Μια Φώτο μια Ιστορία

Μόναχο 1972: Ο Ανατολικογερμανός Νόρτβιγκ «πετάει» και σπάει την κυριαρχία των ΗΠΑ με τα 16 σερί χρυσά στο επί κοντώ!

Μόναχο 1972:  Ο Ανατολικογερμανός Νόρτβιγκ «πετάει» και σπάει  την κυριαρχία των ΗΠΑ με τα 16 σερί χρυσά στο επί κοντώ!

1η Σεπτεμβρίου 1972:  Οι ΗΠΑ  έπειτα από 16 διαδοχικά χρυσά μετάλλια δεν τα καταφέρνουν,  εξαιτίας του Βόλφγκανγκ Νόρτβιγκ, που σε έναν δραματικό  αγώνα θα αναδειχθεί Χρυσός Ολυμπιονίκης, με τον Έλληνα, πρώην κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, Χρήστο Παπανικολάου, να αποτυγχάνει παταγωδώς!

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για ένα αγώνισμα, το οποίο έφερε την υπογραφή των ΗΠΑ. Ήταν άλλωστε δεδομένο μέχρι και το 1972, πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα «προσφέρουν» ένα χρυσό μετάλλιο σε κάποιον Αμερικάνο, στο άλμα επί κοντώ.

Με 16 διαδοχικά χρυσά μετάλλια να  τοεπιβεβαιώνουν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου το 1972 δεν έδειχναν πως θα αποτελέσουν εξαίρεση. Και όμως… 

Ο  Ανατολικογερμανός Βόλφγκανγκ Νόρτβιγκ, δεν ήταν τυχαίος αθλητής. Πρωταθλητής Ευρώπης το 1969 και το 1971 και δεύτερος στο Μεξικό το 1968, μπόρεσε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου να ολοκληρώσει την παρουσία του σε αυτό το ψηλό επίπεδο.

Ο Νόρτβιγκ θεωρητικά ήταν ευνοούμενος σε μεγάλο βαθμό και από την απόφαση της Ομοσπονδίας στίβου που  με επικεφαλής τον Ολλανδόπρώην αθλητή, Άντριαν Πάουλεν,  ανακοίνωσε στους αθλητές πέντε ημέρες πριν από τον αγώνα (27 Αυγούστου), πως απαγορεύεται να χρησιμοποιούν το ελαφρότερο κοντάρι!
unnamed_5_1.jpg

Ήταν μία μάχη κάποιων μηνών, αφού τα καινούργια κοντάρια είχαν αρχίσει να επικρατούν, και τα χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι αθλητές της εποχής- ανάμεσα τους οι Αμερικάνοι- αλλά και ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Κίελ Ισακσον

Ο μοναδικός που δεν επηρεάστηκε από αυτή την απόφαση ήταν ο Βόλφγκανγκ Νόρτβιγκ, μιας και δεν είχε ουδέποτε χρησιμοποιήσει το νέο πλαστικό κοντάρι , και με άλμα στα 5,50μ. κατέλαβε την πρώτη θέση, επικρατώντας των μεγάλων φαβορί Μπομπ Σίγκρεν (δύο μήνες νωρίτερα είχε «πετάξει» στα 5.63) και Στιβ Σμιθ! 

Η τεράστια έκπληξη ήταν το γεγονός πως εξαιτίας των παλιών κονταριών δεν προκρίθηκε στον τελικό ο Ίσακσον, o οποίος είχε «σπάσει» το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατούσε από τις 24 Οκτωβρίου ο Χρήστος Παπανικολάου, με επίδοση 5,49, μόλις τον Απρίλιο του 1972. 

Παρόλα αυτά η απόδοσή του Έλληνα πρωταθλητή  στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 δεν ήταν η αναμενόμενη και η παρουσία του κρίθηκε αποτυχημένη, με τον Παπανικολάου να βλέπει και πάλι τον Νόρτβιγκ να αναδεικνύεται νικητής.

Ο εκνευρισμός του ήταν διάχυτος, με τον Έλληνα να γυρνάει στον προπονητή του και να του λέει «καλύτερα να σηκωθώ να φύγω» στον ημιτελικό επειδή φυσούσε κόντρα άνεμος!

Ο Παπανικολάου απέτυχε να περάσει στον τελικό μένοντας στα 5 μέτρα, ωστόσο του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία όταν απέτυχαν κι άλλοι αθλητές και έτσι πέρασαν όσοι είχαν βρεθεί εκτός με επίδοση 4.95 και άνω για να συμπληρωθεί η τελική δωδεκάδα!

Και την ημέρα του τελικού ωστόσο, ο Έλληνας πρωταθλητής δεν ήταν σε «καλό φεγγάρι», περνώντας τα 5 μέτρα αλλά αποτυγχάνοντας και στις τρεις προσπάθειες στα 5.20, έμεινε τελικά ενδέκατος!

Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν η αγένεια του Αμερικανού Ολυμπιονίκη του 1968, στο Μεξικό, Μπομπ Σίγκρενο οποιος αφού ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του, πέταξε το κοντάρι του στους κριτές θεωρώντας πως τον είχαν αδικήσει.

Σε πλήρη αντίθεση  βεβαίως με την ευγένεια που χαρακτήριζε τον Ανατολικογερμανό Χρυσό Ολυμπιονίκη Νορτβιγκ που χειροκροτήθηκε από το πλήθος στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου! 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης