Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΗΠΑ: Το σχέδιο του IRS για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέσω των κρυπτονομισμάτων

ΗΠΑ: Το σχέδιο του IRS για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέσω των κρυπτονομισμάτων

Στο φορολογικό σχέδιο του Biden οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα θα αντιμετωπίζονται όπως αυτές σε μετρητά, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να καταγράφουν τις συναλλαγές άνω των 10.000 δολαρίων σε κρυπτονομίσματα 

Σχετικά Άρθρα

Καθώς η κυβέρνηση Biden επιθυμεί να αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα και να αντιμετωπίζει αυστηρά την φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, οι συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο ενδιαφέροντος, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021.
Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το ethereum, η αγορά των οποίων αποτιμάται περίπου στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, προσφέρουν στους επενδυτές έναν τρόπο να προστατεύσουν τα έσοδά του από το βλέμμα... των φορολογικών αρχών.

Φορολογικό κενό

Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά των cryptos συμβάλλει στο «φορολογικό κενό» στην οικονομία των ΗΠΑ - τη διαφορά μεταξύ των φόρων που οφείλονται (δηλαδή έχουν καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές) και αυτών που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία -, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Λευκός Οίκος τοποθετεί το εν λόγω φορολογικό κενό στo ύψος  7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία
Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι εύποροι Αμερικανοί μεταφέρουν φορολογητέα περιουσιακά στοιχεία στην αγορά των κρυπρονομισμάτων προκειμένου να φοροαποφύγουν.

Φορολογική συμμόρφωση

«Τα κρυπτονομίσματα θέτουν ένα σημαντικό πρόβλημα εντοπισμού διευκολύνοντας την παράνομη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής», σύμφωνα με μια έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία σκιαγράφησε την ατζέντα της κυβέρνησης Biden στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης.
Αλλά πώς οδηγεί η αγορά των κρυπτοκνομισματών;

Μη καταγραφή

Σε μεγάλο βαθμό καταλήγουν σε χαλαρές απαιτήσεις για την καταγραφή των εν λόγω συναλλαγών, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα φορολογίας.
Το IRS ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εντοπίσει το εισόδημα ή τις συναλλαγές σε κρυπτογραφημένα νομίσματα εάν δεν καταγράφονται στις συναλλαγές με επιχειρήσεις και άλλα τρίτα μέρη.
Και αυτό σημαίνει ότι ορισμένο εισόδημα ενδέχεται να μην φορολογηθεί.
«Κανείς δεν έχει θέσει σαφείς κανόνες σε αυτό, οπότε υπάρχει κενό στο ζήτημα της καταγραφής των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα», σύμφωνα με τον Jon Feldhammer, συνεργάτη της δικηγορικής εταιρείας Baker Botts και πρώην νομικού συμβούλου της IRS.

Δηλώσεις συναλλαγών
 Τα cryptos καθίστανται γρήγορα εναλλακτική λύση για τα μετρητά καθώς περισσότεροι έμποροι δέχονται bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα ως μέσα πληρωμών
Η διακίνηση των μετρητών είναι δυνατόν να ετοπισθεί
Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που λαμβάνει περισσότερα από 10.000 δολ. σε μετρητά από έναν πελάτη οφείλει να υποβάλει αναφορά της συγκεκριμένης συναλλαγής.
Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ένας καταναλωτής αγοράσει ένα αυτοκίνητο για περισσότερα από 10.000 δολ σε μετρητά, εάν κάποιος κερδίσει στο καζίνο είτε εάν μια τράπεζα λάβει μια κατάθεση σε μετρητά.
Αυτές οι αναφορές δείχνουν δείχνουν τη διαθέσιμη ρευστότητα κάποιου η οποία υπόκειται σε φορολόγηση.

Κρυπτονομίσματα

Αλλά οι ίδιοι κανόνες δεν ισχύουν για τα κρυπτονομίσματα.
Μια επιχείρηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που λαμβάνει 20.000 δολ. σε bitcoin από έναν πελάτη δεν χρειάζεται να υποβάλει τη σχετικη΄αναφορά. ενώ το εν λόγω έσοδο μπορεί επίσης να μην φορολογηθεί εάν δεν αναφέρεται στη φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, δήλωσε ο Feldhammer.
«Παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα σχετικά μικρό μέρος των επιχειρηματικών εσόδων σήμερα, οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά την επόμενη δεκαετία», ανέφερε η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών.
Επιπλέον, η αγοραπωλησία των κρυπτονομισμάτων δεν λαμβάνει χώρα μέσω ανταλλαγής, καθιστώντας αυτές τις συναλλαγές πιο αδιαφανείς.

Η πρόταση

Περίπου το 80% του «φορολογικού κενού» οφείλεται στη εισφοροσιφυγή μεταξύ των πλέον εύπορων που κρύβουν το εισόδημά τους σε αδιαφανείς δομές, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Τα αυστηρότερα πρότυπα αναφοράς - συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής δήλωσης των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα - είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης, ανέφερε.

Όπως τα μετρητά

To φορολογικό σχέδιο του Biden θα αντιμετωπίζει συναλλαγές σε cryptos όπως μετρητά, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν όταν λαμβάνουν περισσότερα από 10.000 διολ. σε κρυπτοκομίσματα.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρείες εκκαθάρισης των συστημάτνω πληρωμών και οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει επίσης να αναφέρουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα πάνω ένα συγκεκριμένο όριο, σύμφωνα με ανάλυση της πρότασης που δημοσιεύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Greenberg Traurig.

Φορολογικά έσοδα

Η ατζέντα φορολογικής συμμόρφωσης του Biden θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Το συνολικό σχέδιο θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 700 δισεκατομμύρια δολάρια την πρώτη δεκαετία και επιπλέον 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τη δεύτερη, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης