Μια Φώτο μια Ιστορία

Γρήγορη, πιο γρήγορη, Φλο-Τζο...

Γρήγορη, πιο γρήγορη, Φλο-Τζο...

Η μέρα που η αμφιλεγόμενη από κάθε άποψη Φλόρενς Γκρίφιν-Τζόινερ έτρεξε πιο γρήγορα από κάθε άλλη γυναίκα στην ιστορία.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

16 Ιουλίου 1988. Τα περίφημα trials των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η Φλόρενς Γκρίφιν-Τζόινερ αναζητούσε μία ακόμη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς για να κυνηγήσει το όνειρο του χρυσού που είχε χάσει… εντός έδρας το 1984.

Στα πρώτα προκριματικά των 100 μέτρων τρέχει την απόσταση σε 10 δευτερόλεπτα και 60 εκατοστά, πολύ πιο γρήγορα από το μέχρι εκείνη τη μέρα Παγκόσμιο ρεκόρ της Έβελιν Άσφορντ (10.76) αλλά ο αέρας που φυσάει στο στάδιο της Ιντιανάπολις είναι υπέρ το δέον βοηθητικός και το “ρεκόρδιαγράφεται με συνοπτικές διαδικασίες. Η Φλο-Τζο όμως δεν είχε τελειώσει την αποστολή της. Στον προημιτελικό ντυμένη με μία τιρκουάζ ολόσωμηφόρμα” με το ένα πόδιγυμνό” παίρνει το προβάδισμα στην κούρσα της μιας ανάσας από τα πρώτα 50 μέτρα και τερματίζει πριν καλά-καλά οι αντίπαλοί της να σηκώσουν κεφάλι.

Όλοι κοιτούν το ηλεκτρονικό χρονόμετρο. 10’’49 αναγράφεται σε αυτό. Δεύτερη ματιά στον αέρα. Άπνοια! Η γη είχε σταματήσει να κινείται για 10 δευτερόλεπτα και 49 εκατοστά όσα χρειάστηκε για να τρέξει τα 100 μέτρα η “Φλο”. Παίρνει χαλαρά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς με 10.70 στον ημιτελικό και 10.61 στον τελικό αλλά τα νέα για το εξωπραγματικό από κάθε άποψη 10.49 κάνουν αμέσως τον γύρο του κόσμου παρά την απουσία… ίντερνετ εκείνη την εποχή. Πολλοί μίλησαν να “πλαστό” ρεκόρ αφού ακόμη και στο επίσημο βιβλίο της IAAF του 2000 δίπλα στο 10.49 αναφερόταν η φράση “πιθανότατα υπερβολικά βοηθούμενο από δυνατό αέρα αναγνωρισμένο πάντως από τις ΗΠΑ ρεκόρ”.

Ακόμη και σήμερα, 33 χρόνια αργότερα το ρεκόρ παραμένει ακατάρριπτο αλλά γύρω από αυτό και το όνομα της Φλο-Τζο έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες μύθοι και φήμες. Από το ότι είχε λάβει απαγορευμένες ουσίες μέχρι ότι αποκρύφθηκε από τους κριτές ο δυνατός άνεμος. Η ίδια διαλαλούσε σε κάθε ευκαιρία ότι ήταν καθαρή και ότι μιμήθηκε το “ξεπέταγμα” του Μπεν Τζόνσον από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 όταν ο Καναδός είχε κάνει το 9.83 ενώ μέχρι το τέλος της καριέρας της ως σπρίντερ ελέγχθηκε συνολικά 9 φορές σε ελέγχους ντόπινγκ και ήταν και στους 9 καθαρή!

Δέκα χρόνια αργότερα άφηνε στον ύπνο της την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Κάνιον Κρεστ της Καλιφόρνια. Δεν ανακοινώθηκαν τα ακριβή αίτια του θανάτου της και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ασφυξία που προκλήθηκε από επιληπτική κρίση ή αιμάτωμα στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Έτσι ποτέ κανείς δεν θα μάθει αν και τι κρυβόταν πίσω από τον θρύλο που δημιούργησε.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης