Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΒΕΑ: Το 55% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει εφορία και ταμεία – Δυσπιστία για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης… και του ΣΥΡΙΖΑ

tags :
ΕΒΕΑ: Το 55% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει εφορία και ταμεία – Δυσπιστία για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης… και του ΣΥΡΙΖΑ
Το 22% των πολιτών δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Ότι η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της αναφορικά με την εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών της υποχρεώσεων έρχεται να επιβεβαιώσει μια ακόμα έρευνα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, το 55% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι πλέον είναι αδύνατη η εκπλήρωση υποχρεώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσεως, ενώ μόλις το 41% αυτών θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές.
Βάσει της έρευνας, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα μεταξύ 16-18 Σεπτεμβρίου 2014, οι περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα μέτρα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της ΔΕΘ.
Οι πολίτες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τη συμβολή των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε ποσοστό 55% θεωρεί πως τα οικονομικά μέτρα αυτά δε θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών, ενώ μόλις το 29% διατηρεί αντίθετη άποψη.
Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε στη δυνατότητα εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 59%, θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, με μόλις το 26% να το θεωρεί εφαρμόσιμο.
Σε ότι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα ποσοστά φανερώνουν αισθητή μεταβολή, όπως αναφέρει η έρευνα.
Περισσότεροι από 2 στους 10, και συγκεκριμένα το 22% των συμμετεχόντων, δηλώνουν αισιόδοξοι για την μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσοστό του 18%.
Εντούτοις, το ποσοστό απαισιοδοξίας παρουσίασε σημαντικότερη βελτίωση, μειωμένο από το 65% στο 57%, γεγονός που δηλώνει ότι υπάρχει σημαντικά μεγάλη μερίδα των πολιτών που πλέον διατηρεί θετικότερη στάση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις.
Επιπλέον και εξίσου σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού αβεβαιότητας των συμμετεχόντων, το οποίο κατέληξε στο 21%.
Σε ότι αφορά στην πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, μόλις το 20% των συμμετεχόντων δήλωσαν αισιόδοξοι, σημειώνοντας πάραυτα μια βελτίωση 5 ποσοστιαίων μονάδων από τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας.
Το ποσοστό απαισιοδοξίας των συμμετεχόντων όμως διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 60%, γεγονός που πιθανώς να υποδηλώνει τη δυσκολία μεταστροφής του αρνητικού κλίματος, ενώ και το ποσοστό αβεβαιότητας είναι αρκετά υψηλό στο 19%.
«Η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της αντοχής της, καθώς περισσότεροι από τους μισούς πολίτες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης