Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2015

tags :
Αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2015
Έρευνα της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης
Ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα συνεχίζουν να αναφέρουν οι εργοδότες στη χώρας μας, όπως δείχνουν τα στοιχεία  της τριμηνιαίας έρευνας της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Με τον δείκτη των προοπτικών απασχόλησης - προσαρμοσμένο σύμφωνα με την εποχικότητα - να διαμορφώνεται στο +8%, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.
Μάλιστα, οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Όπως προκύπτει από την έρευνα,  οι εργοδότες του τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις αναμένουν την ισχυρότερη αύξηση καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +19%. Παράλληλα, οι προοπτικές ανέρχονται σε +14% τόσο στον τομέα της Μεταποίησης, όσο και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), ενώ οι προοπτικές για τον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών είναι στο +13%. Ωστόσο, οι εργοδότες στους τομείς Εστίασης και  Τουρισμού αναμένουν υποτονικό κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -2%.
Ακόμη, τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε πέντε τομείς και μία γεωγραφική περιοχή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όσον αφορά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν βελτίωση σε έξι τομείς και στις δύο γεωγραφικές περιοχές.
Τα τριμηνιαία αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, 12% προβλέπουν μείωση και 70% δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό τους. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%.
Οι προθέσεις προσλήψεων παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Οι υψηλότερες συνολικές προοπτικές απασχόλησης, της τάξης του +11%, καταγράφονται στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, ενώ οι προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε +4%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, ενώ διατηρούνται σχετικά σταθερές στη Βόρεια Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το Α’ Τρίμηνο του 2015 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών.
Διεθνείς συγκρίσεις
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργοδότες σε 38 από τις 42 χώρες καταγράφουν θετικά σχέδια προσλήψεων για το πρώτο τρίμηνο. Οι προοπτικές εμφανίζονται γενικά ενισχυμένες σε σύγκριση με το Δ' Τρίμηνο του 2014, αλλά και το Α' Τρίμηνο του 2014. Οι προβλέψεις βελτιώνονται σε 22 χώρες και αποδυναμώνονται σε μόλις 12, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και αυξάνονται σε 24 χώρες ενώ μειώνονται σε 13 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.  Η αισιοδοξία αναφορικά με τις προσλήψεις για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου είναι και πάλι ισχυρότερη στην Ινδία, την Ταϊβάν και τη Νέα Ζηλανδία. Οι ασθενέστερες και μόνες αρνητικές προβλέψεις καταγράφονται από τους εργοδότες στην Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ελβετία.
Στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι προοπτικές απασχόλησης διαφέρουν: Οι εργοδότες σε 20 από τις 24 χώρες προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι εργοδότες σε τέσσερις χώρες αναμένουν μείωση του αριθμού των απασχολουμένων. Η πρόβλεψη προσλήψεων βελτιώνεται σε 12 χώρες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και ενισχύεται σε 15 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, Οι εργοδότες στην Τουρκία καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων της γεωγραφικής περιφέρειας για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η ασθενέστερη αύξηση των θέσεων εργασίας αναμένεται να σημειωθεί στην Φινλανδία.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης