Τελευταία Νέα
Οικονομία

Draghi - Η ΕΚΤ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) - Κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού

tags :
Draghi - Η ΕΚΤ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) - Κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού
Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών
(upd12)Tην ισχυρή δέσμευση της ΕΚΤ πως θα διατηρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, για μακρά χρονική περίοδο, τα επιτόκια, επανέλαβε ο διοικητής της, Mario Draghi, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα πως η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στη χρήση μη συμβατικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
"Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως η απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορική χαμηλό του 0,25% ήταν ομόφωνη.
"Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε χρήση μη συμβατικών μέτρων αν χρειαστεί", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς περαιτέρω για τη δράση που ενδεχομένως να εξετάζει η ΕΚΤ, για την αποτελεσματική στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης γνωστοποίησε πως πράγματι το ΔΣ της κεντρικής τράπεζας έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάλογο του QE της Fed, δηλαδή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
"Το QE είναι ένα διαθέσιμο εργαλείο και όντως το συζητήσαμε σήμερα", διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, για να προσθέσει πως το ΔΣ της ΕΚΤ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και ιδίως την πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
"Εξετάζουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, δεν αποκλείουμε πρόσθετη δράση σε ό,τι αφορά τη νομισματική μας πολιτική", έσπευσε να συμπληρώσει.
"Η Ευρωζώνη ανακάμπτει. Η ανάκαμψη είναι ήπια, μετριοπαθής και προχωρά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας", εξήγησε.
Εστιάζοντας στις τρέχουσες εξελίξεις που σημειώνονται διεθνώς, ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια ο Draghi, στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αναγνώρισε πως οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών έχουν βελτιωθεί. Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές πως αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι υγιείς τράπεζες. "Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα συνιστά ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία", σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για την εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αρχίσει να αυξάνεται από το 2015, με στόχο μέχρι τα τέλη του 2016 να πλησιάζει τον στόχο για διαμόρφωσή του στα επίπεδα του 2%. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού, έσπευσε να επισημάνει παράλληλα, σε μια ακόμη προσπάθεια να καταλαγιάσει τους ολοένα και αυξανόμενους φόβους περί του αντιθέτου.
Όπως πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης "εκείνο που απασχολεί την ΕΚΤ, στην τρέχουσα συγκυρία, δεν είναι ο χαμηλός πληθωρισμός αυτός καθεαυτός, αλλά η περίοδος που θα παραμείνει χαμηλά".
Αποτιμώντας τη δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση ο Draghi τόνισε χαρακτηριστικά πως "Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να υποπέσουν σε λάθη του παρελθόντος. Θα πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα εξυγίανσης". Ταυτόχρονα, εξήγησε πως οι δημοσιονομικές στρατηγικές θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια φιλική προς την ανάπτυξη εξυγίανση.
"Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και, συνολικά, η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής είναι επιβαρυντική", έσπευσε να προσθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης.
"Οι απαραίτητες προσαρμογές ισολογισμών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την ανάκαμψη", δεν παρέλειψε να σημειώσει ο Draghi.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% το επιτόκιο
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν.
Ταυτόχρονα διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιο καταθέσεων.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την αγορά να ασκεί πιέσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Οι πιέσεις έρχονται περισσότερο καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, τον Μάρτιο, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ήτοι στο 0,5%.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές του CNBC παρουσιάζουν τα υπερ και τα κατά μιας παρέμβασης από την ΕΚΤ.

Τα υπέρ της παρέμβασης
Αντιμετώπιση αποπληθωρισμού: Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για την πορεία της ζήτησης και της παραγωγής στην οικονομία της ευρωζώνης
Ισχυροποίηση του ευρώ: Ήδη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της ενίσχυσης του ευρώ.
Ενίσχυση ρευστότητας: Η πιστωτική επέκταση παραμένει αναιμική ενώ τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί να μην έχουν βελτιώσει την οικονομία.

Τα κατά της παρέμβασης
Βελτίωση των οικονομικών συνθηκών: Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ενώ οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με βάση αυτά τα στοιχεία.
Επικοινωνιακή στρατηγική: Η ΕΚΤ, πολλές φορές, αποφεύγει τη λήψη νέων μέτρων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και λεκτικές παρεμβάσεις
Διατήρηση των περιθωρίων παρέμβασης: Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πολλές φορές ότι διαθέτει τα «όπλα» για τη στήριξη της οικονομίας, χωρίς όμως να παρεμβαίνει, διατηρώντας το οπλοστάσιο της ανέπαφο.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης