Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Καμπανάκι» για τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ χτυπάει το ΔΝΤ - Ποια υπουργεία επισκέφθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια

«Καμπανάκι» για τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ χτυπάει το ΔΝΤ - Ποια υπουργεία επισκέφθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια
H κυβέρνηση άλλα εμφανίζεται να λέει εντός της χώρας και άλλα να πράττει εκτός συνόρων...
Με διπλό πρόσωπο εμφανίζεται η κυβέρνηση στο μείζον θέμα περί πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο σε μια στιγμή που η τρόικα χτυπάει «καμπανάκι» για τις υπερβάσεις στις δαπάνες σε ασφαλιστικά ταμεία, υγεία και ΟΤΑ.
Τι ακριβώς κάνει; Άλλα εμφανίζεται να λέει εντός της χώρας, και άλλα να πράττει εκτός συνόρων.
Πριν καλά - καλά προλάβει να επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από το Βερολίνο στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και η «κεραμίδα» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν άργησε να έρθει.
Σε μια αποκαλυπτική δήλωση ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου Τζέρι Ράϊς διέψευσε τα σενάρια που είχε καλλιεργήσει η ελληνική πλευρά για μία πρόωρη διακοπή του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ προς τη χώρας μας.
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια μπορεί από μόνη της να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες» είχε επισημάνει νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς, δημιουργώντας προσδοκίες για το τέλος των σκληρών μέτρων στα χειμαζόμενα νοικοκυριά και τους άνεργους, που ακόμη δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
«Το ΔΝΤ δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» απάντησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου αποσαφηνίζοντας ότι «το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να λήξει τον Μάρτιο του 2016».
«Όσο εγώ μπορώ να γνωρίζω δεν ετέθη τέτοιο θέμα» πρόσθεσε ο κ. Ράις. Σύμφωνα με τον ίδιο η προσοχή του ΔΝΤ είναι εστιασμένη στην έκτη αξιολόγηση «οπότε η πρόωρη έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα του Ταμείου είναι κάτι το οποίο δεν θα εξεταστεί σε αυτή την αποστολή». Διευκρίνισε επίσης πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ θα ξεκινήσει να δουλεύει στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου με τα «θέματα κλειδιά», όπως είπε, να είναι ο προϋπολογισμός 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως το κλιμάκιο του ταμείου θα επιστρέψει πίσω στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου (10-12 Οκτωβρίου) και προσέθεσε πως θα επιστρέψει στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση «αργότερα μέσα στο φθινόπωρο». Σε ερώτηση για το εάν θα συνοδεύσει την αποστολή του Ταμείου και ο Πόλ Τόμσεν, ο Ράϊς είπε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για αυτό, ωστόσο δεν απέκλεισε να γίνει, εφόσον χρειασθεί.
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει από μόνη τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ράϊς δεν απάντησε ευθέως λέγοντας πως η προσοχή του Ταμείου επικεντρώνεται στο να γίνει το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε ο ελληνικός λαός να βγει το συντομότερο από την κρίση. «Σε κάποιους τομείς έχουμε δει πρόοδο» είπε και προσέθεσε πως η προσοχή τώρα εστιάζεται στην νέα αξιολόγηση.
Για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου των ελληνικών τραπεζών που ψήφισε χθες η βουλή και σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα της αξιολόγησης.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί «απειλών» κατά τη ζωής της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τα όσα είχε πει για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην χώρα μας, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι «απειλές αυτές προέρχονταν μέσω κοινωνικών δικτύων πριν από μερικά χρόνια», ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρέλαβε την επιστολή του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Και ενώ αυτά συνέβαιναν στην Ουάσιγκτον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ξεκίνησαν τον έλεγχο του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους συλλέγοντας στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των δαπανών για το πρώτο οκτάμηνο του 2014.
Το τσεκ - απ της τεχνικής αντιπροσωπείας στον προϋπολογισμό διήρκησε περίπου δύο ώρες η οποία μετά πήρε τον δρόμο για το υπουργείο Εργασίας βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Να σημειωθεί ότι από τους κινδύνους τους οποίους κατέγραψε στο μπλοκ της η τρόικα είναι αυτοί που απορρέουν από την υπέρβασης των δαπανών σε Υγεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ και οι οποίοι απειλούν τον στόχο του πλεονάσματος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης