Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Διαφωνία με την Ελλάδα για την παράταση του μνημονίου, στις 16/2 ή λύση ή οριστική ρήξη

Eurogroup: Διαφωνία με την Ελλάδα για την παράταση του μνημονίου, στις 16/2 ή λύση ή οριστική ρήξη
Dijsselbloem: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης θα κινηθούν εντός του υφιστάμενου πλαισίου, με ταυτόχρονη αναζήτηση τυχόν ευκαιριών για ευελιξία

(upd22 - Πρώτη ενημέρωση 16:45, 11/2) Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αφού σημειώθηκε ξεκάθαρη διαφωνία ως προς την παράταση του μνημονίου.
Το Eurogroup απαίτησε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα, με την Αθήνα ωστόσο να απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επέκτασης του μνημονίου.
Το θρίλερ για την Ελλάδα κορυφώνεται, καθώς εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής ρήξης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.Το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου...

FT: Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup που δεν εκδόθηκε ποτέ - Διαψεύδει ο Βαρουφάκης

Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ μετά το βέτο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη λόγω εντολής από την Αθήνα, παρουσιάζουν οι Financial Times.
Όπως σημειώνεται το ανακοινωθέν είχε ήδη την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ενώ από τη συνεδρίαση είχε αποχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, πιστεύοντας ότι έχει κλείσει το ζήτημα.
Ωστόσο μετά από παρέμβαση του Μαξίμου το ανακοινωθέν απορρίφθηκε καθώς έκανε λόγο για παράταση και ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Peter Spiegel, η δήλωση έχει ως εξής:
«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».
Το δημοσίευμα ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος απάντησε στον δημοσιογράφο των FT μέσω του Twitter τονίζοντας ότι:
«Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές;
Είναι μάλλον απρεπές».

Το απόσπασμα των FT στα αγγλικά



Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου: Δεν επιτεύχθηκε μία καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα
Χρήσιμη και έντονη χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Eurogroup ο πρόεδρός του, J. Dijsselbloem, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών στις Βρυξέλλες.
Υπήρξε κάποια πρόοδος, όχι όμως επαρκής για να υπάρξει συμφωνία, παραδέχθηκε ο J. Dijsselbloem, τονίζοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.
Δεν υπήρξε κοινό συμπέρασμα με την Ελλάδα, εξήγησε ο Dijsselbloem, για να καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος.
Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος, επανέλαβε.
Συζητήσαμε τη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως "Ερευνήσαμε και το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος".
"Δεν επιτεύχθηκε μία καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα", εξήγησε ο Dijsselbloem, για να τονίσει πως "Δεν συζητήσαμε εις βάθος τις προτάσεις της Ελλάδας".
Δεν θα υπάρξουν εργασίες εμπειρογνώμων έως τη Δευτέρα, εξήγησε.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici, χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση του Eurogroup.
Παρά τις καλές προθέσεις, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή δήλωση, τόνισε.
Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πως την αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, εξήγησε ο Moscovici, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αθήνα.

Βαρουφάκης: Δεν πρέπει να συνεχιστεί το μνημόνιο - «Ναι» σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη 
Στο αποψινό Eurogroup αναλύσαμε γιατί δεν πρέπει συνεχιστεί το υπάρχον πρόγραμμα, υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης, στον απόηχο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός διέτεινε πως η ελληνική αντιπροσωπεία εξέθεσε στους Ευρωπαίους το ρηξικέλευθο πρόγραμμά της.
«Αναλύσαμε γιατί το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι λάθος και γιατί δεν πρέπει να συνεχιστεί» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα πως έως την Δευτέρα, Ελλάδα και Ευρωζώνη θα καταλήξουν σε αμοιβαία συμφωνία, αρκεί να υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις.
«Ελπίζω πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως την Δευτέρα» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «θετικές» τις σημερινές επαφές.
«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα» υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπήρξαν απειλές από την πλευρά των Ευρωπαίων.
«Θέλουμε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη» διέτεινε, ενώ κατέληξε πως στο αποψινό Eurogroup «υπήρξε συζήτηση, αλλά όχι συμφωνία».

Dijsselbloem στο Reuters: Διαπραγματεύσεις εντός του υφιστάμενου πλαισίου, με αναζήτηση τυχόν ευκαιριών για ευελιξία
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup με την Ελλάδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου.
Το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρός του, J. Dijsselbloem.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο τακτικό Eurogroup, εξήγησε ο Ολλανδός αξιωματούχος.
Ταυτόχρονα διέψευσε τις πληροφορίες πως υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων στο Eurogroup.
"Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης θα κινηθούν εντός του υφιστάμενου πλαισίου, με ταυτόχρονη αναζήτηση τυχόν ευκαιριών για ευελιξία", δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup.
"Έλληνες τεχνοκράτες θα συζητήσουν από κοινού με εμπειρογνώμονες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις τη Δευτέρα", εξηγεί.

Δηλώσεις από τους ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου - Φινλανδίας 
Το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna.
Στον απόηχο της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ο Pierre Gramegna υπογράμμισε πως το Το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, κατέστησε σαφές πως δεν υπήρξε σύγκρουση στη σημερινή συνεδρίαση.
Δεν υπήρξε ούτε συμφωνία, ούτε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Antti Rinne.
Ειδικότερα, μετά το πέρας του αποψινού Eurogroup, ο Φινλανδός υπουργός υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.
Παράλληλα, επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν καμία επίσημη πρόταση της Ελλάδας.

Μαξίμου: Η Ελλάδα δεν κάνει αποδεκτή την παράταση του μνημονίου
Η Ελλάδα δεν κάνει αποδεκτή την παράταση του μνημονίου, καθιστά σαφές το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε συμφωνία στο αποψινό Eurogroup.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο του Eurogroup, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα δεν κάνει αποδεκτή την παράταση του μνημονίου.
Παράλληλα, σημειώνουν πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Επιπλέον οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές σημειώνουν πως η ελληνική πλευρά κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις της για το εναλλακτικό πρόγραμμα - γέφυρα, επέμεινε στη θέση ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει αποτύχει κάτι που αποτυπώνεται και στη μη επίτευξη των στόχων του, την ανάγκη για εφαρμογή πλέγματος μέτρων για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και την ανάγκη για απομείωση του δημόσιου χρέους το οποίο δεν είναι βιώσιμο.
«Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, ενδεικτικό το κλίματος αδιεξόδου είναι ότι αν υπάρχει δυστοκία στην σύνταξη και τις διατυπώσεις της κοινής ανακοίνωσεις με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη έχουν συνταθεί τρία προσχέδια ανακοίνωσης για οποία δεν υπήρξε κοινή αποδοχή.
Διεθνή ενημερωτικά δίκτυα μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για προθεσμία που δόθηκε στην Αθήνα μέχρι τη Δευτέρα για να απαντήσει αν αποδέχεται η όχι την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.


Το θρίλερ των διαβουλεύσεων

Τα σενάρια περί εμπλοκής
Πληροφορίες που διέρρευσαν έκαναν λόγο για σοβαρή εμπλοκή στο Eurogroup, καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την κεντρική θέση των Ευρωπαίων εταίρων να υπάρξει παράταση του μνημονίου της Ελλάδας.
Ενώ αρχικώς είχε διαφανεί μια πρώτη συμφωνία, η επιμονή της Γερμανίας να υπάρξει στην ανακοίνωση η παράμετρος της επέκτασης του μνημονίου μπλοκάρει την αρχική συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις ακόμη συνεχίζονται.

Οι διαρροές περί καταρχήν συμφωνίας  
Σε συμβιβαστική λύση για το μέλλον χρηματοδότησης της Ελλάδας φάνηκε νωρίτερα ότι οδηγούνται Αθήνα και Ευρωπαίοι, μετά το έκτακτο Eurogroup, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης 11/2.
Κυβερνητικές πηγές κατέστησαν σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει αποδεκτή καμία παράταση του μνημονίου.
Η συμβιβαστική λύση αναμένεται να επισφραγιστεί στο τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ομάδα τεχνοκρατών του Εuro Working Group έρχεται στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση της Ελλάδας.
Η ομάδα των τεχνοκρατών του Εuro Working Group πρόκειται σίγουρα για ένα πρώτο βήμα εγκατάλειψης της τρόικας.
Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της συνεδρίασης του Eurogroup, κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε μετριοπάθεια στις τοποθετήσεις και ήπιο κλίμα.
Περιθώριο για συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, τονίζοντας πως το βέλτιστο σενάριο περιλαμβάνει την επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης έως το τέλος του σημερινού Eurogroup.
Παράλληλα, καθιστά σαφές πως εφόσον επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, τότε θα έχουν «μπει» οι βάσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ πριν την έναρξη του Eurogroup
Την ελληνική πρόταση για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας αναμένει σήμερα το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρός του, J. Dijsselbloem.
Ωστόσο όπως κατέστησε σαφές ο Ολλανδός αξιωματούχος, δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα κατά το σημερινό Eurogroup.
Το Eurogroup θα ακούσει σήμερα το ελληνικό σχέδιο, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Δεν αναμένουμε αποτελέσματα από τις σημερινές συζητήσεις, διευκρίνισε ωστόσο.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Όπως τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος του Εurogroup, θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα, εκτιμά ωστόσο ότι η λύση αυτή είναι πιθανό να επιτευχθεί αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η συμφωνία είναι συμφωνία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να εγκριθούν από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Λακωνικά προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέφυγε να πραγματοποιήσει δηλώσεις, παρά τον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε.
Εξαίρεση συνέστησε αποστροφή δημοσιογράφου σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας έναντι της Ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Το ελληνικό πρόγραμμα ή θα ολοκληρωθεί σωστά, ή δεν θα υπάρξει πρόγραμμα, είναι το νέο τελεσίγραφο που στέλνει στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σήμερα στο Eurogroup δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά μόνο συζήτηση, εξήγησε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εποπτεύεται από την τρόικα, ακόμη κι αν δεν έχει πια την ονομασία τρόικα, όπως όλα δείχνουν, παραδέχθηκε επίσης ο Schaeuble.
Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Ήταν μια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, εξήγησε η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή της με τον Γ. Βαρουφάκη.
Η Lagarde επαίνεσε τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους "ικανούς και έξυπνους".
Πρέπει να τους ακούσουμε, πρόσθεσε, για να ξεκαθαρίσει πως "ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί τους.
Είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει συγκεκριμένο χρόνο", σημείωσε η Lagarde.
Η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη, αποσαφήνισε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici.
Προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος αξιωμάτουχος υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς η θέση της ανήκει στο ευρώ.
Παράλληλα, τασσόμενος υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, διαμήνυσε πως μία «καλή συμφωνία» πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα εδραστούν στην τρέχουσα συμφωνία.
Υπέρ της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος τάχθηκε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, M. Noonan.
Ειδικότερα, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ιρλανδός υπουργός τάχθηκε υπέρ της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, χαρακτηρίζοντας την ως τη «βέλτιστη επιλογή».
Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, εξήγησε πως το πρόγραμμα – γέφυρα δεν αναμένεται να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας.
Με σκληρή γραμμή προσήλθε στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, αφήνοντας «ανοιχτό» ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο Pierre Gramegna υπογράμμισε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», αποφεύγοντας να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Παράλληλα, τόνισε πως «το Eurogroup πρώτα θα εξετάσει τις προτάσεις της Ελλάδας και μετά θα αποφασίσει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας , M. Sapin τόνισε ότι υπάρχουν δύο αρχές: «Πρώτον, πρέπει να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος. Δεύτερον, πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί που μας δεσμεύουν όλους».


Embedded image permalink


Να μπει φρένο στις προκλήσεις, από την πλευρά της Ελλάδας, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις από την Ελλάδα, διεμήνυσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα.
Αναμένουμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Eurogroup, τόνισε επίσης, για να καταστήσει σαφές ότι τα περιθώρια για ελιγμούς στο ελληνικό ζήτημα είναι περιορισμένα.
"Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα δεν αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού της ελληνικής διάσωσης", προσθέτει, σε αρκετά υψηλούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο εάν η τρόικα αποφασίσει ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, σημείωσε επίσης.
Απίθανη θεώρησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Rimantas Sadzius.
Προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, ο Λιθουανός υπουργός υπογράμμισε πως «είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».
«Δε νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας αφού οι Έλληνες είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος» συμπλήρωσε.
«Θέλω να ακούσω τι θα μας πουν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα» κατέληξε ο Rimantas Sadzius.


Embedded image permalink


Βερολίνο: Αδύνατη η συμφωνία στο σημερινό Eurogroup
Τεχνικά αδύνατη θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό, κρίσιμο Euogroup.
Eιδικότερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου επισημαίνει πως αν και ο χρόνος πιέζει, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σήμερα.
Όποιες αλλαγές γίνουν στις συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των κρατών-μελών και αυτό για την Γερμανία συνεπάγεται συγκατάθεση της Βουλής, σημειώνει εν συνεχεία.
Παράλληλα, καθιστά σαφές πως «ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται μια μελλοντική συμφωνία», θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή "παροχές έναντι αντιπαροχών" και αυτές οι αντιπαροχές θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο.
«Οι νέες ετικέτες δεν θα καταργούν τις υφιστάμενες αρχές της συνεργασίας» συμπληρώνει.
Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως «θα ήταν το πιο συνετό, για το πρόγραμμα - γέφυρα που ζητά η Αθήνα να βασιστεί στους μέχρι τώρα υπάρχοντες μηχανισμούς».

Πυρετός ζυμώσεων: Συνάντηση Βαρουφάκη, Δραγασάκη με Dijsselbloem, Lagarde, Weiser, στο περιθώριο του Eurogroup
Κορυφώνονται οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, οι κατ' ιδίαν συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εταίρους της Ελλάδας ήταν συνεχείς.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις προτάσεις της στους εκπροσώπους των δανειστών, με στόχο την εξεύρεση λύσης για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, του Euro Working Group, Τ. Weiser και του ΔΝΤ, C. Lagarde.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να καταλήξει σήμερα σε συμφωνία για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα παραστεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. προκειμένου να ενημερώσει τους 28 ηγέτες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. 

Με βάση το χρονοδιάγραμμα αύριο 12 Φεβρουαρίου έχει προγραματιστεί Σύνοδος Κορυφής.
Στις 16 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup.
Στις 28 Φεβρουαρίου του 2015 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα 172 δισεκ. της διάσωσης.
Τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί πληρωμή 1,4 δισεκ από την Ελλάδα στο ΔΝΤ
Στις 14 Ιουλίου του 2015 λήγουν 11,5 δισεκ. ευρώ ομόλογα.

Οι επιλογές
- Νέα πιστωτική γραμμή ECCL.
Η  Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει αίτημα ώστε να συνάψει μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)
- Να εκδοθούν νέα έντοκα γραμμάτια.
Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο διάσωσης η ΕΚΤ επέβαλε ένα ανώτατο όριο 15 δισεκ σε έντοκα ενώ οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν ως εγγύηση μόνο τα 3,5 δισεκ.
Η ελληνική πρόταση ήταν να αυξηθούν οι εκδόσεις εντόκων από τα 15 στα 25 δισεκ. αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
- Η ανταλλαγής χρέους με βάση την ελληνική πρόταση θα αντικατασταθούν τα δάνεια του EFSF με νέα ομόλογα που θα φέρουν αναπτυξιακή ρήτρα καθώς και perpetual bond ομόλογα χωρίς λήξη ουσιαστικά για τα ομόλογα και δάνεια της ΕΚΤ, ΔΝΤ και τα διακρατικά δάνεια για να καταστεί βιώσιμο το χρέος
- Να επεκταθεί το bailout την λύση αυτή την προωθεί η Γερμανία, αλλά απορρίφθηκε από την Ελλάδα.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αντίθεση στη λιτότητα που επιβάλλεται από την ΕΕ και είναι απίθανο να υποστηρίξει αυτή την επιλογή

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Προθεσμία δύο εβδομάδων έχει η κυβέρνηση, πριν ξεκινήσει να χτυπά η σειρήνα με τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα για να κλείσει την εξάμηνη συμφωνία - γέφυρα με τους εταίρους και να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ).
Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ της EKT για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χορήγησης Έκτατης Ρευστότητα θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.
«Πυξίδα» για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα αποτελέσει η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Γιάννη Βαρουφάκη να καλείται να περάσει μέσα από δύσκολες Συμπληγάδες.
Ο ίδιος πάντως, όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής είναι «προετοιμασμένος για την ρήξη» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την… πανούργα τακτική που φιλοδοξεί να ακολουθήσει στις καθοριστικές για την πορεία της χώρας διαβουλεύσεις με τους εταίρους.
«Χωρίς μπλόφες - χωρίς περιστροφές. Αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας» δήλωσε ο νέος «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος ενώ στην ερώτηση για το ποσοστό του Μνημονίου που αποδέχεται η κυβέρνηση η απάντηση ήταν «0%!»
Ως εκ τούτου κανείς δεν περιμένει να… ξημερώσει συμφωνία σήμερα για την Αθήνα, πλην των χρηματαγορών που είδαν με θετικό μάτι την ελληνική πρόταση.

Αυτή χωρίζεται σε τέσσερις άξονες και προβλέπει:
1. Πρόγραμμα - γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και ακολούθως νέο Συμβόλαιο από 1ης Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα διατηρήσει τον ενισχυμένο εποπτικό του ρόλο. Με την εξάμηνη συμφωνία η κυβέρνηση βρίσκει διέξοδο στη ρευστότητα που είχε περιοριστεί αισθητά μετά την δυναμική απόφασης της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή του πολύτιμου αυτού οξυγόνου.
Το πρόγραμμα - γέφυρα θα είναι μία νέα συνταγή που θα περιλαμβάνει το 70% των δεσμεύσεων του υφιστάμενου Μνημονίου και το υπόλοιπο 30%, που η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει «τοξικό κομμάτι» θα αντικατασταθεί με 10 μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τον Φορολογικό Κώδικα και της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Την συγκεκριμένη πρόταση θα υποστηρίξει στο Eurogroup o επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, που χθες το βράδυ είχε δείπνο κεκλεισμένων των θυρών με Γιάννη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη.
Μάλιστα, ο Ανχελ Γκουρία φέρεται να συμφώνησε στη δημιουργία μιας νέας εργαλειοθήκης υπό την ονομασία «Τailor Μade» για την Ελλάδα ρίχνοντας στον Καιάδα το περιβόητο «Τoolkit».
2. Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και ει δυνατόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης.
Έτσι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3% του ΑΕΠ φέτος, χαμηλώνει το ανώτερο στο 1,5% του ΑΕΠ που φαίνεται να κλείνει για το 2014 ( για την ακρίβεια στο 1,49% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει ότι για φέτος εξοικονομούνται 3 δις. ευρώ για κοινωνική πολιτική.
3. Ελάφρυνση του χρέους μέσα από ένα «μενού» από ανταλλαγές ομολόγων (swaps).
Η πρόταση να ανταλλαγούν τα ακούρευτα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 6,67 δις. ευρώ με νέα άληκτα ομόλογα (perpetual bonds) παραμένει στο τραπέζι, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν την απορρίπτουν.
Εφόσον συμβεί αυτό η Αθήνα παίρνει «ανάσες» και οι μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες με το νέο Πρόγραμμα στήριξης της χώρας από την 1η Σεπτεμβρίου.
4. Μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η αξιοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Με αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση κατά 8 δις. ευρώ του «στοκ» των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων που σήμερα κυμαίνεται στα 14,7 δισ. ευρώ, την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα καθώς και ένα μέρος από περί τα 5,3 δις. ευρώ από την τελευταία δόση ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης