Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από τα πύρινα μέτωπα: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε Έβρο, Ροδόπη - Δύο νεκροί

Στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από τα πύρινα μέτωπα: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε Έβρο, Ροδόπη - Δύο νεκροί
Εικόνες Αποκάλυψης από τα πύρινα μέτωπα
Σχετικά Άρθρα
Πολύ δύσκολη είναι σημερινή (21/8) ημέρα λόγω των νέων πυρκαγιών που σημειώθηκαν στην Ελλάδα.
Από το πρωί της Δευτέρας βρίσκονται σε εξέλιξη μέτωπα φωτιάς μεταξύ άλλων σε Έβρο, Βοιωτία, Καβάλα, Ροδόπη, Εύβοια τα οποία κατακαίνε ολόκληρες περιοχές.
Εξαιτίας της πύρινης μανίας και συγκεκριμένα στον Πρόδρομο Βοιωτίας ένας βοσκός βρήκε τραγικό θάνατο από αναθυμιάσεις μέσα στο μαντρί του το πρωί, ενώ στη Δαδιά -όπως μεταδίδει η ΕΡΤ- έχασε τη ζωή του ένας μετανάστης, με δύο ακόμη νεκρούς να προστίθενται στις φετινές, φονικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα μας.

Φωτιά στον Έβρο

Χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη από τη μεγάλη φωτιά στον νότιο Έβρο. Οι άνεμοι έχουν φουντώσει και οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα και μαίνονται ανεξέλεγκτα. Σπίτια, εκκλησίες, περιουσίες έγιναν αποκαΐδια.
Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Στο Λετοχώρι κάηκαν πέντε σπίτια και η εκκλησία.
Παράλληλα με το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, ξέσπασε νέα φωτιά μέσα στο δάσος της Δαδιάς, όπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 36 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π.
Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου κοντά στον οικισμό και ήδη δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοίκων στα Λάβαρα προς Ορεστιάδα. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ.
Με τη συνδρομή και εναέριων μέσων επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να σβήσουν τη φωτιά.
Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες, Κυριακή (20/8) η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.
Στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία, ενώ έχει κλείσει η παλιά Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης – Φερών στο ύψος του Αεροδρομίου και αυτό γιατί στην περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί, που εμποδίζουν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.
Εκτάκτως στον Έβρο που πλήττεται από μεγάλες πυρκαγιές μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο.
Το κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης: Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα.
Επίσης, από τις 21:40 το βράδυ έχει ξεκινήσει η προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, την οποία είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην τελευταία ανακοίνωσή του.
Η μεταφορά των ασθενών, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, γίνεται με ασθενοφόρα που έχει διαθέσει το Υπουργείο Υγείας και με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για αυτό το σκοπό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση ανέφερε: «Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή, παρόλο που έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε – εφόσον κριθεί απαραίτητο – να εκκενωθεί με ασφάλεια το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης».
Τελικά η εκκένωση ξεκίνησε λόγο αργότερα, καθώς η φωτιά είναι κοντά στην πόλη, αλλά κυρίως υπάρχουν πυκνοί καπνοί που δημιουργούν έντονα προβλήματα, για αυτό άλλωστε εκδόθηκαν δυο μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά πόρτες και παράθυρα.

Βοιωτία

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στην Ταρσό Βοιωτίας σε χαμηλή βλάστηση και σε δύσβατο σημείο, όπου κι εκεί δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 122. Επί τόπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.
Ζητήθηκε η εκκένωση των κατοίκων στην Παραλία Σαράντη προς Θίσβη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα.
Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί έναν ηλικιωμένο άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του πιθανόν από τις αναθυμιάσεις, ο οποίος έχασε την ζωή του.
Πριν λίγο οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή, πήραν δύο μηνύματα και καλούνται να εκκενώσουν τις περιοχές που κατοικούν. Το πρώτο μήνυμα καλεί τους κατοίκους από το Καρυώτη Βοιωτίας να το εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και το δεύτερο καλεί αυτούς που βρίσκονται στον Ταρσό να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Άσπρα Σπίτια.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη θέση Μάνδρα Στάμου στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Επίσης άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο ακόμα μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στη θέση Μαυροβούνι του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ έκαναν ρίψεις νερού από αέρος και δύο αεροσκάφη.

Μαίνεται η πυρκαγιά στον δήμο Νέστου

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέστου, όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι παραμένει εκτός ελέγχου. Μέχρι στιγμής η φωτιά καίει κυρίως χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες, σε Νέο Ξεριά, Γέροντα, Αβραμυλιά και Διαλεκτό, ενώ κάηκαν κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια.
Ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Λόγω της πυρκαγιάς η Εγνατία οδός στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης παραμένει κλειστή και η κυκλοφορία διεοχετεύεται στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης.
Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου γνωστοποίησε ότι θα καλύψει όλα τα έξοδα διαμονής των κατοίκων που τα σπίτια τους επλήγησαν από τη φωτιά και θα χρειαστούν σήμερα και τις επόμενες μέρες να διαμείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Ο μητροπολίτης κ.Στέφανος αντακρινόμενος στο κάλεσμα του δημάρχου Νέστου έστειλε νερό και τρόφιμα για τη σίτιση των εθελοντών και των πυροσβεστών που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς.

Εύβοια

Εφιαλτική αναμένεται να είναι η νύχτα και στην Εύβοια, όπου είναι ενεργά τρία πύρινα μέτωπα.
Το μέτωπο προς την Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, είναι πονοκέφαλος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με τη πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα.
Ακόμη είναι και διάφορα μέτωπα από αναζωπυρώσεις, κυρίως στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά. Οι αναζωπυρώσεις μέσα σε λίγο χρόνο γίνονται τεράστια μέτωπα βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή συγκροτήθηκε ένα μίνι συντονιστικό, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να μπουν οι προτεραιότητες, για τις κινήσεις μέσα στη νύχτα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση καθώς εκατοντάδες κολώνες έχουν καεί από τις πύρινες φλόγες και σε πολλές περιοχές τα ηλεκτροφόρα σύρματα βρίσκονταν στο έδαφος.
Στις περιοχές που έχουν κυκλώσει τα μέτωπα της φωτιάς σημειώθηκε διακοπή νερού, ωστόσο οι βλάβες αποκαταστάθηκαν, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ τοποθετούσαν γεννήτριες έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή νερού που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της φωτιάς.
Η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει πευκοδάσος, ελαιοπερίβολα αλλά και εγκατάστασεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει μία αποτίμηση των καταστροφών.
Οι επιτελείς των πυροσβεστών φοβούνται τον πολύ τον δυνατό αέρα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης «η μάχη μέσα το σκοτάδι είναι άνιση. Η φωτιά μέσα στη νύχτα μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις σε περίπτωση που δεν κοπάσουν οι άνεμοι».
Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται αυτή την ώρα και δίνουν τη μάχη 92 πυροσβέστες και τρία πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 30 οχήματα ενώ μετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως υπάρχουν βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρα οχήματα.

Ροδόπη

Εντός του χωριού Σώστης της Ροδόπης έχουν φτάσει οι φλόγες, οι οποίες έχουν κάψει τα πρώτα σπίτια ενώ απειλούνται και άλλα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και 'Ανω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».
Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, 'Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος, ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην 'Ανω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.
Μάλιστα, την ώρα που δημοσιογράφος της ΕΡΤ ήταν ζωντανά στον αέρα ενημέρωσε τον παρουσιαστή ότι ζητούν από το συνεργείο του καναλιού να απομακρυνθεί

Κύθνος

Δύσκολη προμηνύεται η νύχτα και για την Κύθνο όπου το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να καίει εκτάσεις και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Αγωνία επικρατεί για τα σπίτια καθώς η φωτιά εξαπλώνεται με ανησυχητικά γοργό ρυθμό.
Η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει κοντά στην παραλία Σκύλου, ενώ αργά το απόγευμα εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση. Όπως έγραφε το μήνυμα, όσοι βρίσκονται στην παραλία Σκύλου καλούνται να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα.
Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε ο απεγκλωβισμός τουλάχιστον 20 ατόμων με ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Σκύλός, ενώ σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται ένα πλοίο του Λιμενικού, τρία σκάφη της Ακτοφυλακής και ένα ρυμουλκό από το λιμάνι Λαυρίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικης, για την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Καβάλα

Μαίνεται μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Διαλεκτό Καβάλας κοντά στα σπίτια, όπου εκδόθηκε εντολή εκκένωση για το Διαλεκτό.
Επίσης δόθηκε εντολή εκκένωσης για Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα προς κόμβο Χρυσούπολης.
Δύο πυροσβέστες μάλιστα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τραυματίστηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα ο ένας στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια, ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα. Στο σημείο επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π.

Εκτάκτως στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο

Εκτάκτως στον Έβρο που πλήττεται από μεγάλες πυρκαγιές μεταβαίνει αυτή την ώρα κυβερνητικό κλιμάκιο.
Το κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης: Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα.

Πρόλαβαν την φωτιά στο Σέιχ-Σου

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρόλαβε την φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε ξερά χόρτα στο Σέιχ Σου, κοντά στην περιφερειακή οδό. Πέντε οχήματα με 12 πυροσβέστες ενήργησαν γρήγορα κι αποτελεσματικά κι έσβησαν τις εστίες πριν επεκταθούν.
Στο μεταξύ, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου το μεσημέρι, ανακοίνωσε την παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας για αύριο (Τρίτη 22/8/2023) και μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.
Η απαγόρευση αφορά στο περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, στις δασικές εκτάσεις Ωραιοκάστρου, Πυλαίας - Χορτιάτη και Θέρμης λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Πυροσβεστική: Στις 63 οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), που θα ισχύει και αύριο, καθώς 10 μεγάλες και επικίνδυνες πυρκαγιές εξακολουθούν να είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.
Από αυτές οι έξι σοβαρές πυρκαγιές είναι στον Έβρο, τη Ροδόπη και στην Καβάλα, ενώ όπως ανέφερε το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την ευρεία έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν μόνο στον Έβρο 14 πυρκαγιές. Οι τρεις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, έχουν πάρει διαστάσεις και χαρακτηρίζονται εξαιρετικά δύσκολες.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στα Ψαχνά Ευβοίας, στον Ταρσό Βοιωτίας, όπου εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Ταρσός και Καρυώτι και στην Κύθνο όπου εκκενώθηκαν τα καταλύματα στην Παραλία του Σκύλου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 18:00 της 20-08-2023 έως ώρα 18:00 της 21-08-2023 εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές.
Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Όσον αφορά στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη:

- Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Διαλεκτό Καβάλας επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές ένα πυροσβεστικό όχημα

- Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

- 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π, σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου

- 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ, σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου

- Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:

- 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ, σε αγροτοδασική έκταση στην 'Ανω Δροσίνη Ροδόπης

- 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Από την Πυροσβεστική υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κορινθία, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος προβλέπεται για μεγάλο μέρος της χώρας.
Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, εκτός από την γενική επιφυλακή της Πυροσβεστικής, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Κικίλιας, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Πέντε μέτρα για τις πυρκαγιές αποφάσισε η διυπουργική

Έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/09 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια. Σε αυτή αποφασίστηκε:
Πρώτον, απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.
Δεύτερον, αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Τρίτον, απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.
Τέταρτον, αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.
Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις.

Έφτασαν στη χώρα πυροσβεστικές δυνάμεις από Κύπρο και Ρουμανία

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης προχώρησε από χθες το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω των συνθηκών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν άμεσα:
-Η Ρουμανία, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και
+Η Κύπρος, η οποία δήλωσε την ετοιμότητά της να αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.
Σε συνέχεια της αποδοχής των ανωτέρω προσφορών από τη χώρα μας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης από τη Ρουμανία αναμένεται στη χώρα μας αργά απόψε τη νύχτα, ενώ τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο ήδη προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης