Μια Φώτο μια Ιστορία

Μάριον Τζόουνς: Ο «θηλυκός» Καρλ Λιούις που αποδείχθηκε… Μπεν Τζόνσον!

Μάριον Τζόουνς: Ο «θηλυκός» Καρλ Λιούις που αποδείχθηκε… Μπεν Τζόνσον!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2000: Η Μάριον Τζόουνς γράφει το όνομά της στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες που έχουν υπάρξει.

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον παγκόσμιο αθλητισμό. Η Μάριον Τζόουνς σε ηλικία 19 ετών κατέκτησε το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ με το πανεπιστήμιό της, ενώ από τα 13, έτρεχε τα 100 μέτρα μέσα σε 13 δευτερόλεπτα και τα 400 σε 59.

Το 2000 ολόκληρο το Σίδνεϋ είχε παγώσει από τις τρομακτικές της επιδόσεις του… «θηλυκού» Καρλ Λιούις, που έγραφε παγκόσμια ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει πέντε μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες – τρία χρυσά και δύο χάλκινα –, με τις συμμετοχές της στα 100, 200 και 400 μέτρα, στο 4x100, όπως και στο άλματος εις μήκος.

Η δόξα και το γόητρο δεν κράτησαν για πολύ. Μάλιστα «ακυρώθηκαν» ίσως με τον πιο ατιμωτικό τρόπο. Το 2007 η ίδια ομολόγησε πως έκανε χρήση παράνομων ουσιών και χρειάστηκε να δώσει πίσω όλα τα κερδισμένα μετάλλια

Ο πρώην σύζυγός της, Σι Τζέι Χάντερ, αποκάλυψε ότι ήταν παρών όταν εκείνη έκανε ενέσεις με αναβολικά στο στομάχι. Το ίδιο έκανε και ο Βίκτορ Κόντε, ιδρυτής της Balco, που ενεπλάκη σε σκάνδαλο αναβολικών, ενώ είχε παραδεχτεί πως αυτός της τα χορηγούσε.

Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, δημοσιεύτηκε ένα γράμμα της Αμερικανίδας, στο οποίο παραδεχόταν ότι έκανε χρήση στεροειδών και πως είπε ψέματα για την εταιρία στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. Η ίδια παρέδωσε και τα πέντε κερδισμένα μετάλλια, ενώ το 2008 καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση λόγω των ψεμάτων που είπε.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου την έχε χαρακτηρίσει ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες στον αθλητισμό, με την ιστορία της να μοιάζει τελικά περισσότερο με εκείνη του Μπεν Τζόνσον

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης