Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συντριβή Antonov, Καβάλα: Αναπάντητα ερωτήματα για την πτήση θανάτου και τους 12 τόνους πυρομαχικών - Drones μεταδίδουν εικόνες

Συντριβή Antonov, Καβάλα: Αναπάντητα ερωτήματα για την πτήση θανάτου και τους 12 τόνους πυρομαχικών - Drones μεταδίδουν εικόνες
Το αεροσκάφος μετέφερε 12 τόνους επικίνδυνο υλικό πιθανότητα πυρομαχικά
(Συνεχές upd)Οκτώ άνθρωποι μέλη πληρώματος βρήκαν το θάνατο όταν το ουκρανικό αεροσκάφος τύπου Antonov, το οποίο μετέφερε «επικίνδυνα υλικά», 12 τόνους πυρομαχικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την πυροσβεστική, συνετρίβη ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, λίγο πριν τις 11 το βράδυ.
Μετά από ολονύχτιο θρίλερ, drones ήδη άρχισαν να πετούν πάνω από τα συντρίμια να καταγράφουν και να μεταδίδουν εικόνες, στο επιχειρησιασκό κέντρο που στήθηκε στην περιοχή, στη διάρκεια της νύχτας.  
Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση της ειδικής ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, νωρίς το πρωί, έχει σβήσει η φωτιά υπάρχουν μικροεστίες, «αστάθεια στο πεδίο» μια «λευκή σκόνη να αιωρείται στον αέρα πάνω από το σημείο της συντριβής και μια τοξική επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα που φέρνει κάψιμο», όπως είπε ο Μάριος Αποστολίδης, συντονιστής της επιχείρησης, υπάρχουν ακόμη αναθυμιάσεις, διάσπαρτα συντρίμια τριγύρω ενώ η ομάδα κατάφερε να πλησιάσει μόλις και μόνο μέχρι τα 50 μέτρα. 
Επιχειρούν 26 πυροσβέστες και 13 μέλη της ΕΜΑΚ, σε μια χρονοβόρα διαδικασία.

Πως έγινε το δυστύχημα
 
Ο πιλότος περνούσε από το ελληνικό FIR όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον Πύργο ελέγχου Χρυσούπολης στις 23:48 και ζήτησε άδεια να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας, λόγω προβλήματος σε κινητήρα ανοιχτά του Αγίου Όρους, κάνοντας αναστροφή περίπου στα μισά της διαδρομής πάνω από το Αιγαίο προς την Καβάλα, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καβάλας, γιατί ο κινητήρας είχε τυλιχτεί στις φλόγες και το αεροσκάφος αμέσως μετά κατέπεσε φλεγόμενο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ευτυχώς σε χωράφια και όχι στα σπίτια της κατοικημένης περιοχής. 
Ακολούθησαν πολλές εκρήξεις για αρκετή ώρα, ενώ το αεροσκάφος φλεγόταν στο έδαφος κάνοντας την ατμόσφαιρα πνιγηρή γύρω - γύρω λόγω των υλικών που καίγονταν και οι εντολές των πυροτεχνουργών του στρατού ήταν, οι πυροσβέστες αλλά και όσοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν, να απομακρυνθούν σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων εξαιτίας του επικίνδυνου φορτίου και των απροσδιόριστων πυρομαχικών, που παραμένει άγνωστο περί τίνος επρόκειτο.
1_12.PNG
Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για μεταγωγικό An-12BK της Meridian Air Cargo (MEM3032) που είχε απογειωθεί από την Ουκρανία και μέσω της Νις της Σερβίας είχε προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας. 
Αλλές πληροφορίες αναφέρουν ότι το ουκρανικό αεροσκάφος εκκίνησε από τη Σερβία ναυλωμένο να μεταφέρει το φορτίο που κουβαλούσε και παραμένει άγνωστο, στο Αμάν της Ιορδανίας.
Αξιωματούχος της πυροσβεστικής δήλωσε πως ερευνώνται οι πληροφορίες ότι υπήρχαν πυρομαχικά στο αεροσκάφος, κάνουν λόγο ακόμη και για 12 τόνους επικίνδυνου αλλά άγνωστου φορτίου προσθέτοντας ότι αναμένεται ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών για τις έρευνες οι οποίες δεν θα ξεκινούσαν πριν το πρωί της Κυριακής και πριν κοπάσει εντελώς η φωτιά ίσως και οι αναθυμιάσεις από το κάψιμο του φορτίου.
Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να κλείσουν τα παράθυρα στα σπίτια τους, ενώ στη διάρκεια της νύχτας εξεταζόταν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των κατοίκων.
2_5.PNG
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ουκρανική αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για την παράδοση «επείγοντος φορτίου».
Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έχουν προσεγγίσει το σημείο, το οποίο έχουν αποκλείσει η αστυνομία, ενώ δυνάμεις της 2ης και της 4ης ΕΜΑΚ κατευθύνονται εκεί, προκειμένου να συνδράμουν τους 15 πυροσβέστες.
Ωστόσο, λόγω της πυρκαγιάς δεν καθίσταται δυνατόν να πλησιάζουν τα συνεργεία.

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν για αρκετή ώρα, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι ωστόσο δύο ώρες μετά την συντριβή, αποκαταστάθηκε η βλάβη. 
Η προσοχή όλων τώρα είναι στραμμένη στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: ποιο ήταν το ακριβές φορτίο, από τι αποτελούνταν, από ποιον είχε ναυλωθεί και ποιος είχε την ευθύνη του, αν είχε περάσει από την Τουρκία κλπ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης