Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΕΠΕ - Πυκνώνουν οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

tags :
ΚΕΠΕ - Πυκνώνουν οι ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
Σε αυτό συνηγορούν, μεταξύ άλλων, η πορεία του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α., αλλά και το spread των 10ετών ομολόγων
Σημαντικά σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, ενώ πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι ενδείξεις σταθεροποίησής της, μετά τις ενθαρρυντικές επιδόσεις του 2013, επισημαίνεται σε ανάλυση σχετικής περιοδικής έκδοσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Στο θετικό αυτό συμπέρασμα συνηγορούν, σύμφωνα με την ανάλυση του Αθανάσιου Χαρέμη, υποψήφιου διδάκτωρος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μια σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες (leading indicators), όπως η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, το spread των 10ετών ομολόγων, οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ, που υπολογίζεται με στοιχεία από την αγορά παραγώγων.
Ειδικότερα, τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε και η αγορά παραγώγων, καθώς ο δείκτης φόβου του KEΠE (KEPE GRIV) υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2008.
Ο δείκτης KEPE GRIV, πιο συγκεκριμένα, που περιγράφει την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών, στις 28/2/2014 υποχώρησε στο 31,02%, από το επίπεδο του 32,32% που σημείωσε στο τέλος Ιανουαρίου, αντανακλώντας πλήρως τις ευνοϊκές προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά παραγώγων.
Ο μέσος όρος του δείκτη τον Φεβρουάριο του 2014 προσέγγισε τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008.
Η πορεία του δείκτη «φόβου» αντανακλά τη συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης