Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από 45 χιλ. τόνοι ροδάκινων «λιμνάζουν» σε Πέλλα και Ημαθία εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο – Σημαντικά οφέλη αποκομίζει η Τουρκία

Πάνω από 45 χιλ. τόνοι ροδάκινων «λιμνάζουν» σε Πέλλα και Ημαθία εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο – Σημαντικά οφέλη αποκομίζει η Τουρκία
Η τιμή των προϊόντων καταβαραθρώνονται από τα 60-70 λεπτά που ήταν πέρυσι, στα 5-10 λεπτά του ευρώ
Σε περίπου 22.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια, από τους οποίους 11.000 βρίσκονται στα ψυγεία και άλλοι τόσοι στα δέντρα, ανέρχονται οι αδιάθετες ποσότητες φρούτων στον νομό Πέλλας, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, σύμφωνα με απογραφή της τοπικής Διεύθυνσης Γεωργίας.
Οι αντίστοιχες ποσότητες στην Ημαθία ανέρχονται σε 23.000 τόνους.
Τα στοιχεία κοινοποίησε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας ΚΑΣΟ «Μέγας Αλέξανδρος», Στράτος Αυγουστής, σύμφωνα με τον οποίο τις τελευταίες ημέρες επιστρέφουν ολοένα περισσότερες γεμάτες νταλίκες από τη Ρωσία.
Από το τελωνείο Σκύδρας είχαν αναχωρήσει από την 1η Αυγούστου 50 φορτία με προορισμό τη ρωσική αγορά.
Το ρωσικό εμπάργκο επιφέρει κι άλλο «χτύπημα» στους παραγωγούς, που βλέπουν την τιμή των προϊόντων τους να καταβαραθρώνονται από τα 60-70 λεπτά που ήταν πέρυσι, στα 5-10 λεπτά του ευρώ.
Την αρχική πτώση στις τιμές του ροδάκινου στην Ελλάδα, που επέφερε τους προηγούμενους μήνες η υπερπαραγωγή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ανταγωνίστριες χώρες Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, ακολούθησε η πλήρης καθίζηση με τα ρωσικά αντίμετρα, με τους αγρότες πλέον να μην προχωρούν καν στη συγκομιδή τους.
Πριν από την επιβολή του εμπάργκο οι τιμές παραγωγού στο ροδάκινο κινούνταν στα επίπεδα των 0,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ πλέον έχουν καταρρεύσει στα 0,10 λεπτά. Στα δε νεκταρίνια οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στα πρωτοφανή επίπεδα των 5 λεπτών.

Ωφελημένη η Ρωσία

Ιδιαίτερα ωφελημένη βγαίνει η Τουρκία από το  εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα στα αγροδιατροφικά προϊόντα των δυτικών χωρών σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις διαπιστώνουν μια σημαντική αύξηση των παραγγελιών από τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα κάνει λόγο περί σημαντικής και μακροπρόθεσμης ευκαιρίας για τις τουρκικές εξαγωγές.
Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, επικεφαλής του Επιμελητηρίου των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας (TIM) επισήμανε πως αναμένει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη ρωσική αγορά, ενώ πρόσθεσε πως οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν ένα μέρος της ρωσικής ζήτησης για φρούτα και λαχανικά.
«Η ζήτηση από τη Ρωσία για τουρκικά προϊόντα αυξήθηκε αφού τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.», δήλωσε ο Μπουγιούκεκσι, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις Reuters.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία βρισκόταν στην 5η θέση μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν με τρόφιμα τη Ρωσία, με έναν όγκο εξαγωγών η αξία των οποίων ανήλθε σε 1,68 δισεκ. δολάρια το 2013.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε πως οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση της Ρωσίας προσφέρουν μια ευκαιρία στην χώρα του να αυξήσει τις εξαγωγές της, όχι μόνο αυτές των τροφίμων, αλλά και καταναλωτικών ειδών γενικότερα.
«Βλέπω τη Ρωσία ως μια ευκαιρία για την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι τα προβλήματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση θα είναι μακρόχρονα», δήλωσε στο Reuters o Ζεϊμπεκτσί σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή η ευκαιρία μπορεί να εξελιχθεί σε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη, εταιρική σχέση.
Η Τουρκία και κράτη της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία μοιάζουν να είναι οι χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την απόφαση της Μόσχας να απαγορευθεί η εισαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία του μεγαλύτερου μέρους των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Επίσης  την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε  ότι η χώρα του ήλθε σε συμφωνία με την Αίγυπτο για την διευκόλυνση των εξαγωγών αιγυπτιακών αγαθών προς τη ρωσική αγορά.
Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής των φρούτων και των λαχανικών που παράγονται στην Ε.Ε., ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής πουλερικών των ΗΠΑ και ένας σημαντικός καταναλωτής θαλασσινών, κρέατος και γαλακτοκομικών. Οι περιορισμοί που επέβαλε επομένως δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για χώρες που παράγουν τέτοια είδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης