Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκληραίνουν την στάση τους οι δανειστές έναντι της Ελλάδος - Δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Σκληραίνουν την στάση τους οι δανειστές έναντι της Ελλάδος - Δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Η πίεση της τρόικας εστιάζεται στα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης (ασφαλιστικό, εργασιακά, δημόσιο)
Σε πολιτική και επικοινωνιακή διελκυστίνδα εξελίσσεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα καθώς στο τραπέζι έχουν μπει οι προβολές για τις εξελίξεις τις οποίες όπως όλα δείχνουν θα πυροδοτήσει η εκλογή ή μη νέου προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα από την παρούσα βουλή....
Οι δανειστές σκληραίνουν τη στάση τους στην προοπτική αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στην χώρα, η οποία ωστόσο δεν διευκολύνει καθόλου την σημερινή κυβέρνηση και τα σχέδια της για χαλαρή εποπτεία μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.
Η πίεση της τρόικας εστιάζεται στα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης (ασφαλιστικό, εργασιακά, δημόσιο) τα οποία για την ελληνική πλευρά αποτελούν την «καυτή πατάτα» που δεν θα ήθελε να κρατάει αυτή την περίοδο στα χέρια της.
Όσο η κυβέρνηση δεν δείχνει δείγματα γραφής ότι τηρεί τα υπεσχημένα του μνημονίου, οι δανειστές δεν «τσεκάρουν» τα εισιτήρια επιστροφής για την Αθήνα…
Έτσι ακολουθώντας την πεπατημένη εγείρουν σκληρές απαιτήσεις σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης αφού η ελληνική πλευρά είναι η αυτή που καίγεται για μία γρήγορη συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Υπ' αριθμόν ένα θέμα στην ατζέντα των δανειστών είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, το οποίο κατά την τρόικα φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Από το ποσό η τρόικα αποδίδει το 1 δισ. ευρώ στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και με το σκεπτικό αυτό ζήτησε την αλλαγή της.
Η Αθήνα υποστηρίζει πως η «τρύπα» είναι μικρότερη του 1 δισ. ευρώ, αλλά η τριμερής χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξη την εκτίμηση αυτή.
Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» είναι το ασφαλιστικό.
Όπως έχει ήδη επισημάνει το «Bankingnews» οι πιστωτές πιέζουν να αυξηθεί από τα 15 στα 20 χρόνια ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης και να καταργηθούν τα καθεστώτα πρόωρης συνταξιοδότησης, ωθώντας όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο ανώτατο όριο ασφάλισης που είναι τα 62 έτη.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στο πλαίσιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και τη βελτίωση του συστήματος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών δεν θα χρειαστούν επώδυνες παρεμβάσεις σε όρια ηλικίας, απαιτούμενα έτη ασφάλισης, ποσοστά αναπλήρωσης κ.λπ.
Όσον αφορά στα εργασιακά, η τριμερής επιμένει να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να καθιερωθεί η ανταπεργία (λοκάουτ).
Ακόμη απορρίπτει τη μετάθεση της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο για το 2016, αντί του 2015, και ζητά να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς σε όλο το εύρος του Δημοσίου, κάτι που θα προκαλέσει μείωση στις αποδοχές ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και 30%.
Η τριμερής έχει βάλει επίσης στο μάτι τις πρόσθετες αμοιβές για οδοιπορικά, εκτός έδρας κ.λπ. αλλά και τις μη μισθολογικές παροχές (επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές άδειες κ.ά.).
Επιπλέον, ζητά να καταργηθούν οι εξαιρέσεις και οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ και να ενταχθούν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες στον συντελεστή 23%, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσει σε οριζόντια ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των νοικοκυριών, να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί στο τέλος του 2014, να συνεχιστεί η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις, με έμφαση στην πλήρη πώληση του ΟΤΕ και στην ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΕ και περιφερειακών αεροδρομίων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης