Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Kίνα: Τα κρυφά «ορυχεία» των κρυπτονομισμάτων μετά την απαγόρευση των επίσημων αρχών

Kίνα: Τα κρυφά «ορυχεία» των κρυπτονομισμάτων μετά την απαγόρευση των επίσημων αρχών

Σύμφωνα με πλήθος πηγές τις οποίες επικαλείται το CNBC έως και το 20% όλων των εξορυκτών bitcoin στον κόσμο παραμένουν στην Κίνα

Σχετικά Άρθρα
Οι κινεζικές αρχές, καθώς επιχειρούν να προωθήσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (stable coin) το e-γιουάν, έχουν επιβάλει μια σειρά αυστηρούς περιορισμούς στην αγορά κρυπτονομισμάτων, απαγορεύοντας το mining (την λεγόμενη εξόρυξη).
Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τη δράση των επίδοξων... ανθρακωρύχων, που παρά τις απαγορεύσεις δεν σταματούν την εξόρυξη.
Το CNBC, σε δημοσίευμά του ο Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 παρουσιάζει την περίπτωση του Kirk που εξορύσσει bitcoin στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν, υπό το φόβο της σύλληψής του από τις κινεζικές αρχές.

Τα αντίμετρα κατά του εντοπισμού

Όπως και άλλοι «ανθρακωρύχοι» crypto, που τελούν σε καθεστώς παρανομίας, ο Kirk – ο οποίος ζήτησε η μαρτυρία του να είναι ανώνυμη– εξαντλεί τη δημιουργικότητά του για να αποφύγει τον εντοπισμό και τη σκληρ΄΄η τιμωρία απο τις κινεζικές αρχές.
Έχει διασπείρει τον εξοπλισμό εξόρυξής του σε πολλές τοποθεσίες, έτσι ώστε καμία επιχείρηση να μην ξεχωρίζει στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της κατανάλωσης.
Έχει επίσης πάει «πίσω από τον μετρητή», αντλώντας ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από μικρές, τοπικές πηγές ενέργειας που δεν είναι συνδεδεμένες στο μεγαλύτερο δίκτυο.
Κι έχει λάβει μέτρα για να κρύψει και το γεωγραφικό ψηφιακό του αποτύπωμα.

Η κυβέρνηση θέλει να μας εξαφανίσει

Ο Kirk δηλώνει σχετικά ότι έχει συνηθίσει να «ξεπερνά τις δυσκολίες» όταν πρόκειται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης στην Κίνα
«Δεν ξέρουμε ποτέ σε ποιο βαθμό η κυβέρνησή μας θα προσπαθήσει να πατάξει… για να μας εξαφανίσει», δήλωσε.
Παρά τις απαγορεύεις του Πεκίνου, πολλές πηγές επισημαίνουν στο CNBC ότι έως και το 20% όλων των εξορυκτών bitcoin στον κόσμο παραμένουν στην Κίνα.

Την παρανομία

Τα δεδομένα από την κινεζική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Qihoo 360 δείχνουν ότι η παρανομη πλέον  εξόρυξη κρυπτονομισμάτων φαίνεται να παραμένει ζωντανή στην Κίνα.
Σε μια αναφορά του Νοεμβρίου, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 109.000 ενεργές διευθύνσεις IP εξόρυξης κρυπτογράφησης στην Κίνα σε καθημερινή βάση.
Οι περισσότερες από αυτές τις διευθύνσεις, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται στις επαρχίες Guangdong, Jiangsu, Zhejiang και Shandong.
Η εξόρυξη κρυπτογράφησης έχει επιβιώσει στην Κίνα, εν μέρει, επειδή πολλοί ανθρακωρύχοι δεν ήταν σίγουροι αν το Πεκίνο θα λάμβανε δρακόντεια μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα ισχύσει η απαγόρευση που επεβλήθη

Τα 100 χρόνια του ΚΚΚ

Η ανακοίνωση αυτή την άνοιξη των αρχών για την καταστολή της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων συνδυάστηκε με την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μια εποχή που ασκούνταν πίεση στους νομοθέτες να επιδείξουν πυγμή όσον αφορά τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται στη σύνδεση της χώρας με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Μερικοί ανθρακωρύχοι – ειδικά εξορύκτες μικρότερης κλίμακας που δεν είχαν τους πόρους ή τις συνδέσεις για να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό – θεώρησαν ότι πολλές από τις συζητήσεις σχετικά με τα κρυπτονομίσματα από την κυβέρνηση ήταν θλιβερές, έτσι απενεργοποίησαν τις εγκαταστάσεις αρχικά, έμειναν… κάτω από το ραντάρ για μερικές εβδομάδες και μετά επεστρεψαν στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας ορισμένες επιπλέον προφυλάξεις όταν το έκαναν.
Workers transferring cryptocurrency mining rigs at a farm in Sichuan province
Γιατί σκλήρηνε τη στάση της

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα είναι γνωστή ως ένθερμος αντίμαχος του mining, ωστόσο το 2021 η κινεζική κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της.
Προέβη στην επίσημη καταστολή της βιομηχανίας της κρυπτογράφησης, ανακοινώνοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι νόμιμο χρήμα και ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, καθώς και οι συναλλαγές αυτών, είναι παράνομες.
Συμπληρωματικά, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) δημοσίευσε έναν κατάλογο απαγορευμένων δραστηριοτήτων, που περιελάμβανε τις συναλλαγές, τη λειτουργία ξένων ανταλλακτηρίων και την έκδοση token.
Τον Σεπτέμβριο, τα γνωστά ανταλλακτήρια Binance και Huobi Global έπαυσαν τις νέες εγγραφές για Κινέζους πελάτες.
Παράλληλα, ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ανακοίνωσε ότι από τις 8 Οκτωβρίου θα σταματήσει την πώληση εξειδικευμένου εξοπλισμού εξόρυξης στην πλατφόρμα του.
A technician inspects bitcoin mining machines at a mining facility operated by Bitmain Technologies Ltd. in Ordos, Inner Mongolia, China, on Friday, Aug. 11, 2017.
Κύμα εξόδου από τη χώρα

Φυσικό επακόλουθο ήταν η έξοδος πληθώρα επιχειρήσεων και εταιρειών-εγκαταστάσεων εξόρυξης από την χώρα καθώς αντιμετώπισαν κύμα κατασταλτικών μέτρων.
Οι εταιρείες κατάφεραν να μετεγκατασταθούν σε χώρες με κανονισμούς φιλικούς προς τα κρυπτονομίσματα.
Huobi, Binance, BTC.com και Bitmain αποτελούν μερικές από τις εταιρείες που ‘μετανάστευσαν’ προς αναζήτηση ενός ππερισσότερο φιλικού ρυθμιστικά περιβάλλοντος, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
  download_2_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης