Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Βαρουφάκης: Προτεραιότητα η σταθεροποίηση της οικονομίας και όχι η δόση

Γ. Βαρουφάκης: Προτεραιότητα η σταθεροποίηση της οικονομίας και όχι η δόση

Αντιευρωπαϊστές όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Όσοι υποστηρίζουν το Grexit είναι αντιευρωπαϊστές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο France 24 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Μιλώντας για ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας, ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι το προτεραιότητα δεν αποτελεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης, αλλά η σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι τελικά θα υπάρξει κατανόηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απέρριψε τις κατηγορίες ότι ανταγωνίζεται τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως τον Γερμανό ομόλογό του, Wolfang Schaeuble.
«Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της κρίσης, ένα περήφανο έθνος στράφηκε κατά ενός άλλου περήφανου έθνους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην κόντρα Ελλάδας – Γερμανίας.
Ερωτώμενος σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το χρέος είναι χρέος», όπως του αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν αναφέρονται στο ελληνικό χρέος.

Η χθεσινή συνέντευξη στο Mega
Με τη στήριξη του ΟΟΣΑ θα εξεταστεί και θα διαμορφωθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή ΟΝline.
Σε ζωντανή σύνδεση από το Παρίσι, όπου βρίσκεται για επαφές με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, A. Gurria, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε εθιμοτυπική τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης 11/3 με τον Γάλλο ομόλογό του, M. Sapin.
Με τον Sapen συναντηθήκαμε εθιμοτυπικά, εξήγησε, για να προσθέσει πως είχε συνάντηση μόνο με τον Γάλλο ομολόγο του.
Επί της ουσίας, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε τις πληροφορίες πως στο Παρίσι είχε συναντήσεις με τον P. Thomsen του ΔΝΤ και τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, P. Moscovici.
O υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά των συμμαχιών, τονίζοντας πως "πρέπει να βγούμε από τη λογική των συμμαχιών και των συγκρούσεων".
Η λογική των συμμαχιών είναι του 19ου αιώνα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Brussels Group
Ερωτηθείς για την πρεμιέρα του Brussels Group, του νέου σχήματος διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ήταν πολύ καθαρή η εικόνα από τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν μία σειρά θεμάτων, πρόσθεσε.
Συζητήθηκε ο τρόπος που θα εκμαιεύονται οι πληροφορίες από την Αθήνα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, όλες οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ οι διαπραγματευτές θα έρχονται στην Αθήνα μόνο όταν χρειάζεται.
Οι συναντήσεις με τους διαπραγματευτές δεν θα γίνονται στα υπουργεία, αλλά σε ξενοδοχεία, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει πως οι εισβολές στα υπουργεία έχουν τελειώσει.
Η τρόικα έχει τελειώσει, επανέλανε ο κ. Βαρουφάκης.
Τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια θα φθάσουν στην Αθήνα αύριο, τόνισε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας τις πρότερες πληροφορίες.

Οι στόχοι της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση
Ερωτηθείς για τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε:
Ο στόχος της διαπραγμάτευσης είναι:
1) η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων
2) η διαδικασία έως τα τέλη Ιουνίου
3) η δημοσιονομική πορεία
Στόχος μας, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα για το επόμενο τετράμηνο και να φτάσει η κυβέρνηση τον Ιούνιο με μία συμφωνία, η οποία θα βάλει τέλος στην αστάθεια και την κρίση.
Στόχος μας είναι η νέα συμφωνία η οποία θα αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, τη χρηματοδότηση της χώρας και το πλάνο των επενδύσεων, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το εάν τελικά η Ελλάδα αποσκοπεί να λάβει τη δόση του προγράμματος, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε χαρακτηριστικά:
"Στόχος δεν είναι η δόση, αλλά η σταθερότητα και το τέλος της κρίσης".
Θέλουμε τη ρευστότητα των θεσμών τόσο για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, όσο και για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης κατήγγειλε εκ νέου την ΕΚΤ πως ακολουθεί μία περιοριστική, μια ασφυκτική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο σήμερα από ό,τι το 2012, όπου υπήρξε μία χαλαρή αντιμετώπιση της Ελλάδας, τόνισε επίσης, για να επισημάνει ακόμη πως η ΕΚΤ δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Οι Ευρωπαίοι έχουν κακομάθει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν δίστασε να δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Η σχέση με τον Schaeuble
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί τεταμένων σχέσεων μεταξύ του ιδίου και του Γερμανού ομολόγου του, W. Schaeuble, o κ. Βαρουφάκης, απάντησε ως εξής:
"Όποτε έχουμε μιλήσει με τον Schaeuble, έχουμε μιλήσει πάνω σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο.
Όποτε έχω αναφερθεί με τον Schaeuble, έχω αναφερθεί με μεγάλο σεβασμό".
Όμως στη συνέχεια δεν δίστασε να εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μία εξισορρόπηση του σεβασμού μεταξύ των Ευρωπαίων.
Οι Ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει να λένε "Forget it, Γιαννης", πρόσθεσε.
Η παρουσία μου έχει εκνευρίσει πολλούς στο Eurogroup, γιατί είχαν κακομάθει από τους προηγούμενους, δεν δίστασε να παραδεχθεί, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.
Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που φέρουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel, να ζητάει την αντικατάστασή του.
Ανεβάζοντας τους τόνους ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ψευτοδιλήμματα τα όσα παρουσιάζουν οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση.
Με αποδομούν επειδή τους πήγα κόντρα, δεν δίστασε να δηλώσει, αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο γρίφος του ΦΠΑ
Κληθείς να παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε τα εξής:
- Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ, αφού είναι ήδη πολύ υψηλός.
- Μετά τον Ιούνιο, θα υπάρξει μία διαπραγμάτευση για την μείωση του ΦΠΑ.
- Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί νέα υφεσιακά μέτρα, επομένως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, παραμεθόριο, βιβλία, εστίαση.
Οι πόροι του ΣΔΟΕ είναι ελάχιστοι, ενώ το Σώμα διαθέτει πολύ λίγους υπαλλήλους, σχολίασε σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο Γ. Βαρουφάκης.

Τα έσοδα του κράτους
Θέλουμε να έχουμε μία σταθερή κατάσταση κατά τη διάρκεια του τετραμένου, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, για να συμπληρώσει πως στόχος της κυβέρνησης είναι ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό καθεστώς.
Η βασική πηγή εσόδων του κράτους τους επόμενους 4 μήνες έγκειται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση πως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να γίνει μέσα σε 5 μήνες.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές και ΦΠΑ μπορούν να αποφέρουν επιπλέον έσοδα 6-8 δισ. ευρώ, εκτίμησε στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης.
Οι στερήσεις στα έσοδα και θα ανακοπούν και θα αναπληρωθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, διεμήνυσε επίσης.
Η Ελλάδα φέτος μπορεί να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% - 1,5% του ΑΕΠ, σημείωσε.
"Εάν οι Ευρωπαίοι μας ζητήσουν υφεσιακά μέτρα, θα πρόκειται για μία ήττα ολόκληρης της Ευρωζώνης", τόνισε επίσης.

Δεν είναι κακή ιδέα το δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία
Η νέα συμφωνία με τους εταίρους δεν θα ήταν κακή ιδέα να τεθεί σε δημοψήφισμα, κατέληξε ο Γ. Βαρουφάκης, επιχειρώντας να καταστήσει σαφή τη χρήση του όρου δημοψήφισμα και σε τι θα μπορούσε αυτό να αφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης