Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική: Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις αλλά και ελπίδες για οριοθέτηση στα πύρινα μέτωπα

Καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική: Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις αλλά και ελπίδες για οριοθέτηση στα πύρινα μέτωπα
Οι αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία να οριοθετηθούν τις επόμενες ώρες τα πύρινα μέτωπα ενώ χαρακτηρίζουν την κατάσταση βελτιωμένη
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο της Αττικής με την ελπίδα και την αισιοδοξία οι μεγάλες πυρκαγιές να οριοθετηθούν τις επόμενες ώρες.
Πάντως, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο.
Το νέο μέτωπο κατακαίει στα ορεινά της Πάρνηθας και ξεκίνησε μετά τις 13:00 του Σαββάτου (7/8/2021).
«Την τελευταία ώρα δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο μέτωπο, αυτή τη στιγμή εδώ που βρισκόμαστε έντονος καπνός», είπε στ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Πέππας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Πέππας μίλησε για μια σαφώς καλύτερη εικόνα του πύρινου μετώπου γενικότερα.

Το κύριο πρόβλημα σε Θρακομακεδόνες και Μαλακάσα

Όπως ανέφερε το κύριο πρόβλημα αυτή την στιγμή εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και τη Μαλακάσα, ωστόσο όπως εκτιμά μέχρι το τέλος της ημέρας η πυρκαγιά θα έχει αντιμετωπιστεί.
«Γίνονται πολλαπλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα και πιστεύουμε πως μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει κατασβεστεί πλήρως η φωτιά.
Είμαστε πολύ κοντά στον πλήρη έλεγχό της.», τόνισε.
Παρότι οδεύουμε προς το τέλος, όπως ανέφερε, προειδοποίησε ότι κανείς δεν εφησυχάζεται.
Για την εφιαλτική νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Στεφάνου και της Σταμάτας, καθώς και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά ανέφερε τα εξής: «Η χθεσινή νύχτα ήταν πραγματική κόλαση , ήταν τρομακτική.
Έγινε πολύ μεγάλη μάχη να μην μπει η φωτιά στον Άγιο Στέφανο και την Σταμάτα, υπήρξαν κάποιες καταστροφές σε σπίτια αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.»
Για το αν οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα σπίτια τους μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά δήλωσε πως αυτό πρέπει να γίνει σιγά - σιγά και με πολλή προσοχή.

Χαρδαλιάς: Καλύτερη η εικόνα

Καλύτερη είναι η εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Αττική, αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης το Σάββατο 7/8 για την εξέλιξη των πυρκαγιών.
Όπως είπε, «διαχειριζόμαστε 55 φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα».
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι όποιες αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα αντιμετωπίζονται με επιτυχία και εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες ώρες να οριοθετηθεί η φωτιά.
Υπογράμμισε ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να ανακόψει το μέτωπο της φωτιάς που πέρασε την προηγούμενη νύχτα την εθνική οδό και κατευθύνθηκε προς τη Μαλακάσα.
Για το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι 39 οικισμοί έχουν εκκενωθεί, ενώ υπενθύμισε ότι η Ρόδος είναι σε κόκκινο συναγερμό.
2_52.jpg3_64.JPG

Μητσοτάκης: Εφιαλτικό καλοκαίρι

«Όλες οι καμμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες», τόνισε από το Χαλάνδρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εφιαλτικό καλοκαίρι.
Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.
Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η αποκατάσταση των πληγέντων θα είναι η πρώτη μου πολιτική προτεραιότητα. Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχτούν αναδασωτέες».
Όπως είπε, «θα αλλάξουμε τον τρόπο που δρομολογούμε τα αντιπλημμυρικά έργα και τις αναδασώσεις.
Όταν περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι, θα στρέψουμε όλοι την προσοχή μας στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό περιβάλλον».

Προτεραιότητα η αποκατάσταση των πληγέντων

«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη γι΄ αυτό το οποίο έχει συμβεί, να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα, όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούμε τα έργα προστασίας, τα αντιπλημμυρικά, τα αντιδιαβρωτικά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αναδασώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στην ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό, για την τεράστια προσπάθεια την οποία κατέβαλαν και χθες το βράδυ για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα, κυρίως στην Αττική, την Εύβοια και στη Μάνη.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, «όταν περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή στο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον».

Άνοιξε η Αθηνών - Λαμίας

Άνοιξε στις 15:00 του Σαββάτου (7/8/2021) η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας που είχε κλείσει στο ύψος της Κηφισιάς, λόγω των πύρινων μετώπων που κατακαίουν την Αττική.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της πυρκαγιάς, από τη γέφυρα Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα.
Ο δρόμος είχε κλείσει για την ασφάλεια των διερχομένων αλλά και για τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων και των πυροσβεστών που δίνουν μάχη με τις φλόγες.


Αναλυτικά η μάχη στα πύρινα μέτωπα της Αττικής


Όσον αφορά αναλυτικά στα μέτωπα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χτες πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση.
Αυτή την ώρα η φωτιά ελέγχεται στους οικισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές εστίες ακόμα, που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις.
Στο μέτωπο της Μαλακάσας, που δημιουργήθηκε στις 6/8 όταν μια ακόμα φωτιά πέρασε την εθνική οδό από το βόρειο μέρος της περιμέτρου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει φλόγα, εκτός από κάποιες εστίες που ξεσπούν κατά διαστήματα στο δάσος.
4_34.jpg
3_42.jpg
Έτσι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση της φωτιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτελούν δυνατό πονοκέφαλο, γι' αυτό γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από ελικόπτερα κυρίως.
Προς την ανατολική πλευρά το άλλο μέτωπο που δημιουργήθηκε προχτές προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες, όπως λένε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, έχει «πέσει» αρκετά, αλλά φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια, ενώ παράλληλα καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.
5_31.JPG
live-i-pyrini-epelasi-stin-ellada-apo-doryforo2
Στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία,
που επίσης έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις, αλλά ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος λόγω της αύξησης των ανέμων.

Πατούλης: Οργανωμένο σχέδιο, θυμίζει το 2007

Σε οργανωμένο σχέδιο αποδίδει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τον πύρινο όλεθρο που έχει κατακάψει την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες. Μέσα στο Πεδίο του Άρεως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καθαρή απόπειρα εμπρησμού.
Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία.
Προφανώς πίσω από αυτά υπάρχει ένα σχέδιο. Θυμίζει το 2007 με τις φωτιές και όσο περνούν οι μέρες αυτό επιβεβαιώνεται» σημείωσε ο κ. Πατούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Barimpo_neo.JPG
6_8.jpg

7_5.jpg
Βρέθηκαν γκαζάκια

Μάλιστα αποκάλυψε ότι βρέθηκαν γκαζάκια μέσα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
«Στο πάρκο Τρίτση βρέθηκαν κάποια γκαζάκια.
Όλα αυτά μαρτυρούν ότι υπάρχει μία διάθεση και δεν είναι τίποτα τυχαίο τελικά», ανέφερε.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την επόμενη μέρα, λέγοντας:
«Τώρα είναι η ώρα της μάχης.
Η επόμενη μέρα θα πρέπει να δοθεί μάχη για την επούλωση των τραυμάτων σε κάθε πολίτη αλλά το δεύτερο, εμένα με φοβίζει το κομμάτι των πλημμυρών τις επόμενες ημέρες».
kryoneri__13_
fwtia004.webp

Καλύτερη ενημέρωση με το 112

Επίσης τόνισε πως η διαφορά τώρα, είναι ότι υπάρχει καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες και με τα μηνύματα του 112.
«Υπάρχει όμως τώρα η δυνατότητα της ειδοποίησης.
Ο πολίτης μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Κανείς δε μπορεί να σβήσει τίποτα με ένα λάστιχο.
Είναι μεγάλος ο κίνδυνος και το θερμικό φορτίο που έχει δημιουργηθεί.
Άρα θα πρέπει οι οδηγίες από την Πυροσβεστική να τηρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής.

Σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής

Επίβλεψη στα σημεία όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και συζήτηση για τα επόμενα βήματα και τις δυνατότητες συμβολής του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και πέραν των αρμοδιοτήτων της, πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.
Τον κ. Πατούλη συνόδευσαν οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, Οικονομικών Ν. Πέππας, Ανατολικής Αττικής Αθ. Αυγερινός και οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθ. Κατσιγιάννης και Γ. Βλάχος.
Σε συνεργασία με τους δημάρχους Αχαρνών Σ. Βρεττό και Ωρωπού Γ. Γιασημάκη, εξετάστηκαν περαιτέρω τρόπους συνδρομής της Πολιτικής Προστασίας, όπως διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συγκριμένα σημεία.
Ο περιφερειάρχης στη Μαλακάσα συντόνισε τις ενέργειες διάνοιξης αντιπυρικής ζώνης από μηχανήματα της Περιφέρειας, ενώ στην Πάρνηθα με το δήμαρχο Αχαρνών και το Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα στους Άνω Θρακομακεδόνες, συζήτησαν για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε επιφυλακή

Σε δηλώσεις του, ο κ. Πατούλης βεβαίωσε για τη συμβολή του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή στη διάθεση της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια είναι στο πλευρό των δημάρχων και των συμπολιτών μας.
Ευχαρίστησε θερμά όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας, των δήμων και τους εθελοντές «που συνεχίζουν, παρά την κόπωση, να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες.
Ελπίζουμε σύντομα να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο όλα τα μέτωπα.
Είναι ανάγκη να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και επιφυλακή για την προστασία, όχι μόνο των δασών, αλλά και του αστικού και περιαστικού πρασίνου», προσέθεσε ο ίδιος.
Τέλος, ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε και το σημείο που έχει ενεργοποιηθεί από την Περιφέρεια για την τροφοδοσία και συγκέντρωση τροφίμων για τους πυρόπληκτους και τις δυνάμεις που συμβάλλουν στην πυρόσβεση, στη Γέφυρα Αφιδνών.
Όπως ενημερώθηκε από τα στελέχη της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ που συντονίζουν τη δράση, η ανταπόκριση πολιτών και φορέων είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ποινικές διώξεις

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για τις μεγάλες φωτιές.
Σε βάρος του 43χρονου, που συνελήφθη για εμπρησμό στο Κρυονέρι, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της πρόκλησης πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.
Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη και σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.
Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε ενώπιον ανακριτή.
Επιπλέον, ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος της γυναίκας που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως.
Συγκεκριμένα σε βάρος ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα και η κατηγορούμενη παραπέμφθηκε στο ακροατήριο.

Προσαγωγή υπόπτου στην Πετρούπολη

Ένας άνδρας ελληνικής υπηκοότητας 47 ετών προσήχθη στην Ασφάλεια και εξετάζεται για εμπρησμό στο Άλσος Πετρούπολης.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στις 17:25 πολίτες κάλεσαν την Άμεση Δράση για εμπρησμό στο παραπάνω σημείο.
Επί τόπου έσπευσε περιπολικό και οι πολίτες ενημέρωσαν τους αστυνομικούς ότι ένας άνδρας, για τον οποίο έδωσαν λεπτομερή χαρακτηριστικά, απομακρύνθηκε από σημείο του άλσους όπου αμέσως μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά.
Έπειτα από αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν και προσήγαγαν τον 47χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένας αναπτήρας.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, την ίδια ώρα είχαν γίνει κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων γα φωτιές σε 5 κάδους απορριμμάτων στο παραπάνω σημείο, οι οποίες σβήστηκαν αμέσως.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 47χρονος είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για εμπρησμό.
5433.jpg
1_38.jpg
76.png

Βοήθεια από το εξωτερικό

Σημειώνεται ότι από το πρωί της 7ης Αυγούστου έχουν ενταχθεί στην δύναμη πυρόσβεσης της Αττικής οι 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά καναντέρ, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, και το κροατικό καναντέρ.
Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.
Εντός της ημέρα θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική, ενώ ήδη επιχειρούν 40 Κύπριοι πυροσβέστες.
8_17.JPG
9_10.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης