Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας, ύφεση αρχές του φθινοπώρου - Έρχονται ρινικά εμβόλια

Βασιλακόπουλος: Βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας, ύφεση αρχές του φθινοπώρου - Έρχονται ρινικά εμβόλια
«Είμαστε σε μία φάση βραδείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας», σύμφωνα με τον Θ. Βασιλακόπουλο
Σχετικά Άρθρα

«Με βάση την μέχρι τώρα εικόνα της πανδημίας ο ιός κάθε ένα εξάμηνο βγάζει και ένα καινούριο στέλεχος. Αρχές του φθινοπώρου θα έχει μία ύφεση, η πορεία δεν θα αλλάξει πάρα πολύ, είναι άγνωστο εάν θα δημιουργηθεί κάποιο νέο στέλεχος», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, αναφέροντας ότι έρχονται και τα ρινικά εμβόλια.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Mega υπογράμμισε ότι «η επιστήμη προχωρά και σιγά σιγά θα βρεθεί λύση γι’ αυτό το πρόβλημα που μας ταλανίζει περίπου 3 χρόνια», ενώ σημείωσε ότι τα εμβόλια έρχονται και θα είναι σαν σπρέι στην μύτη, θα μειώνουν την μεταδοτικότητα.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, είναι λάθος είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να περιμένουν το καινούριο, το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα είναι έτοιμο μέσα στο φθινόπωρο και που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, καθώς «χρειαζόμαστε περίπου 10 δισεκατομμύρια δόσεις για όλον τον κόσμο και δεν θα είναι στην αρχή διαθέσιμο για όλους».
«Δεν είναι σίγουρο ότι εάν κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο, θα έχουμε την επόμενη μέρα το εμβόλιο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας

Ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε λόγο για εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σημειώνοντας πως «είμαστε σε μία φάση βραδείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας».
Όπως ανέφερε, «εάν δείτε τον δείκτη των εισαγωγών στα νοσοκομεία, πριν 2 μήνες ήμασταν στις 400, τώρα είμαστε στις 330. Συνεχώς μειώνεται ο αριθμός, που σημαίνει ότι η πανδημία αρχίζει να «συμμαζεύεται». Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει αλλάξει, αλλά αντίθετα, είναι μεγάλος, ωστόσο, χρονικά ο αριθμός του θανάτου έπεται του κρούσματος. Πρώτα κάποιος γίνεται κρούσμα, μετά νοσηλεύεται και μετά χάνει τη ζωή του. Άρα, πρώτα θα μειωθούν οι εισαγωγές και εκ των υστέρων θα μειωθούν οι θάνατοι».
Πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των θανάτων είναι τραγικός και μας υπενθυμίζει δύο πράγματα: η πανδημία είναι εδώ, το βασικό όπλο που έχουμε είναι τα φάρμακα, ενώ και για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και για τους ενδονοσοκομειακούς είναι ο εμβολιασμός που όσο και αν ακούγεται αυτή τη στιγμή παράξενο, η τέταρτη δόση δίνει πολλή μεγάλη προστασία σε σχέση με τον θάνατο».
«Αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει την τέταρτη δόση», εξήγησε.
«Αυτό που είναι λάθος αυτή τη στιγμή είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, να περιμένουν το καινούριο, το επικαιροποιημένο εμβόλιο», σημείωσε και συμπλήρωσε «να εμβολιαστούμε με αυτό που έχουμε τώρα και δεν μας λέει κάποιος να μην εμβολιαστούμε και με το επικαιροποιημένο όταν θα έρθει. Δεν θα κυνηγάμε τον ιό, η επιστήμη έχει δρομολογήσει τη λύση, έτσι ώστε να φτιάξει εμβόλια για τα στελέχη του ιού που δεν αλλάζουν από παραλλαγή σε παραλλαγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο