Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πήραμε 100 δισ. από την τρόικα και χρωστάμε 75 δισ. στην Εφορία! - Με ρυθμό 1 δισ. το μήνα «τρέχουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πήραμε 100 δισ. από την τρόικα και χρωστάμε 75 δισ. στην Εφορία! - Με ρυθμό 1 δισ. το μήνα «τρέχουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Μόνο εντός του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους, προστέθηκαν άλλα 962 εκατ. ευρώ στη μεγάλη «δεξαμενή» με τα απλήρωτα χρέη προς την Εφορία
Ένα δάνειο της τρόικας τείνουν να καταστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την εφορία που αυξάνονται με ρυθμό περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα.
Στο τέλος Ιανουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 63,2 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη.
Μόνο εντός του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους, προστέθηκαν άλλα 962 εκατ. ευρώ στη μεγάλη «δεξαμενή» με τα απλήρωτα χρέη προς την Εφορία.
Από την άλλη «άσφαιρες» αποδεικνύονται οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη μετά τις χαμηλές πτήσεις που σημαδεύουν τις συγκεκριμένες εισπράξεις.
Οι τελευταίες είναι ζήτημα να ξεπερνούν τα 350 με 400 εκατ. ευρώ αφού μόλις ένας στους 15 φορολογούμενους προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών του με βάση τις δύο αποφάσεις που τέθηκαν σε ισχύ από πέρυσι το καλοκαίρι τη στιγμή που όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές οι πραγματικές οφειλές είναι πάνω από 70 - 75 δις. ευρώ. Ποσό το οποίο τείνει να φθάσει το πρώτο δάνειο που πήρε η Ελλάδα από την τρόικα και έφθανε τα 100 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα τρομακτικό μέγεθος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που είναι αποκαλυπτικά του βάρους που σηκώνουν οι Έλληνες που έχουν συντριβεί με τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου.
Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν στις 31-12-2013 σε 62,55 δισ. ευρώ, όμως τον Ιανουάριο του 2014:
* Εισπράχθηκαν 205 εκατ. και διαγράφηκαν άλλα 40 εκατ. ευρώ από τα χρέη αυτά
* Κατέστησαν ληξιπρόθεσμα νέα χρέη ύψους 962 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόλις 61 εκατ. ευρώ (6,38%) και διαγράφηκαν άλλα 2 εκατ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών ήταν το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο να σκαρφαλώσει στο νέο ύψος-ρεκόρ των 63,206 δισ. ευρώ στις 31-1-2014.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης