Τελευταία Νέα
old

Bloomberg: H έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο προσκρούει στο «οδόφραγμα» Draghi

Bloomberg: H έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο προσκρούει στο «οδόφραγμα» Draghi
Η κατώτατη γραμμή είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν περισσότερους αγοραστές για τους τίτλους αυτούς, καθώς η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε αγορές αν δεν πληρούνται τα κριτήρια
Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, καθώς τα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, εγγυημένων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων έρχονται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
O Draghi δεσμεύτηκε να αγοράσει τους τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση καλυμμένων ομολόγων για τουλάχιστον δύο έτη, και είπε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να υπόκεινται σε προγράμματα για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους, επειδή οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους είναι κάτω του επενδυτικού βαθμού.
Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον εμπόδιο για τον Σαμαρά να πείσει τους επενδυτές ότι το χρέος της χώρας.
Αυτή η δήλωση του Draghi «χωρίς πρόγραμμα, καμία αγορά» είναι μια άμεση προειδοποίηση προς τον Σαμαρά για την πρόωρη έξοδο από το πακέτο διάσωσης, δήλωσε ο Ανδρέας Κούτρας, διαχειριστής επενδύσεων στην SteppenWolf Capital.
«Η κατώτατη γραμμή είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν περισσότερους αγοραστές για τους τίτλους αυτούς, καθώς η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε αγορές αν δεν πληρούνται τα κριτήρια».
Ακόμη και αν η ΕΚΤ μείωσε τα κριτήρια της, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ωφεληθούν τόσο πολύ, πρόσθεσε ο Κούτρας.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 20 δισ. δολάρια καλυμμένων ομολογιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 5% των υποχρεώσεων του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι η Citigroup ανέφερε σε τελευταία ανάλυση της ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα ωφεληθούν από τις αγορές της ΕΚΤ.
Η ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα θα βελτιωθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των όρων δανεισμού.
Αυτά τα δυνητικά οφέλη δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν εάν η Ελλάδα εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης της.
Ο Draghi δήλωσε χθες ότι θέλει να είναι "όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό, αλλά με σύνεση" το πρόγραμμα αγοράς ABS, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τίτλους σε χώρες με αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας κάτω BBB- μόνο εφόσον υπόκεινται σε όρους διάσωσης. Ενώ η ΕΚΤ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα υπό κάποια μορφή επιτήρησης, η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να επιλέξει το είδος της εποπτείας που θα είναι, τονίζουν οι αναλυτές.
Παίρνοντας θάρρος από την επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων μετά από τετραετή αποκλεισμό, ο Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ένα νέο σχέδιο διάσωσης πρόγραμμα υποστήριξης, το οποίο λήγει το Δεκέμβριο.
Είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να παραιτηθεί από τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2015 και το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης