Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε θετικό κλίμα η συνεδρίαση του Brussels Group - Στόχος η σύγκληση Eurogroup εντός του Μαΐου

Σε θετικό κλίμα η συνεδρίαση του Brussels Group - Στόχος η σύγκληση Eurogroup εντός του Μαΐου
Οι συνεδριάσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν έως και το Σάββατο
Σε θετικό κλίμα συνεδριάζει σήμερα το Brussels Group στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη γεφύρωση του χάσματος.
Ειδικότερα, η συνεδρίαση του Brussels Group, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τετάρτης, στοχεύει στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στα εναπομείναντα «ανοιχτά ζητήματα της διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλήνων αξιωματούχων, οι συνεδριάσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν έως και το Σάββατο.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία.
«Μια τέτοια δήλωση από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας» εκτιμούν οι ίδιες πηγές.
Επί της ουσίας της διαπραγματεύσης, οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, το πρωτογενές πλεόνασμα και η βιωσιμότητα του χρέους.
Πάντως, νωρίτερα, η Κομισιόν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή το διάστημα μεταξπυ 25 με 29 Μαίου επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του bankingnews.gr ότι η συμφωνία θα υπάρξει μεταξύ 5 με 8 Ιουνίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση, η οποία ωστόσο είναι εξαιρετική αργή και σχεδόν μηδενική σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Δεν θεωρείται πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, διαμήνυσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι και παρά το γεγονός πως η διενέργεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποτελεί αίτημα της ελληνικής πλευράς, τις τελευταίες εβδομάδες.
Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σε ό,τι αφορά την πιθανή ημερομηνία συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, επισήμαναν οι Ευρωπαίοι, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν κι άλλες συνεδριάσεις του Brussels Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης