Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι σημαίνει η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια στο 0,15%;....η Ευρώπη έγινε Ιαπωνία, χωρίς ποσοτική χαλάρωση οριακή η επίδραση

tags :
Τι σημαίνει η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια στο 0,15%;....η Ευρώπη έγινε Ιαπωνία, χωρίς ποσοτική χαλάρωση οριακή η επίδραση
Για πρώτη φορά η ΕΚΤ ανέφερε ότι προετοιμάζεται για...ποσοτική χαλάρωση στο μέλλον....
Τι σημαίνει η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό των 0,15% από 0,25%, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων αρνητικό -0,10%;
Η απόφαση αυτή ελήφθη με όρους αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού.
Η Ευρώπη με την πολιτική επιτοκίων που έχει ακολουθήσει έχει μετατραπεί σε Ιαπωνία.
Η Ιαπωνία οδηγήθηκε σε μηδενικά σχεδόν επιτόκια εδώ και χρόνια παραμένει στο 0,10% το επιτόκιο του γεν απόρροια του αποπληθωρισμού φαινόμενο που εκδηλώθηκε με πολλές εκφάνσεις στην Ιαπωνία.
Η μείωση των επιτοκίων τι σημαίνει;
Μειώνοντας το κόστος χρήματος στο 0,15% καθιστά η ΕΚΤ πάμφθηνο το χρήμα στην Ευρώπη.
Όμως για να μετατραπεί σε πάμφθηνο χρήμα στις οικονομίες και στην κοινωνία θα πρέπει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και ειδικά στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένεται όσο οι καταθέσεις είναι στάσιμες για 16 μήνες στα 161 δισεκ. και όσο τα NPLs βρίσκονται στα 83,3 δισεκ. ευρώ.
Η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων στο -0,10% έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως μηχανισμός αποτροπής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην ΕΚΤ.
Τα αποτελέσματα της απόφασης της ΕΚΤ πρέπει να εκτιμηθούν με όρους αγοράς, με όρους οικονομικής πολιτικής και με όρους επίδρασης στην κοινωνία.
1)Με όρους αγοράς τα χρηματιστήρια σημείωσαν άλμα αρχικώς, όσο υποχωρούν τα επιτόκια τα assets όπως ομόλογα διατραπεζική αγορά χρήματος χάνουν την λάμψη τους και οι επενδυτές στρέφονται στα χρηματιστήρια τα οποία ωστόσο στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί π.χ. ο DAX στην Γερμανία κοντά στις 10.000 μονάδες.
Το ευρώ υποτιμήθηκε αλλά γρήγορα ανατιμήθηκε, σημειώνοντας μάλιστα υψηλό εβδομάδας στα 1,3660 δολάρια με χαμηλό χθες 5 Ιουνίου μετά τις ανακοινώσεις μείωσης των επιτοκίων στα 1,35 δολάρια.
Στα ομόλογα σημειώθηκε οριακή βελτίωση.
Με όρους αγοράς λοιπόν η μείωση των επιτοκίων θα έχει βραχυχρόνια επίδραση.
Οι επενδυτές θα αποτιμήσουν περισσότερο το πρόβλημα…για να μειώνει συνεχώς τα επιτόκια η ΕΚΤ σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα….αποπληθωρισμού στην Ευρώπη….
Μόνο αν υπάρξει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα χρηματιστήρια θα εκτοξευθούν.
Ωστόσο η ΕΚΤ ανέφερε ότι προετοιμάζεται για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…στοιχείο πολύ ενθαρρυντικό.  
2)Με όρους οικονομικής πολιτικής πρέπει να διαπιστωθεί αν με αυτά τα μέτρα μειώσεις επιτοκίων, στοχευμένα φθηνά δάνεια και άλλα θα έχουν επίδραση στην αναθέρμανση της οικονομίας.
Αυτό μέλλει να αποδειχθεί αλλά το χαμηλό κόστος χρήματος δεν αντιμετώπισε τον αποπληθωρισμό ως φαινόμενο.
3)Για να έχουν οι αποφάσεις αυτές επίδραση στην κοινωνία ειδικά στην Ελληνική θα πρέπει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, εξέλιξη που δεν είναι πιθανή.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το κόστος χρήματος αλλά η αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Το πακέτο μέτρων

Συντονισμένο πακέτο μέτρων, με πέντε άξονες, για την ενίσχυση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών και την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει στοχευμένο γύρο χορήγησης φθηνών δανείων (ΤLTRO, δηλαδή target LTRO), προετοιμασία για ποσοτική χαλάρωση (QE), τέλος της αποστείρωσης (sterilization), αγορές ABS (τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού) και μείωση επιτοκίων.
Αναλυτικότερα, το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ, όπως το παρουσίασε ο Μario Draghi, έχει ως εξής:
1) Αποφασίστηκε νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων για τις τράπεζες, αρχικού ύψους 400 δισ. ευρώ.
2) Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αποστείρωσης της επιπλέον ρευστότητας που δημιουργούν τα προγράμματα της ΕΚΤ.
Θα υπάρξει επιτροπή που θα αναλάβει την αποστείρωση της επιπλέον ρευστότητας σε περίπτωση που γίνει χρήση του προγράμματος ΟΜΤ.
3) Προετοιμάζεται η ποσοτική χαλάρωση (QE).
4) Εξετάζεται η αγορά απλών εγγυημένων τίτλων (ABS).
5) Μείωση επιτοκίων.

Τα στοχευμένα LTRO

- Όλα τα προγράμματα TLTROs θα ωριμάσουν τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή σε περίπου 4 χρόνια.
 Προβλέπεται να ξεκινήσουν είτε τον Σεπτέμβριο του 2014, είτε τον Δεκέμβριο του 2014.
- Το επιτόκιο για τα TLTROs θα καθοριστεί με το βασικό επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που επικρατεί συν ένα περιθώριο 10 μ.β.
- Οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να δανείζονται, αρχικά, το 7% του συνολικού ποσού των δανείων τους σε ιδιώτες
- Εάν οι τράπεζες δεν κατευθύνουν τα επιπλέον κεφάλαια στην πραγματική οικονομία θα πρέπει να τα επιστρέψουν έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Επομένως, τα στοχευμένα LTROs θα είναι 4ετή. Υπενθυμίζεται πως τα δύο προηγούμενα ήταν 3ετή.
Μετά το πέρας 24 μηνών, δηλαδή 2 ετών, μετά το κάθε στοχευμένο LTRO, θα δίδεται στις ευρωπαϊκές τράπεζες η δυνατότητα αποπληρωμής του.
O Draghi εξήγησε πως η ΕΚΤ θα ελέγχει που θα διοχετεύονται τα κεφάλαια από τα προγράμματα TLTROs.

Επικείμενες αγορές ABS

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να εντείνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες που σχετίζονται με άμεσες αγορές στους εγγυημένους τίτλους (asset-backed securities) για να ενισχύσει τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Ευρωσύστημα θα εξετάσει την αγορά απλών και διαφανών ABS με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούνται από αξιώσεις.

"Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αμέσως μετά την αποκάλυψη της δέσμης μέτρων της ΕΚΤ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
"Το επιτόκιο θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα για πολύ καιρό", δεσμεύθηκε εκ νέου ο Draghi για να διευκρινίσει πως η σημερινή απόφαση του ΔΣ της  ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.
"Τα μέτρα που αποφασίσαμε σήμερα θα βοηθήσουν μεσοπρόθεσμα τον πληθωρισμό να επανέλθει στο 2%", πρόσθεσε και επανέλαβε πως στόχος της ΕΚΤ είναι να στηριχθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
"Τα καταθετικά επιτόκια θα επιστρέψουν θετικά εάν επιστρέψει ισχυρή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη", δεσμεύθηκε ο Draghi και εξήγησε πως η αναβίωση της αγοράς ABS απαιτεί τη συμμετοχή αρκετών παραγόντων.
"Δεν έχουν αλλάξει πολύ οι συνθήκες που οδήγησαν σε χαμηλό πληθωρισμό την Ευρωζώνη, ωστόσο ένας από τους βασικούς λόγους του χαμηλού πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα των συναλλαγματικών διακυμάνσεων".
Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Draghi τοποθέτησε στο +1% την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014, στο +1,7% το 2015 και στο +1,8% το 2016.
"Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στην οικονομία που πρέπει να αντιμετωπιστούν", προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Εστιάζοντας στη δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο Draghi διεμήνυσε πως οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν θα είναι βιώσιμοι, εάν δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις.
Η πρόοδος στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων είναι εντυπωσιακή, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προειδοποιώντας ωστόσο πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.
"Οι κυβερνήσεις πρέπει να δρομολογήσουν προγράμματα προσαρμογής φιλικά προς την ανάπτυξη", ανέφερε.

Μειώθηκαν τα επιτόκια

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,15%, από 0,25% προηγουμένως, μείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο του ευρώ, μειώνοντας επίσης το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,10% και το επιτόκιο περιθωριακού δανεισμού στο 0,40%.
Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, 5 Ιουνίου 2014, πρυτάνευσε η λογική της αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού, πρόβλημα το οποίο φαίνεται ότι γιγαντώνεται ιδιαίτερα στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι αυτή της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης