΔ για αυτορρύθμιση της αγοράς.
Η αγορά λοιπόν αυτορυθμίστηκε, όποιος δανειοδοτείται με «αέρα» δεν μπορεί να υπάρξει στο νέο τοπίο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέσυρε τους καναλάρχες, τους γελοιοποίησε και στην κοινή γνώμη κέρδισε πόντους – Ποιοι οι 4 που προκρίνονται;
 
Οι καναλάρχες γιατί δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία – παρωδία;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σημειολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παππάς κέρδισαν πόντους από τον διασυρμό και εξευτελισμό των καναλαρχών.
Με μια διαγωνιστική διαδικασία που ούτε στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν θα ακολουθούσαν, η κυβέρνηση διέσυρε και έσυρε σε ορισμένα δωμάτια τους άλλοτε πανίσχυρους τραπεζίτες να πληρώσουν τις άδειες που πήραν στο παρελθόν χωρίς να πληρώσουν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πόντους με όρους σημειολογίας ενώ θα βάλει και στα Ταμεία 90-110 εκατ ευρώ.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι οι καναλάρχες αυτοί οι τσάμπα μάγκες που εμφανίζονταν άτρωτοι, σύρθηκαν και διασύρθηκαν σε μια διαδικασία που θα μπορούσαν να μην είχαν αποδεχθεί.
Έδειξαν ότι δεν έχουν καμία εξουσία ενώ και η κυβέρνηση έδειξε ότι κινείται αδίστακτα.
Η διαγωνιστική διαδικασία – διασυρμός, παρωδία και ευτελισμός – θα επιτρέψει να εισέλθουν στον χώρο της ενημέρωσης άνθρωποι χαμηλού ήθους, άνθρωποι που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση και άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε μια τέτοια διαδικασία για ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα που είναι η ενημέρωση της κοινωνίας.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο πάντως
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Βαρδινογιάννης φαίνεται να έχουν πάρει τις 2 από τις 4 τηλεοπτικές άδειες.
Την 3η άδεια φέρεται να έχει πάει ο Σαββίδης και για την 4η άδεια δίδεται μάχη μεταξύ ΣΚΑΙ και Alpha.
Οι καναλάρχες γιατί δέχθηκαν μόνο 4 άδειες;
Η κυβέρνηση γιατί εισηγήθηκε μόνο 4 άδειες και γιατί η δημόσια τηλεόραση δεν μπήκε σε αυτή την διαδικασία;
Οι καναλάρχες γιατί δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία – παρωδία;



(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 08:58)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης