Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς σταδιακό άνοιγμα οδεύει η αγορά την 1η Μαρτίου - Τα σχέδια της κυβέρνησης - Στους 6.272 οι νεκροί στην Ελλάδα

Προς σταδιακό άνοιγμα οδεύει η αγορά την 1η Μαρτίου - Τα σχέδια της κυβέρνησης - Στους 6.272 οι νεκροί στην Ελλάδα
Αν και οι επιστήμονες εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στην πλειονότητά τους είναι αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

(upd)Προς σταδιακό άνοιγμα οδεύει η αγορά την 1η Μαρτίου εάν και τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμείνουν σταθερά έως τότε.
Η κυβέρνηση, μελετά καθημερινά τα δεδομένα που προκύπτουν όπως και τις προτάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι αν και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στην πλειονότητά τους είναι αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας.
Στην Αττική, κρίσιμες εκτιμάται ότι θα είναι οι επόμενες 15 ημέρες και θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της πρωτεύουσας.
Πάντως, το άνοιγμα από τον Μάρτιο - που εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένο και θα αφορά κυρίως το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και πιθανώς σταδιακά να ενταχθεί και το click in shop για συγκεκριμένα καταστήματα,αλλά και τα σχολεία -, καθώς και η παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων,  θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων και την πληρότητα στις ΜΕΘ.
«Πράγματι μας ανησυχεί η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, και η αύξηση στις νοσηλείες Covid που επειδή είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οδηγούν και στην αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ", δήλωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή 21/2 ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σημειώνοντας πως "οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς" .
Στο μεταξύ,  χώρα μετρά συνολικά 178.918 κρούσματα και 6.272 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 20/2, είναι 325.

Κικίλιας: Οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς - Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ

Tο εμβολιαστικό κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ιπποκράτειο", όπου πραγματοποιούνται εμβολιασμοί πολιτών που έχασαν το ραντεβού τους εξαιτίας της κακοκαιρίας της περασμένης εβδομάδας, επισκέφτηκε την Κυριακή 21/2 ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας ότι «σήμερα οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς».
Όπως ο ίδιος ανέφερε σε δήλωσή του, «το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η κρατική μηχανή έδειξαν ότι στο κομμάτι των εμβολιασμών αντέδρασαν άμεσα, έτσι ώστε και να μην χαθούν δόσεις, κυρίως όμως να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας».
Υπογράμμισε ότι «είναι πολύ ευχάριστο για εμάς να ανακοινώνουμε ότι σήμερα οδεύουμε στους 700.000 εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. και την οργανωμένη Πολιτεία είναι η θετική ανταπόκριση, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση των συμπολιτών μας.
Έρχονται στα Νοσοκομεία μας, στα εμβολιαστικά κέντρα και παντού εμβολιάζονται με τάξη. Οι υγειονομικοί μας τους σέβονται, τους εξυπηρετούν, δεν υπάρχει ταλαιπωρία.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σήμα για την κοινωνία. Γιατί είμαστε εδώ για να υπηρετούμε την κοινωνία».

Για την Αττική

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «πράγματι μας ανησυχεί η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, και η αύξηση στις νοσηλείες Covid που επειδή είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οδηγούν και στην αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ.
Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ, συνεχώς προσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο».
Για το λόγο αυτό, συνέστησε για μία ακόμη φορά πολύ μεγάλη προσοχή.
«Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια όλοι μαζί: η κοινωνία, οι συμπολίτες μας, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό μας.
Να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια και αυτή τη δύσκολη περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε καθώς αυξάνεται ο εμβολιασμός- και το βλέπετε πλέον- να δημιουργήσουμε αυτό το «τείχος ανοσίας» που χρειαζόμαστε για να επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια σε μία κανονική, φυσιολογική ζωή.
Αυτός είναι ο στόχος μας.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κούραση, κόπωση στους συμπολίτες μας, καταλαβαίνω ότι έχουν γίνει θυσίες, αλλά είμαστε όλοι εδώ μαζί να τους φροντίσουμε, να τους στηρίξουμε.
Η αλληλεγγύη είναι σημαντικό κομμάτι στην ψυχή του Έλληνα. Έτσι θα προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Κοντά σε άνοιγμα της οικονομίας την 1η Μαρτίου

Πληθαίνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και λοιμοξιωλόγων για άνοιγμα των δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου, κυρίως του λιανεμπορίου  και των σχολείων.
Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, δεδομένου ότι οι απώλειες όσο παραμένει κλειστό σε μηναία βάση για την οικονομία είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επανέλθει η μέθοδος του click away και πιθανώς σταδιακά και το click in shop για κάποιες κατηγορίες καταστημάτων, όπως ένδυση και υπόδηση, ενώ ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο για λειτουργία των καταστημάτων, όπως τα σούπερ μάρκετ με περιορισμό στον αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.
Σχετικά με τα σχολεία, πιθανό θεωρείται πρώτα το άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών και στη συνεχεία των Γυμνασίων και Λυκείων.
Πάντως, λόγο για  άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων την 1η Μαρτίου, έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις 20/2 μιλώντας στον ΑΝΤ1.
"Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων”, είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τα σχολεία τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.
τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πρωτοποριακά, δεν υπάρχει όμως ηλεκτρονική τάξη που μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τάξη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που καλούνται να δώσουν εξετάσεις” σημείωσε.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού τόνισε ότι χορηγείται πλέον σε όλες τις χώρες του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να είναι εύκολη η εξέτασή τους, ιδιαίτερα στους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας.
"Όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε και δεν θα είναι το πιστοποιητικό προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς εντός ή εκτός της χώρας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο ταξιδιωτικό αλλά δημιουργεί μια καλύτερη προϋπόθεση ελέγχου. Θα βοηθήσει στη στόχευση των ελέγχων όσων έρχονται στην Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά για τη χρήση του στους χώρους εργασίας, απάντησε ότι το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους διευκόλυνσης μετακίνησης, ενώ οποιαδήποτε άλλη χρήση του θα είναι παράνομη και θα συνιστά διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου.
«Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ότι «οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων».
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ στις 20/2 σημείωσε ότι «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας».

Καφούνης(ΕΣΑ): Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, σημειώνοντας ότι οι καταστηματάρχες δεν θέλουν να ανοίξουν και μετά να κλείσουν ξανά.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι προσπάθειες όλων είναι «να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια», το εμπόριο πρέπει να έχει προτεραιότητα, αλλά και ότι «ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε click away, είτε ο ιδανικός τρόπος είναι με click inside για όλους».
Υπογράμμισε πως «αναμένουνε τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων ημερών ώστε με σοβαρότητα και χωρίς να διακινδυνέψουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας, να προτείνουμε τον καλύτερο τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, που θα μπορέσει χωρίς άλλο πισωγύρισμα να μας φτάσει μέχρι το σημείο που η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί».

Να συμμετέχουν και άνθρωποι της οικονομίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Ο κ. Καφούνης σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να ανεχτούμε να αιωρούνται λανθασμένα διλήμματα στον δημόσιο διάλογο, όπως σχολεία και πρωτοετείς φοιτητές στα πανεπιστήμια ή άνοιγμα της αγοράς, με κόστος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Έλληνες φορολογουμένους και χαμένες θέσεις εργασίας, με τελικό αποτέλεσμα μηδενική προοπτική και ελπίδα για όλους τους νέους της χώρας.
«Εάν πρόκειται να ιεραρχεί τις προτεραιότητες και να αποφασίζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τότε προφανώς η σύνθεση της θα πρέπει να αποτελείται από 16 υγειονομικούς και 16 ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Καφούνης.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Να γίνουν κλιμακωτά ανοίγματα – Μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

«Αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων», εκτίμησε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται και από το τι θα κάνουμε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μια ανησυχία για την Αττική, εξηγώντας ότι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι μικρότερος από αυτόν που περίμεναν να δουν.
Σημειώνεται ότι ο κ.Σαρηγιάννης στις 20/2 εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την επιστροφή του κανονικότητα από την 1η Μαρτίου με άνοιγμα του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση.
"Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια εβδομάδα παραπάνω lockdown στην Αττική", σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1 στις 20/2.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα υπάρχει μία επιστροφή στην καθημερινότητα κάπου στις 10 Μαρτίου, ενώ τα μεταλλαγμένα κρούσματα δυσκόλεψαν την καμπύλη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Αττική, για αυτό και θα πρέπει να παραταθεί για λίγο το lockdown, μέχρι να υποχωρήσουν λίγο ακόμη οι μολύνσεις.

Άνοιγμα της αγοράς

Σχετικά με τα SMS με «κόφτη», ανέφερε ότι είναι υπέρ εάν αν μπορούσε να εφαρμοστεί, όμως δεν θα είναι το ίδιο σε κάθε περιοχή.
Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτά ανοίγματα, προκειμένου να μπορούν να προβλέψουν και να προλάβουν την όποια έξαρση κρουσμάτων.
«Σε μια βδομάδα μέσα ξέρουμε τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Βασιλακόπουλος: Θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα - Γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η «ανοσία αγέλης»

«Θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα», εκτίμησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή 21/2 εξήγησε πως «με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους».
Πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».

Αναμένεται κάμψη των κρουσμάτων

Κάμψη των κρουσμάτων θα δούμε την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτίμησε ο κ. Βασιλακόπουλος, εξηγώντας ότι αυτό συνδέεται με τις μειωμένες λόγω χιονιά μετακινήσεις και επαφές κατά συνέπεια, διασποράς του ιού.
Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση», συ,πληρώνοντας πως «δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει».
Σημείωσε ότι ήδη διασωληνωμένοι μεταφέρονται από το δημόσιο σύστημα στο ιδιωτικό.

Ανοσία αγέλης και μετακινήσεις

Για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», την οποία ο ίδιος εκτίμησε χρονικά γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό των εμβολιασμένων, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο και μάλιστα, μετά την πρώτη δόση το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός.
Όπως είπε, «αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν».

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, όμως το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις παραμένει υψηλό, γεγονός που επιτείνει την εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά στην εξέλιξη της πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας.
Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας δομείται από τα πιο «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID-19 αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι στις 20/2 έφτασαν τους 325, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν περιορίζονταν στους 246.

Βαρύ παραμένει το φορτίο στην Αττική

Τα 680 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν (στις 20/2) στην Αττική, μπορεί να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό.
Η πανδημία χτυπά ανελέητα το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ το σύνολο της Δυτικής Αττικής και ο Πειραιάς διαγράφουν και πάλι ανησυχητική πορεία με 44 και 108 κρούσματα αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα η Αττική παρουσιάζει σαφή σημάδια σταθεροποίησης, ακόμη και μικρής υποχώρησης, γεγονός που υποδεικνύει πως τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατάφεραν να επιβραδύνουν την επέκταση της επιδημίας.

Αγωνία λόγω μεταλλάξεων στην Θεσσαλονίκη – Στα 12 τα κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

«Υπάρχουν 12 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στα πλαίσια του δήμου μας αυτός είναι ο λόγος που έγινε το σκληρό lockdown. Επιδημιολογικά είμαστε πιο κάτω, έχουμε λιγότερα κρούσματα, όμως υπάρχει αύξηση του καινούργιου στελέχους που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην αρχή» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, στους δημοσιογράφους με αφορμή την επιβολή καθολικού lockdown στην περιοχή από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (20/1).
Ο κ.Μανδαλιανός τόνισε πως η δημοτική αρχή έπρεπε να ενημερωθεί πιο έγκαιρα για τα κρούσματα και την επιδημιολογική κατάσταση, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι εκνευρισμένος και αναστατωμένος και ο εμπορικός σύλλογος μας έκανε παράπονα, γιατί είναι προ της καταστροφής».
Πάντως, σταθεροποίηση στην εξέλιξη της επιδημίας παρατηρείται στην Θεσσαλονίκη, με τα 155 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στις 20/2 να κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών.
Την ανησυχία στην περιοχή ωστόσο επιφέρουν όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων (1.200 τα ενεργά), όσο η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και συγκεκριμένα η κυκλοφορία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή του Ευόσμου.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές όπου σημειώνονται τοπικές εξάρσεις, Κάλυμνος, Κεφαλονιά, Ηλεία, Κόρινθος και Ρέθυμνο ξεχωρίζουν λόγω της παρατεταμένης παρουσίας τους στον ημερήσιο επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ και της αύξησης των ενεργών κρουσμάτων.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο νησί της Καλύμνου, ενώ στις κόκκινες περιοχές εντάχθηκαν πλέον οι ΠΕ Κεφαλληνίας και Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων) και οι δήμοι Θάσου, Αγιάς (ΠΕ Λάρισας), Ηρακλείου Κρήτης, Κορίνθου και Νεμέας (ΠΕ Κορινθίας), Άργους-Μυκηνών (ΠΕ Αργολίδας) και Ζίτσας (ΠΕ Ιωαννίνων).
Όσο για την Εύβοια και την Αχαΐα που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ελπίδα βελτίωσης με τα εμβόλια

Η ήπια αύξηση των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.200 άτομα με μέσο όρο τις 208 εισαγωγές ημερησίως την τελευταία εβδομάδα οδήγησε σε κάλυψη της τάξης του 53% των απλών κλινών COVID στην επικράτεια, με το σύστημα υγείας να παραμένει σε φάση μικρής αύξησης και ίσως σταθεροποίησης.
Όσον αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αυτές επιβαρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό 12%, αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές COVID-19 έχουν σταθεροποιηθεί στις 250/ημέρα και η μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών στις ΜΕΘ ανέρχεται στις 21 ημέρες.
Πάντως, ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 3%, πράγμα που όμως έχει να κάνει και με τον μικρότερο αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας.
Η πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας θα καθορίσει σημαντικά και την εξέλιξη της επιδημίας στις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνθρωποι άνω των 75 ετών.
Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι με το 6% του πληθυσμού και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών να έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.
Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, εξετάζει τη δυνατότητα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (που αναμένεται να εγκριθεί από τον EMA) να χορηγείται από γιατρούς και φαρμακεία.

Εκδόθηκαν 40.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού  την πρώτη ημέρα της πλατφόρμας

Τα 40.000 έχουν φτάσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί ψηφιακά σε μια μόλις μια μέρα μετά την λειτουργία της πλατφόρμας μέσω του gov.gr.
Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη με όλη την διαδικασία του εμβολιασμού από το αρχικό της στάδιο, τον τρόπο δηλαδή των ραντεβού μέχρι και το τελικό όπως η έκδοση της βεβαίωσης.

Και μέσω ΚΕΠ τα πιστοποιητικά

Τις καινοτομίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε διεθνές επίπεδο έχει επισημάνει ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στον τρόπο διαδικασίας του εμβολιασμού, ο οποίος γίνεται είτε μέσω ψηφιακών καναλιών, το emvolio.gov.gr ή την άυλη συνταγογράφηση, είτε μέσω φυσικών καναλιών όπως την παρουσία σε φαρμακεία ή ΚΕΠ, ενώ από χθες προστίθεται και η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της πανδημίας είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλη είτε από Δευτέρα μέσω ΚΕΠ κατόπιν ραντεβού. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, "ηθελημένα επιλέξαμε να μην χρησιμοποιήσουμε τηλεφωνικό κέντρο γιατί διαγνώσαμε ότι ο όγκος της ζήτησης θα είναι πολύ μεγαλύτερος από την κλίμακα της προσφοράς".

21.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Όσον αφορά στα ραντεβού που κλείνονται πραγματοποιούνται σε ποσοστό άνω του 98%, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται 21.000 εμβολιασμοί. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700.000 εμβολιασμοί, με 468.000 πολίτες να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και 226.635 να έχουν πραγματοποιήσει και την 2η δόση, δίνοντας στην Ελλάδα την 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους. Μάλιστα, η επίδοσή της είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω από τις περισσότερες "παλιές" χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο κλπ). Στις πρώτες δύο ηλικιακές κατηγορίες που "άνοιξαν" (δηλαδή οι άνω των 85 και οι 80-84) μέσω της άυλης προτάθηκαν περισσότερα από 110.000 ραντεβού. Επιπλέον, για τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες που ξεκίνησαν να κλείνουν ραντεβού (οι 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca και οι 75-79 με το εμβόλιο της Pfizer) αναμένεται να αποσταλούν περισσότερα από 220.000 μηνύματα με προ-κρατήσεις σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Σε σκληρό lockdown Κάλυμνος, Κορδελιό - Εύοσμος

Δύο ακόμα περιοχές εντάχθηκαν σε καθεστώς σκληρού lockdown.
Συνολικά έξι περιοχές έχουν μπει στη λίστα με το «βαθύ κόκκινο», με την Αττική, στην οποία κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, τόσο σε ιικό βάρος, όσο και σε απόλυτους αριθμούς.
Σε Κάλυμνο και Κορδελιό-Εύοσμο η απόφαση για το lockdown θα ισχύσει από σήμερα 20/2 το πρωί του Σαββάτου, έως και την 1η Μαρτίου.
Για Αττική, Εύβοια, Αχαΐα και Μύκονο, το σκληρό lockdown ισχύει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου, την επόμενη Παρασκευή, θα ανακοινωθεί η επέκταση ή μη του σκληρού lockdown στις παραπάνω περιοχές, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην κάθε μία.

Συνολικά 6.272 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (20/2/2021) 1.424 νέα κρούσματα Covid -19, εκ των οποίων δύο εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 178.918 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
krousmata.JPG

ilikies.JPG

epiptosi.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης