Τελευταία Νέα
old

Περιουσιακά στοιχεία και τρόπος ζωής των φορολογουμένων θα καταγράφονται στα πραγματικά εισοδήματα

Περιουσιακά στοιχεία και τρόπος ζωής των φορολογουμένων θα καταγράφονται στα πραγματικά εισοδήματα
Σε εφαρμογή οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου
Το μπελά τους με την εφορία θα βρούνε οι συστηματικοί φοροφυγάδες και συγκεκριμένα όσοι κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τον έκλυτο τρόπο ζωής τους.
Η φορολογική αρχή, στο πλαίσιο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου που πλέον χρησιμοποιεί, θα υπολογίζει τα εισοδήματά τους με βάση τον πλούτο που διαθέτουν και τις πραγματικές δαπάνες που πραγματοποιούν.
Κοσμήματα, έργα τέχνης, συλλογές και άλλα τιμαλφή που η αξία τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δάνεια, υποθήκες, επενδύσεις, διαθέσιμα μετρητά καθώς και όλα τα έσοδα και οι καταναλωτικές δαπάνες θα προσδιορίζουν πλέον το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα όλων των φορολογούμενων.
Στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνικών βρίσκονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους:
- Υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις) δηλαδή εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.
- Παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά και οικογενειακά). Πρόκειται για δαπάνες όπως αγορές περιουσιακών στοιχείων, ταξίδια στο εξωτερικό, χρεώσεις σε πιστωτικές κάρτες κλπ.
- Είναι μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα.
- Δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/Κ.Φ.Α.Σ.
- Υφίστανται πληροφορίες για παράνομα, αδήλωτα εισοδήματα καθώς και αδήλωτες αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).
- Έχουν ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος.
Με απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αλλάζει ριζικά το μοντέλο των φορο- ελέγχων για την αποκάλυψη και φορολόγηση των «κρυφών» εισοδημάτων.
Η εφορία ακολουθώντας την αμερικανική συνταγή θα προσδιορίζει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογούμενων με έμμεσο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έσοδα και τα έξοδα του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Πρόκειται για τις «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» ή τα νέου τύπου «τεκμήρια». Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα και εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα τότε ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης.
Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Ήδη άλλωστε η ΓΓΠΣ έχει στη διάθεσή της αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες όλων των φορολογουμένων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια , ασφαλιστικές εταιρείες , δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και αναλυτικά στοιχεία για όσα χρήματα πέρασαν μέσα από το τραπεζικό σύστημα είτε υπό μορφή καταθέσεων είτε υπό μορφή δανείων ή επενδυτικών προϊόντων και μπορεί με αυτό τον τρόπο να κάνει εύκολες διασταυρώσεις.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης