Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ελλάδα μετά το δεύτερο κρούσμα - Γιατί υπάρχει ανησυχία - Οι αριθμοί παγκοσμίως

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στην Ελλάδα μετά το δεύτερο κρούσμα - Γιατί υπάρχει ανησυχία - Οι αριθμοί παγκοσμίως
Δύο εισαγόμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(upd) Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας μετά τον εντοπισμό και δεύτερου επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.
Οι ειδικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα το επόμενο διάστημα, αν και εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφού η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και μάλιστα, σε χώρες που βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη με περιστατικά.
Πρόκειται για έναν 59χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία και έναν 47χρονο που επισκέφτηκε την Ισπανία.
Πάντως, μετά και το δεύτερο επίσημο κρούσμα στη χώρα, πλέον η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.
Δεδομένου ότι τα δύο περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ευρώπη, αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει τους επιστήμονες είναι οι μετακινήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου πολιτών και επισκεπτών.
Επιπλέον, η  απότομη αύξηση των κρουσμάτων είναι ένας από τους κυριότερους λόγους ανησυχίας, καθώς τα περιστατικά εντοπίζονται σε διαφορετικές χώρες, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που δεν είναι τόσο μεταδοτικός.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά προσοχή, αφού πρόκειται για νόσο που είναι αντιμετωπίσιμη, χωρίς κανένα θάνατο σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η μετάδοση δεν είναι ασυμπτωματική. Εκτιμούν δε, πως δεν θα γίνει πανδημία, αφού υπάρχουν φάρμακα και εμβόλιο που λειτουργούν.
Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι στην αρχή παρόμοια με αυτά της γρίπης, αλλά σύντομα επεκτείνονται σε πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα σε όλο το σώμα και το πρόσωπο.

Βασιλακόπουλος: Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο mega για την ευλογία των πιθήκων, μετά και το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, σημείωσε πως «δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση».
Όπως εξήγησε, «τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους».

Παγώνη: Πιο ευάλωτοι να κολλήσουν είναι τα παιδιά και οι έγκυες

Πιο ευάλωτοι στην ευλογιά των πιθήκων είναι οι έγκυες και τα παιδιά, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την ευλογιά των πιθήκων, μετά τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα, τόνισε πως «δεν υπάρχει ανησυχία, είναι μία ιογενής λοίμωξη», ενώ έκανε σαφές πως «δεν μεταδίδεται όπως ο κορωνοϊός».
Ωστόσο, ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι να κολλήσουν είναι τα παιδιά και οι έγκυες και συνέστησε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν είμαστε σε επαφή με κρούσματα, ειδικά όταν έχουν εξανθήματα.
Σύμφωνα με την κα Παγώνη, στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι γνωστές αρχές υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο χεριών.

Τα δύο κρούσματα στην Ελλάδα

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Το πλέον πρόσφατο, ένας 47χρονος άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ισπανία.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου 11/6 ο ΕΟΔΥ, εντοπίστηκε το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.
Πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.
Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.
Στο μεταξύ, το πρώτο κρούσμα, ένας άνδρας με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία, εξακολουθεί να νοσηλεύεται  το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Η εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο

Στην Ευρώπη εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο από το map.monkeypox.global.health.
Μάλιστα, παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί συνολικά 1.478 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.580 επιβεβαιωμένα / ύποπτα περιστατικά.
monk1.JPG
Πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Βρετανία με 366 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, δεύτερη η Ισπανία με 275 κρούσματα και τρίτη η Πορτογαλία με 209 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Ακολουθούν η Γερμανία με 165, ο Καναδάς με 116, η Γαλλία με 91, η Ολλανδία με 60, οι ΗΠΑ με 47, η Ιταλία με 31, το Βέλγιο με 24, η Ελβετία με 14, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 13, κ.α.

Πότε ανακαλύφθηκε ο ιός

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, - που ανήκει στο γένος Orthopoxvirus της οικογένειας Poxviridae στο ίδιο γένος με τον ιό variola - ο οποίος προκαλεί την ευλογιά, έχει εκριζωθεί παγκοσμίως από το 1980.
Για πρώτη φορά ο εν λόγω ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 σε αποικίες πιθήκων, ενώ στον άνθρωπο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1970 στο Κονγκό.
Από τότε, έχουν παρατηρηθεί τοπικές επιδημικές εξάρσεις σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, με τελευταία την επιδημική έξαρση στην Νιγηρία με πάνω από 500 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα.
Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 είχαν εντοπιστεί 7 κρούσματα, που ήταν σχετιζόμενα με ταξίδι σε ενδημικές χώρες.
Η θνητότητα στις χώρες της Αφρικής κυμαίνεται μεταξύ 1-10% για τα στελέχη της Κεντρικής Αφρικής, ενώ για τα στελέχη της Δυτικής Αφρικής που αποτελούν αυτά που έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, η θνητότητα στην Αφρική είναι περίπου 3%. Πάντως, κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε στις επιδημικές εξάρσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Η μετάδοση της νόσου

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά, ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκω, σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά ο ΕΟΔΥ,  περιλαμβάνουν:

  • Στενή προσωπική επαφή
  • Έκθεση σε βιολογικά υγρά
  • Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.
Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτό το λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα.

Συμπτώματα, διάρκεια νόσησης, θεραπεία

Η νόσος εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, συμπεριλαμβάνοντας και παλάμες-πέλματα.
Αρχικά το εξάνθημα, που μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς, εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και κατόπιν σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.
Η νόσος διαρκεί συνήθως 2 έως 4 εβδομάδες και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη.
Η διάγνωση γίνεται με απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.
Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος, κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων, αλλά και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά, όπως πετσέτες, που έχει χρησιμοποιήσει ο ασθενής.
Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, εστιάζει κυρίως στην βελτίωση των συμπτωμάτων.
Αναφορικά με την αντιϊική θεραπεία, αποτελεσματικά θεωρούνται δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την θεραπεία της ευλογιάς και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απολύμανση

Ο καθαρισμός του δωματίου όπου διέμενε κρούσμα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να γίνεται χωρίς να αναδύεται σκόνη ή να σχηματίζονται αερολύματα με προϊόντα καθαρισμού του εμπορίου. Μετά τον καθαρισμό απαιτείται απολύμανση των επιφανειών με τη χρήση 0,1 % υποχλωριώδους νατρίου (NaClO) (αραίωση 1:50 εάν χρησιμοποιείται οικιακή χλωρίνη, συνήθως σε αρχική συγκέντρωση 5%).
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (π.χ. πόμολα) και στις τουαλέτες. Μολυσμένα ρούχα και λευκά είδη πρέπει να συλλέγονται και να πλένονται στους 60°C. Χαλιά, κουρτίνες και άλλα έπιπλα που καλύπτονται με ύφασμα μπορούν να καθαρισθούν με ατμό.
Συστήνεται χρήση εξοπλισμού καθαρισμού μιας χρήσης (π.χ. πετσέτες). Εάν δεν είναι διαθέσιμος εξοπλισμός καθαρισμού μιας χρήσης, το υλικό καθαρισμού (πανί, σφουγγάρι κ.λπ.) θα πρέπει να τοποθετείται σε απολυμαντικό διάλυμα, αποτελεσματικό έναντι ιών, ή σε 0,1% υποχλωριώδες νάτριο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, το υλικό θα πρέπει να απορρίπτεται.
Οι γάζες ή άλλο υλικό εμποτισμένο με υλικό από δερματική βλάβη από το κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτίμηση σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης ως μολυσματικό υλικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης