Μια Φώτο μια Ιστορία

Τζέιμς Ντάγκλας vs Μάικ Τάισον: Η μεγαλύτερη νίκη που σημείωσε ποτέ αουτσάιντερ στην ιστορία του αθλητισμού

Τζέιμς Ντάγκλας vs Μάικ Τάισον: Η μεγαλύτερη νίκη που σημείωσε ποτέ αουτσάιντερ στην ιστορία του αθλητισμού

11 Φεβρουαρίου 1990: Ο «Buster» Ντάγκλας σοκάρει τον πλανήτη ρίχνοντας στο καναβάτσο τον «Iron» Μάικ Τάισαν για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Γράφει ο Πάνος Σταμούλης

Η πυγμαχία έχει χαρίσει χιλιάδες στιγμές στο πέρασμα των χρόνων όπου ο… Δαβίδ μπόρεσε να βρει τη στιγμή του για να κατατροπώσει τον Γολιάθ. Ωστόσο, αυτό που συνέβη πριν από περίπου 31 χρόνια ανάμεσα στον Τζέιμς Ντάγκλας και τον Μάικ Τάισον ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Οι δύο πυγμάχοι ανέβηκαν στο ρινγκ του Tokyo Dome και τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο παιδί-θαύμα από τη Νέα Υόρκη που αριθμούσε 37 συνεχόμενες νίκες. Ο αγώνας παρουσιάστηκε ουσιαστικά ως μια «προπόνηση» του Τάισον για την επόμενη μεγάλη μάχη του κόντρα στον Εβάντερ Χόλιφιλντ.

Ο Ντάγκλας ζούσε… το όνειρο του, αφού ένα σερί έξι νικών του έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τρεις τίτλους σε μια αναμέτρηση. Οι πιθανότητές του ήταν μόλις 42/1, καθώς αντιμετώπιζε τον καλύτερο και πιο φορμαρισμένο αθλητή της heavyweight κατηγορίας. Μέχρι και οι αναλυτές του HBO υποστήριζαν δημοσίως ότι ο «Buster» δύσκολα θα άντεχε στο ρινγκ περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα.

Ο Ντάγκλας μπήκε από την αρχή πολύ δυνατά, ξεκαθαρίζοντας τόσο στον Τάισον, όσο και στο κοινό, ότι ο αγώνας μόνο εύκολος δεν θα είναι. Οι πρώτοι γύροι ήταν όλοι δικοί του, ο «Iron» Μάικ προσπαθούσε να αντιδράσει, όμως ήταν κουρασμένος και καταπονημένος από τα χτυπήματα του αντιπάλου του. Στον δέκατο γύρο, ένα άπερκατ -που συνοδεύτηκε από μπαράζ αναπάντητων επιθέσεων- έριξε στο έδαφος τον ζαλισμένο Τάισον που δεν μπόρεσε ποτέ να συνεχίσει τον αγώνα.

cebc93b4ba5d52a7dd51bf0277e30dcd_XL.jpg

Με αυτό το νοκ άουτ ο Τζέιμς Ντάγκλας έγινε ο νέος πρωταθλητής, ολοκληρώνοντας αυτό που πολλοί θεωρούν μέχρι και σήμερα ως τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του αθλητισμού. Ελάχιστοι πίστεψαν στον πυγμάχο από το Οχάιο, όμως ο «Buster» την ώρα του αγώνα είχε ένα έξτρα κίνητρο που κανείς δεν γνώριζε. Ο θάνατος της 46χρονης μητέρας του 23 μέρες πριν την αναμέτρηση είχε «μεταμορφώσει» τον Ντάγκλας σε ένα… κτήνος που δεν μπορούσε να τιθασεύσει ούτε ο ίδιος Μάικ Τάισον.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης