Μια Φώτο μια Ιστορία

Λουτς Λονγκ - Τζέσε Όουενς: Ο θρίαμβος της ανθρωπιάς στους ρατσιστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936

Λουτς Λονγκ - Τζέσε Όουενς: Ο θρίαμβος της ανθρωπιάς στους ρατσιστικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936

4 Αυγούστου 1936: Ο Λουτς Λονγκ, αγνοώντας το ρατσιστικό παραλήρημα που συνόδευε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, παρηγορεί και συμβουλεύει τον αντίπαλο του, Τζέσε Όουενς.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Πάνος Σταμούλης

Πριν από 58 χρόνια, η αυθόρμητη κίνηση του Λουτς Λονγκ να συμπαρασταθεί στον Αφροαμερικανό αντίπαλο του στο άλμα εις μήκος, Τζέσε Όουενς, έδωσε το πιο καίριο χτύπημα στο ρατσισμό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 ήταν μέσο προπαγάνδας του Αδόλφου Χίτλερ για να εδραιώσει τον μισανθρωπισμό, ωστόσο, ένας αθλητής με… άρια χαρακτηριστικά κατάφερε να εξυμνήσει τη φυλετική ισότητα μέσα στο ναζιστικό Βερολίνο.

Η συμμετοχή του Όουενς στην Ολυμπιάδα του 1936 ήταν αρχικά αμφίβολη. Ο αφρικανικής καταγωγής Αμερικανός ήταν μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του κόσμου, αλλά οι πρώτες σκέψεις του Χίτλερ ήταν να απαγορεύσει τη συμμετοχή όλων όσων δεν ήταν λευκοί. Τελικά, οι πιέσεις -που ανέφεραν μέχρι και μποϋκοτάζ των αγώνων- ήταν αρκετές ώστε ο Γερμανός δικτάτορας να αναθεωρήσει.

Όουενς και Λονγκ μονομαχούσαν στο άλμα εις μήκος, με τον Γερμανό να έχει εξασφαλίσει εύκολα την πρόκριση του στην τελική φάση. Από την άλλη, ο Όουενς έδειχνε να λυγίζει από τις ρατσιστικές ιαχές του Βερολίνου. Οι δύο πρώτες του προσπάθειες ήταν άκυρες και είχε μόλις μια ευκαιρία για ένα καλό άλμα. Τότε, ο Λονγκ τον πλησίασε, τον ενθάρρυνε και τον συμβούλεψε να πατήσει πιο πίσω από τη γραμμή του ορίου για να μπορέσει να κάνει με σιγουριά μια έγκυρη προσπάθεια.

Ο Όουενς τον άκουσε, πέρασε στον τελικό, παίρνοντας στη συνέχεια και το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,06 μέτρα. Ο Λονγκ έμεινε δεύτερος (7,87 μέτρα), αλλά ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον αντίπαλο του, τη στιγμή που το Βερολίνο αποδοκίμαζε εν χορώ.

Ο Αφροαμερικανός αναδείχτηκε σε πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 αφού κατέκτησε 4 χρυσά σε άλμα εις μήκος, 4x100, 100 και 200 μέτρα ανδρών, μέσα σε διάστημα 3 ημερών. Ωστόσο, η πιο έντονη στιγμή της διοργάνωσης ήταν κίνηση του Λονγκ να «αγκαλιάσει» τον αντίπαλο του κόντρα στη… δηλητηριώδη ιδεολογία της ναζιστικής χώρας του

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης