Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η μετάλλαξη Delta του Covid επελαύνει - Αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομεία - Στους 12.890 οι νεκροί

Η μετάλλαξη Delta του Covid επελαύνει -  Αύξηση διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομεία  - Στους 12.890 οι νεκροί
Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και το γεγονός, πως σταμάτησε να μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Τις προειδοποιήσεις των ειδικών περί αύξησης των λεγόμενων σκληρών επιδημιολογικών δεικτών έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που καταδεικνύουν ότι, η χώρα βρίσκεται εν μέσω πανδημικής αναζωπύρωσης.
Τις ανησυχίες αυτές έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως ο αριθμός των διασωληνωμένων όχι μόνο σταμάτησε να μειώνεται αλλά αντίθετα άρχισε να αυξάνεται εκ νέου ενώ σταθερά τα ημερήσια κρούσματα του ιού ξεπερνούν και πάλι τα 2.470.
Ακόμη έναν ανησυχητικό στοιχείο είναι παρατηρείται μία αυξητική τάση σχεδόν 25% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παράλλαξη Delta είναι ήδη κυρίαρχη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Για αυτό το λόγο, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με στόχο να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα επαρκές τείχος ανοσίας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου η χώρα να μπει στο φθινόπωρο από καλύτερη και ασφαλέστερη θέση.
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Συναγερμός στην Πάτρα

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές στην Πάτρα το απόγευμα του Σαββάτου (24/7/2021), καθώς τρεις τουρίστες από τη Γαλλία διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για μία μητέρα με τα δύο παιδιά της, που θα ταξίδευαν για Ζάκυνθο.
Οι τουρίστες υποβλήθηκαν σε τεστ μαζί με γκρουπ που θα ταξίδευε από την Πάτρα στην Ζάκυνθο και έτσι διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στον Covid.
Για τη διακομιδή τους στο Νοσοκομείο στήθηκε επιχείρηση από τις Υγειονομικές Αρχές της περιοχής στο κέντρο της Πάτρας όπου βρίσκονταν και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Γεωργίου, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, όπως γράφει το tempo24.news.
Εκεί έφθασαν πλήρωμα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να τους παραλάβει και να τους διακομίσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο.

Μαγιορκίνης: Τείχος ανοσίας τον Δεκέμβριο

Στα τέλη του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας εκτιμά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εκφράζοντας την αισιοδοξία πως το καλοκαίρι του 2022 θα έχουν τελειώσει οριστικά τα μέτρα κατά της πανδημίας.
«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχειρίσιμη.
Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί.
Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι», είπε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Τόνισε πάντως πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον ιό να σταματά να κυκλοφορεί το επόμενο έτος.

«Απίθανο να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού»

Όπως εξήγησε αναλυτικότερα, το να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας όπου ο ιός θα σταματήσει να κυκλοφορεί τελείως, δεν θα γίνει σίγουρα το επόμενο έτος καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν αυτό.
«Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ καλό επίπεδο και όσοι εμβολιαστούν δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να νοσηλευτούν.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η πιθανότητα νοσηλείας μειώνεται 20-30 φορές και αντιστοίχως 20-30 φορές μειώνεται και η πιθανότητα θανάτου.
«Άρα μιλάμε για μια φοβερή προστασία που προσφέρει το εμβόλιο σε όσους έχουν εμβολιαστεί».

Οι εμβολιασμοί στο 70% για το τείχος ανοσίας

Ερωτώμενος για το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών προκειμένου να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα 70% .
Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό αυτό θα αποτελέσει «σημείο-κλειδί» για να δούμε δραματική μείωση εισαγωγών ασθενών με Covid σε νοσοκομεία.
Σημειώνεται πως αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι απαραίτητη και τρίτη δόση εμβολίου, ο καθηγητής εξήγησε πως αυτό, εφόσον συμβεί, θα ισχύει για τις λεγόμενες «πρωτογενείς αποτυχίες».
Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, ευπαθείς, δηλαδή ανοσοκατεσταλμένοι ή ηλικιωμένοι πολίτες.
Αυτοί εφόσον χρειαστούν τρίτη δόση, ενδεχομένως θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους ενώ για όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το εάν θα χρειαστούν.

Πάνω από 3.138.000 οι ανεμβολίαστοι

Ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων πολιτών παραμένουν ανεμβολίαστοι ενώ πολλοί εξ αυτών δηλώνουν ότι, δεν πρόκειται να υποβληθούν σε εμβολιασμό, καθώς δεν έχουν πειστεί για την ασφάλεια των υπαρχόντων εμβολίων.
Επίσης πολλοί είναι οι πολίτες, που αντιδρούν με την πιεστικότητα των μέτρων προκειμένου να υποβληθούν σε εμβολιασμό.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 5.578.650 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4.830.974 πολίτες.
Οι πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε 3.138.000, σύμφωνα στοιχεία που προκύπτουν από δεδομένα έρευνας της Pulse και από στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, βάσει απαντήσεων πολιτών που δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο σε σχετικό ερώτημα στην έρευνα της Pulse σχετικά με το πότε θα πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους για κορωνοϊό, το 40% απάντησε πως δεν σκοπεύει να το κάνει ποτέ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, 36% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν σίγουρα δεν θα πραγματοποιήσει εμβολιασμό, ενώ το 21% δηλώνει πως μάλλον δεν θα εμβολιαστεί.
Με βάση τα παραπάνω σε 1.788.000 υπολογίζονται οι πολίτες που δηλώνουν μάλλον όχι ή σίγουρα όχι ως προς τον εμβολιασμό ενώ σε 1.255.000 υπολογίζονται οι κάθετοι ως προς το να μην εμβολιαστούν ποτέ.
Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την ολοκλήρωση του «τείχους ανοσίας», το οποίο η κυβέρνηση ήλπιζε να οικοδομηθεί το τρέχον καλοκαίρι αλλά οι εξελίξεις το μεταθέτουν χρονικά για τα τέλη του 2021

Τζανάκης: Πιθανό οι νέες εισαγωγές να φτάσουν και τις 300

«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός» και δεν αποκλείεται στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300 οι νέες εισαγωγές, που ήδη καθημερινά διαμορφώνονται γύρω στις 150-160, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών», ανέφερε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάνοντας αναφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάνοντας παράλληλα στα δύο σενάρια που έχουν προβλεφθεί.
Όπως είπε, «το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο».
Πάντως, η αύξηση των νέων εισαγωγών προκαλεί ανησυχία και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι πιθανό από τις 150-160 νέες εισαγωγές καθημερινά σήμερα, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.
Όπως είπε, «από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους.
Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν».
«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, «ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες».
Για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά, ενώ όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.
«Ο εμβολιασμός δεν μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δεν θα πεθάνουμε», υπογράμμισε.

Γώγος: Αύξηση των νοσηλειών κατά 25%-26% την ημέρα

Οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, «είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε μέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα».
Εκτίμησε ότι «το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη, αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις».
Κάνοντας αναφορά στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1% αυτών.
Πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο εάν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200».

Ανησυχία για την αύξηση

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μεσούσης της τουριστικής περιόδου και η επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών προκαλούν έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες, τη στιγμή που η παράλλαξη Δέλτα έχει ήδη κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Αν και έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί, είναι προφανές πως το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν είναι ακόμα ικανό για να ανασχέσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στους διάφορους επιδημιολογικούς χάρτες, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να είναι στο κόκκινο καθώς εμφανίζουν μια αύξηση πάνω από 200% στο ιικό τους φορτίο, την ώρα που η Κρήτη και πολλά νησιά, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος φέρονται να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίστοιχων με αυτά που ελήφθησαν στη Μύκονο.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, μια και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, οι ειδικοί εισηγήθηκαν όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης πανελλαδικά να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα (ένα self test και ένα rapid test) έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη ιχνηλάτη και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Πέτσας: Καμία συζήτηση για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στα καταστήματα λιανεμπορίου

Απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στα καταστήματα του λιανεμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στα καταστήματα του λιανεμπορίου και σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το λιανεμπόριο, όσο κυρίως για τη μετακίνηση και την ψυχαγωγία».
Όπως ανέφερε «οι εμβολιασμένοι θα δουν σιγά - σιγά όλους τους περιορισμούς που είχαν να αίρονται είτε αφορά στη μετακίνηση, είτε στη διασκέδασή τους. Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ακόμα και με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, η χρήση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της μάσκας, μας προφύλαξε από διασπορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το λιανεμπόριο, όσο κυρίως για τη μετακίνηση και την ψυχαγωγία. Εκεί, σαφέστατα θα έχουμε μεγαλύτερη ευκολία μετακινήσεων για τους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι ενδεχομένως θα πρέπει να μείνουν εκτός, ιδίως από εσωτερικούς χώρους όσο πηγαίνουμε προς το φθινόπωρο».
Υπογράμμισε ότι εκεί που η οικονομία εξαρτάται από την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα στα κέντρα διασκέδασης, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα θέατρα και τους κινηματογράφους, είναι σαφής η διάκριση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όπως είπε, «οι μεικτοί χώροι έδειξαν ότι δημιουργούν πρόβλημα διασποράς».

Τέλος οι περιορισμοί στη Μύκονο τη Δευτέρα 26/7


Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη Μύκονο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι θα αρθούν τη Δευτέρα 26/7.
Τόνισε δε, πως τα όποια μέτρα λαμβάνονται εγκαίρως από την κυβέρνηση για να προστατέψει τους κατοίκους της, αλλά και τους τουρίστες.

ΕΟΔΥ: 2.472 κρούσματα και 8 θάνατοι στις 24/7

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (24/7/2021) 2.472 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid – 19 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 474.366 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.402 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.890 νεκροί.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_80.JPG1_85.JPG

Στους 133 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 133 (60.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 88.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.785 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 178 (ημερήσια μεταβολή +22.76%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

4_50.JPG3_60.JPG

6_18.JPG5_29.JPG
7_18.JPG
8_15.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης