Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για Omicron, στους 3 μήνες η γ’ δόση - Στα 6.201 τα κρούσματα, 18.427 οι νεκροί - Σενάρια για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ανησυχία για Omicron, στους 3 μήνες η γ’ δόση - Στα 6.201 τα κρούσματα, 18.427 οι νεκροί - Σενάρια για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες - Με ποια δεδομένα πήρε την απόφαση η Επιτροπή Εμβολιασμών

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ανατροπές επιφέρει η παράλλαξη Omicron στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και των ειδικών καθώς πλέον στον σχεδιασμό είναι αφενός η επίσπευση της αναμνηστικής δόσης αφετέρου συζητείται πλέον ολοένα πιο έντονα το σενάριο της περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών μετά τις αποφάσεις για τους άνω των 60 ετών.
Με την παράλλαξη Omicron να απειλεί να ανατρέψει όλους τους σημερινούς συσχετισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως λόγω της υπερμεταδοτικότητας της και ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το εάν και κατά πόσο καλύπτεται από τα εμβόλια, η κυβέρνηση επεξεργάζεται – για άλλη μια φορά – αλλαγές στη στρατηγική της ιδιαίτερα ενόψει των Χριστουγέννων, όταν και αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα η κινητικότητα των πολιτών.
Άνοιξε χθες στις 22:00 το βράδυ η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, ωστόσο θα «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων.
Μέχρι τα ξημερώματα σήμερα 4/12 εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει για όλους.
Ανακοινώσεις για την τρίτη δόση έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με θέμα το «άνοιγμα» της τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.
Η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι με την εμφάνιση της Omicron και στην Ελλάδα επανεξέτασε τις συστάσεις για την τρίτη δόση.
Η αναμνηστική δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις για τους 18 και άνω.
Σε περίπτωση νόσησης, η τρίτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.
Το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το J&J παραμένει. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους.
Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού αυτήν την Κυριακή.
Τη Δευτέρα θα διορθωθούν και οι συστάσεις.
Έχει αυξηθεί η δυναμικότητα για τον Δεκέμβριο, που μπορούν να γίνουν πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, έχουν μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης.
Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αν και μόλις πριν λίγες ημέρες δια στόματος του πρωθυπουργού, αρνούνταν πως κάτι τέτοιο ήταν στους σχεδιασμούς της.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη ενώ και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι θα ληφθεί όποιο μέτρο χρειάζεται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Και ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με την παράλλαξη Omicron, της οποίας το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε χθες Πέμπτη 2/12 στα Χανιά, η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να θερίζει την χώρα και να πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ με τους περισσότερους από 4.700 νοσηλευόμενους και τους πάνω από 700 διασωληνωμένους, έχοντας προκαλέσει και 179 θανάτους μέσα στις πρώτες δύο ημέρες του Δεκεμβρίου.
Σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μοιραστεί το πρώτο από τα δύο self test που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν έλεγχο πριν από κάθε έξοδο και συνάθροιση.

Στους 18.427 οι θάνατοι

Τα νέα 3/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.201, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 957.552, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.106 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 97, ενώ αναδρομικά καταγράφηκαν άλλοι πέντε) από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.427 θάνατοι.
pibna.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 694 (χθες 704).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (79,11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20,89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.544 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 422 (ημερήσια μεταβολή -6,84%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

r3r3_0.jpg

 

Το πρώτο κρούσμα Omicron


Ο Δεκέμβριος έφερε μαζί του και το πρώτο κρούσμα με την παραλλαγή Omicron στη χώρα, στα Χανιά, όπως αποκάλυψε η ειδική στοχευμένη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 σε εισαγόμενο κρούσμα από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην αναμενόμενη κατά τους ειδικούς εξέλιξη αναφέρθηκε νωρίτερα στην ημέρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, αναλύοντας το χρονικό του κρούσματος Omicron, από το πρώτο αρνητικό rapid test στο αεροδρόμιο στις 26 Νοεμβρίου έως το θετικό στις τρεις ημέρες μετά, στις 29, και τον θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) που οδήγησε στην εξέταση και επιβεβαίωση του δείγματος από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, σε παρακολούθηση από γιατρούς στο σπίτι του», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επαινώντας επιπλέον τη συμπεριφορά του με τον καθημερινό έλεγχο με rapid test ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και ξέρουν, προσέχουν και ελέγχονται», σχολίασε, προσθέτοντας πως το εμβόλιο μάλλον καλύπτει την Omicron.

Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για τη νέα ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου υπενθύμισε τον υπαρκτό κίνδυνο, την παραλλαγή Δέλτα που «είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα», προτάσσοντας τον εμβολιασμό, το συχνό testing και τα μέτρα ατομικής προστασίας -κυρίως τη χρήση μάσκας- ως το τρίπτυχο για την καταπολέμηση της πανδημίας.


Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60αρηδων – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

 Στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται με μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, εάν δεν εμβολιαστούν κατά της covid έως την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Βάσει της τροπολογίας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης του εμβολίου έως και τη 15η Ιανουαρίου και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron

Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).
777777777.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης