Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εισφοροαποφυγή - Στη… φόρα τα στοιχεία εφοριών και ασφαλιστικών ταμείων για διασταυρώσεις - Νέο… ΣΔΟΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Εισφοροαποφυγή - Στη… φόρα τα στοιχεία εφοριών και ασφαλιστικών ταμείων για διασταυρώσεις - Νέο… ΣΔΟΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Στην ανταλλαγή στοιχείων προχωρούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της εισφοροαποφυγής
Με βάση τα στοιχεία αυτά εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα πραγματοποιούν εκτεταμένες διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίζουν όσους δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές ή αποδίδουν μέρος των εισφορών αυτών και όχι το σύνολό τους.
Τον δρόμο για τις διασταυρώσεις αυτές ανοίγει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία δίδεται η δυνατότητα στις φορολογικές υπηρεσίες να παρέχουν στοιχεία από τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να συγκρίνουν τις αποδοχές που αναγράφονται στις καταστάσεις μισθοδοσίας με τις αποδοχές που δηλώνουν οι επιχειρήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία βάσει των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και να εντοπίζουν περιπτώσεις εισφοροαποφυγής.
Στις δηλώσεις ΦΜΥ, εκτός από τον φόρο εισοδήματος που παρακρατούν οι επιχειρήσεις από τους εργαζομένους τους, αναγράφεται και το ακριβές ύψος των μισθολογικών και άλλων αποδοχών τους.
Τα δύο υπουργεία έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ορισμένοι εργοδότες δηλώνουν εικονικά χαμηλότερες αποδοχές στις καταστάσεις που υποβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να γλιτώσουν ασφαλιστικές εισφορές.
Με τις διασταυρώσεις που θα γίνουν ευελπιστούν ότι θα περιοριστεί, αν δεν καταπολεμηθεί, το φαινόμενο της εισφοροαποφυγής, σε αντίθεση με την εισφοροδιαφυγή (ανασφάλιστη εργασία), όπου τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ότι οι εργοδότες θα καταθέτουν τους μεικτούς μισθούς των εργαζομένων στις τράπεζες προκειμένου να πιστώνονται οι λογαριασμοί των μισθωτών με τον καθαρό τους μισθό και να αποδίδονται από τις τράπεζες οι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι εργοδότες θα υποβάλλουν τις μισθοδοτικές καταστάσεις σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω Διαδικτύου αλλά και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Εν συνεχεία θα καταβάλλουν τον μεικτό μισθό στην τράπεζα, η οποία θα πιστώνει τα ασφαλιστικά ταμεία με τις κρατήσεις, το Δημόσιο με τον αναλογούντα ΦΜΥ και τον λογαριασμό του μισθωτού με τον καθαρό μισθό.

Νέο… ΣΔΟΕ
Εν τω μεταξύ, μια νέα διεύθυνση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία θα αναλάβει αρμοδιότητες που μέχρι πρόσφατα ασκούνταν από το ΣΔΟΕ, συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Πρόκειται για την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), την οποία θα στελεχώσουν περίπου 350 υπάλληλοι που προέρχονται από τις εφορίες και τα τελωνεία, ενώ θα μεταφερθούν σε αυτήν και πρώην δημοτικοί αστυνομικοί με οικονομικές σπουδές οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Η νέα υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον γενικό γραμματέα αυτής και σε αυτήν «περιέρχονται οι αρμοδιότητες των ελέγχων πρόληψης για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας».
Στις αρμοδιότητες περιλαμβάνονται: έρευνες, έλεγχοι πρόληψης και εφαρμογή φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως στους παρακρατούμενους, επιρριπτόμενους φόρους και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), έλεγχοι στη διακίνηση, στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και εξαγωγές, στον εφοδιασμό και στη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας (καταπολέμηση φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας) και άλλα.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης