Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με στόχο έως 6μηνη παράταση για την Ελλάδα συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και έκτακτο Eurogroup στις 22/6

Με στόχο έως 6μηνη παράταση για την Ελλάδα συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και έκτακτο Eurogroup στις 22/6
Dijsselbloem: Έκτακτο Eurogroup την Δευτέρα 22 Ιουνίου με επίκεντρο την Ελλάδα ώστε να προετοιμάσει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της ίδιας μέρας
(upd15) Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και έκτακτο Eurogroup με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 22 Ιουνίου με στόχο να βρεθεί μια λύση και να αποτραπεί η χρεοκοπία, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με Merkel, Hollande και Juncker. 
Συγκεκριμένα την Δευτέρα το βράδυ 22 Ιουνίου θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup στις 15:00 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 22 Ιουνίου, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup για να προετοιμάσει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι αναμένεται νέα βελτιωμένη πρόταση της Ελλάδος προς το Eurogroup που θα κατατεθεί ή σαββατοκύριακο ή Δευτέρα πρωί 22 Ιουνίου.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της δίμηνης παράτασης της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης έως τα τέλη Αυγούστου του 2015....ωστόσο ελληνικές και ευρωπαικές πηγές αναφέρουν ότι η παράταση μπορεί να φθάσει έως τους 6 μήνες δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.
Η πρόταση της Ευρώπης θα περιλαμβάνει εμπλοκή του ESM για την αποπληρωμή ΔΝΤ και ΕΚΤ, ενώ η Ελλάδα θα δεσμευθεί για τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν.
Η πολιτική λύση - πρόταση που εξετάζεται δεν είναι η βέλτιστη, απομακρύνει την χρεοκοπία αλλά δεν επιλύει το ελληνικό πρόβλημα.
Το Eurogroup της 18ης Ιουνίου μπορεί να μην κατέληξε σε συμφωνία... αλλά η μεγάλη είδηση ήταν η απόφαση να συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου, με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα και το πως θα αρθεί το αδιέξοδο.
Τα μηνύματα του Eurogroup προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν όχι μόνο σαφή, αλλά και αυστηρά, με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων να διαμηνύουν πως η Ελλάδα είναι εκείνη που πρέπει να κάνει κινήσεις τώρα, καταθέτοντας προς τους δανειστές άμεσα νέες συγκεκριμένες προτάσεις.

H τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Merkel, Hollande και Juncker



 Την καθοριστική παρέμβαση του άτυπου «διευθυντηρίου» των Βρυξελών επιζητά ο έλληνας πρωθυπουργός με τους επιτελείς του να επιβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αγία Πετρούπολη θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο F. Hollande και τον πρόεδρο της Κομισίον J.C. Juncker, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Κομβικό ρόλο φέρεται ότι θα παίξει και ο Αυστριακός Καγκελάριος ο οποίος θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι ακόμα και «τη δωδεκάτη ώρα» η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί αν οι θεσμοί λάβουν πολιτικές εντολές και κατευθύνσεις, να κλείσουν τη διαπραγμάτευση και να γεφυρώσουν τις διαφορές.
«48-ώρες είναι αρκετός χρόνο για να υπάρξει σύγκλιση στα τεχνικά ζητήματα και η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επιδείξει ευελιξία αν υπάρξουν αντιπροτάσεις» ανέφερε υψηλόβαθμοι κυβερνητική πηγή επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι κόκκινες γραμμές παραμένουν και πως βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία να περιλαμβάνει επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος, σαφή δεσμευτική αναφορά για την απομείωση του χρέους και να συνοδεύεται από ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.
Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνουν την ανακοίνωση για την  Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αλλά και τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα προηγηθεί της Συνόδου ως «προάγγελο καλών εξελίξεων» σημειώνοντας πως οι εταίροι και πιστωτές υιοθετούν την ελληνική άποψη ότι η όποια λύση μπορεί να επιτευχθεί, πλέον, μόνον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.  
 Οι επιτελείς του πρωθυπουργού εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις στο «κονκλάβιο» των Βρυξελών αλλά και το ΔΝΤ για το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων που μπορεί να προκληθεί στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αν δεν υπάρξει συμφωνία.
 Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρα μιλώντας στους συνεργάτες του εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί έντιμη και αμοιβαία επωφελείς συμφωνία αλλά ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του είναι έτοιμοι και για το μεγάλο «όχι» αν οι πιστωτές επιμείνουν στην επιβολή μια συμφωνία που θα συνιστά συνέχεια και μάλιστα χειρότερη των καταστροφικών μνημονίων με ταπεινωτικούς όρους για την ίδια και τον ελληνικό λαό.
Σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, τις προτάσεις και τα ισοδύναμα που ζητούν οι πιστωτές το Μέγαρο Μαξίμου κρατά στάση αναμονής διαμηνύοντας ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τις αντιπροτάσεις των θεσμών και πως υπάρχει ετοιμότητα αλλά και πρόθεση  για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πάντως, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε με νόημα ότι  «έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και μια σειρά από εναλλακτικές μέσα από τι οποίες φαίνεται καθαρά ότι έχουμε κάνει ήδη σημαντικές υποχωρήσεις».
 Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τις προσδοκίες του πρώτων στο γεγονός ότι αν δεν υπάρξει λύση τότε η ελληνική κρίση μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή με ευθύνη του συνόλου των ηγετών και των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και δεύτερον ότι ουδείς δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να αφεθεί μια χώρα μέλος της Ένωσης αβοήθητη παρακάμπτοντας την βασική αρχή της αλληλεγγύης υποκύπτοντας στις απαιτήσεις του ΔΝΤ που δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της Ε.Ε..

Το θρίλερ του Eurogroup λεπτό προς λεπτό

Ραγδαίες εξελίξεις - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα τη Δευτέρα 22 Ιουνίου
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, καθώς μετά την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία, θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα την Δευτέρα, 22 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο, την Δευτέρα, 22 Ιουνίου, θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα.
Την είδηση επιβεβαιώσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.
"Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την Ελλάδα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο" τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ελλάδα ζητάει πολιτική παρέμβαση σε επίπεδο κορυφής για να αρθεί το αδιέξοδο.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προταθεί δίμηνη ή τρίμηνη παράταση της υφισταμενης δανειακής σύμβασης με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο, να αποφευχθεί η χρεοκοπία και στο διάστημα αυτό της νέας παράτασης να βρεθεί μια λύση.

Δήλωση σοκ από την ΕΚΤ στο Eurogroup: Δεν είμαστε σίγουροι εάν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ανοιχτές την Δευτέρα
Σε μια δήλωση σοκ προέβη η ΕΚΤ στο πλαίσιο του Eurogroup.
"Δεν είμαστε σίγουροι αν θα είναι ανοικτές οι ελληνικές τράπεζες την Δευτέρα 22 Ιουνίου" τόνισε η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ΕΚΤ απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποστήριξε ότι δεν είναι σίγουρη, εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να είναι ανοιχτές τη Δευτέρα.
Η ΕΚΤ προέβη σε αυτή την δήλωση αποτιμώντας το ναυάγιο του Eurogroup αλλά και τις συνεχείς εκροές καταθέσεων.
Ήδη από τις 12 Ιουνίου έως τις 18 Ιουνίου, οι εκροές καταθέσεων έφθασαν στα 3,2 δισεκ δαπανώντας όλη την αύξηση του ELA που σημειώθηκε την Τετάρτη.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην κυριολεξία σε οριακή κατάσταση και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Προφανώς αν και στην Σύνοδο Κορυφής δεν υπάρξει συμφωνία την Τρίτη 23 Ιουνίου θα επιβληθούν capital controls.
Αν υπάρξει συμφωνία που είναι και το βασικό σενάριο, τα χειρότερα θα αποφευχθούν.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ όσον αφορά το ELA που αγγίζει τα 84,1 δισεκ και συνολικά η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα στα 119 δισεκ. δεν μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του καθώς ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
Η δήλωση της ΕΚΤ στο Eurogroup ήταν επικίνδυνη, στην κυριολεξία.

Dijsselbloem: Δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα για την Ελλάδα - Δυστυχώς πολύ μικρή η πρόοδος Αθήνας - δανειστών
Δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρός του Eurogroup, J. Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Eurogroup.
Είδαμε ακριβώς την κατάσταση σε σχέση με το πρόβλημα της Ελλάδας και είδαμε ότι δυστυχώς έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα για την Ελλάδα, πρόσθεσε για να τονίσει πως "το Eurogroup έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα πως είναι δική της δουλειά να παρουσιάσει συμπληρωματικές προτάσεις".
Έχουμε ελάχιστο χρόνο, διεμήνυσε ο Dijsselbloem, για να επισημάνει πως χρειάζεται μια λύση αξιόπιστη για την Ευρωζώνη στο σύνολό της και για την Ελλάδα.
Εδώ και τώρα είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία αλλά η μπάλα είναι στο τερέν των Ελλήνων, εξήγησε, για να επαναλάβει πως η πρόοδος είναι πολύ μικρή και οι συζητήσεις δεν προχώρησαν.
Ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντικατάσταση ορισμένων εκ των μέτρων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Moscovici: Oι δανειστές περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα - Όχι σε υπερβολικές περικοπές και θυσίες
Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα πως οι δανειστές περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, απέστειλε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το πέρας του Eurogroup.
"Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα, είναι κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και έτσι η μπάλα παραμένει στην ελληνική πλευρά", τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, για να τονίσει επίσης πως "δεν χρειάζεται να γίνει λόγος για θυσίες και υπερβολικές περικοπές".
Σύμφωνα με τον Moscovici, οι θεσμοί έχουν κάνει τη δουλειά τους, συζήτησαν με την Ελλάδα και πλέον χρειάζεται η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρωζώνη.
Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για να αποφευχθούν τα χειρότερα, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Κάνουμε έκκληση στην Ελλάδα να προσέλθει πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει εύλογους συμβιβασμούς, διεμήνυσε, επίσης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την Αθήνα.
Μας μένει λίγος χρόνος, τις επόμενες ημέρες πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, επανέλαβε.

Lagarde (ΔΝΤ): Πολιτική λύση χρειάζεται η Ελλάδα - Προϋπόθεση το βιώσιμο χρέος - Να αξιοποιηθούν οι επόμενες μέρες
Τη μπάλα στην Ελλάδα πέταξε με την σειρά της επικεφαλής του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο στο τέλος του μήνα
Τη μπάλα στην Ελλάδα πέταξε με την σειρά της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο στο τέλος του μήνα.
Σε δηλώσεις της κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επανέλαβε αρκετές φορές τη λέξη «περιμένουμε», αναφερόμενη στην ελληνική πλευρά.
Όπως είπε : «Είμαστε σε κατάσταση αναμονής» και «περιμένουμε να επανέλθουν με ρεαλιστικές προτάσεις».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ οι «θεσμοί συνέταξαν μια σειρά λογικές προτάσεις», που όπως υπογράμμισε «είναι λιγότερο απαιτητικές» και τώρα πρόσθεσε: «πρέπει να έρθουν από την ελληνική πλευρά απτές προτάσεις και αξιόπιστες που θα υποκαταστήσουν τις δικές μας».
Η κ. Lagarde σημείωσε ότι απαιτείται πολιτική λύση και ότι πρέπει να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους, να υλοποιηθούν τα μέτρα από την πλευρά της Ελλάδας, να υπάρξει χρηματοδότηση του προγράμματος και ευελιξία από τους θεσμούς.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή ότι «είναι επείγον να αποκαταστήσουμε τον διάλογο μεταξύ ενηλίκων».

Βαρουφάκης: Το Eurogroup εστίασε στις ευθύνες της Ελλάδας, όχι στις ευθύνες όλων - Προς φιλελευθεροποίηση ορισμένων αγορών
Η Ελλάδα κατέθεσε ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση, διεμήνυσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
Το Eurogroup εστίασε στις ευθύνες της Ελλάδας και όχι στις ευθύνες όλων, κατήγγειλε ο Γ. Βαρουφάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων ομολόγων του.
Το Eurogroup επέλεξε να εστιάσει στις ευθύνες μόνο της Ελλάδας και όχι της Ευρωζώνης, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως μια συμφωνία θα απαιτήσει υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις περικοπές, κατήγγειλε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, για να επισημάνει πως υπάρχει σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι προτάσεις μας, μας έφεραν κατά 0,5% του ΑΕΠ πιο κοντά στους δανειστές, σημείωσε, για να προσθέσει πως και οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά.
Παρουσιάσαμε βαθιές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, διεμήνυσε ο κ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει πως οι τράπεζες έχουν ένα δυσθεώρητο ποσοστό κόκκινων δανείων.
"Παρακαλέσαμε θερμά τους ομολόγους μας επιτέλους να δώσουν έμφαση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και περικοπών", δεν δίστασε να δηλώσει ο Γ. Βαρουφάκης, κλιμακώνοντας την κριτική του κατά των δανειστών.
Το να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ αποτελεί μεταρρύθμιση, όχι η αύξηση του συντελεστή, κατήγγειλε επίσης για να αφήσει μάλιστα να εννοηθεί πως στόχος της κυβέρνησης είναι η φιλελευθεροποίηση ορισμένων αγορών.
Ο χρόνος δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός, σημείωσε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει πως "καλέσαμε τους εταίρους να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη αποτελεσματική διαπραγμάτευση".

Scilcuna (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): Ο Βαρουφάκης παρουσίασε πρόταση την τελευταία στιγμή αλλά κανείς δεν ήθελε να τη συζητήσει
Σε αποκάλυψη - βόμβα, αναφορικά με τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης του Eurogroup, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scilcuna.
Σύμφωνα με το Reuters, o υπουργός Οικονομικών της Μάλτας αποκάλυψε χαρακτηριστικά πως "ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επιχείρησε να παρουσιάσει σχέδιο - πρόταση την τελευταία στιγμή, αλλά κανείς από τους Ευρωπαίους ομολόγους του δεν ήθελε να τη συζητήσει".

Dombrovskis: Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει άμεσα για την Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται σοβαρή στις διαπραγματεύσεις
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα.
Ωστόσο, τόνισε πως υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα ασχολείται σοβαρά με τις διαπραγματεύσεις.
«Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Νέα πρόταση των δανειστών: Εξάμηνη παράταση του προγράμματος, επιστροφή κερδών από ΕΚΤ και EFSF - Εκτός το ΔΝΤ
Νέα πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση φέρεται πως κατέθεσαν οι δανειστές, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, η νέα πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015
- Eπιστροφή στην Ελλάδα των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που έχουν αποκομίσει ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους
- Επιστροφή στην Ελλάδα των 10,9 δισ. ευρώ από τον EFSF που προορίζονται για τις τράπεζες
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω πρόταση των δανειστών δεν περιλαμβάνει νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, που περιλαμβάνει και ελάφρυνση χρέους.

Ισπανικά ΜΜΕ: Ο Βαρουφάκης υπέβαλλε νέα 5σέλιδη πρόταση στο Eurogroup και στους θεσμούς - Διαψεύδει η Αθήνα
Νέα 5σέλιδη πρόταση προς το Eurogroup φέρεται να έχει υποβάλλει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε μία απέλπιδα προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος με τους δανειστές.
Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γ. Βαρουφάκης έχει καταθέσει στο τραπέζι του Eurogroup νέα 5σέλιδη πρόταση των ελληνικών αρχών, με απώτερο στόχο την ύπαρξη ενός τελικού συμβιβασμού, ο οποίος θα άρει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική πλευρά έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει πως ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε νέα 5σέλιδη πρόταση. 

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών πριν την έναρξη του Eurogroup

Dijsselbloem: Είναι η σειρά της Ελλάδας για υποχωρήσεις - Ισχύει η πρόταση του 2012 για το χρέος εφόσον τηρηθούν οι όροι
Η Ευρωζώνη δεν έχει συζητήσει τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τονίζοντας ότι προέχει η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του 2012 για το χρέος, τόνισε ο Dijsselbloem, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ, εφόσον οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους.
Προς το παρόν δεν είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι στόχος είναι μια βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Δεν είμαι σίγουρος εάν θα επιτευχθεί πρόοδος σήμερα ωστόσο ελπίζω», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εξαντλούνται, προειδοποίησε.

Schaeuble: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την κίνηση - Εκείνη έχει το πρόβλημα - Οι Έλληνες υποφέρουν
Το μπαλάκι πάλι στο γήπεδο της Ελλάδας πετά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble.
Η όποια κίνηση γίνει θα πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας, διεμήνυσε ο Γερμανός αξιωματούχος, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Η όποια κίνηση θα πρέπει να προέλθει από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα έχει το πρόβλημα και οι Έλληνες υποφέρουν, τόνισε.
Έχουμε επιδείξει αλληλεγγύη πολλές φορές, αλλά τώρα πρέπει να δράσει η Ελλάδα, επανέλαβε, για να προσθέσει πως μέχρι στιγμής "δεν έχουμε φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα".
Βάσει του τρέχοντος προγράμματος προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα, συμπλήρωσε, για να επισημάνει στη συνέχεια ο Schaeuble πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι από αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.

Lagarde: Το ΔΝΤ χρειάζεται αξιόπιστα προγράμματα αλλά μπορεί να δείξει ευελιξία - Ζητά σοβαρές προτάσεις από την Ελλάδα
Να προσκομίσει σοβαρές προτάσεις στο Eurogroup περιμένει από την Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup.
Το ΔΝΤ χρειάζεται αξιόπιστα προγράμματα αλλά μπορεί να επιδείξει ευελιξία, τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως το ΔΝΤ δεσμεύεται και έχει ευθύνη απέναντι στα 188 κράτη μέλη του και για αυτόν τον λόγο απαιτεί αξιόπιστα προγράμματα.
Πρέπει να υπάρχει ευελιξία, σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για να προσθέσει πως "είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε".
Περιμένουμε σοβαρές προτάσεις και περιμένουμε να ακούσουμε, σημείωσε τέλος.

Moscovici: Χωρίς νέα πρόταση δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα
«Χωρίς νέα πρόταση δεν γίνεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα», ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στο Eurogroup, υποδηλώνοντας ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την συμφωνία.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι η 30ή Ιουνίου.
Στη συνέχεια επανέλαβε τη θέση του, ότι δεν θέλει το σημερινό Eurogroup να καταλήξει σε Βατερλό, ενώ σχολίασε ότι το διακύβευμα είναι υψηλό για όλους, ιδιαιτέρως για την Ελλάδα.
Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, σημείωσε ο Moscovici, ενώ η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.
Τέλος, κάλεσε όλους τους συναδέλφους του, να προσέλθουν στη συνεδρίαση με καθαρό μυαλό και καλή θέληση.

Sapin (Γαλλία): Οι διαφορές με την Ελλάδα δεν είναι τερατώδεις - Να εργαστούμε για βιώσιμη λύση
Οι διαφορές με την Ελλάδα δεν είναι τερατώδεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Διάλογος, συζήτηση, αντιπαράθεση αν χρειαστεί για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση.
Πρέπει όλοι να επωμιστούμε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών.
Η συζήτηση πρέπει να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα, σημείωσε ο κ. Sapin.

Padoan (YΠΟΙΚ Ιταλίας): Αναμένω να ακούσω με ενδιαφέρον τι έχει να πει ο Βαρουφάκης - Ουδέν σχόλιο για το ελληνικό χρέος
Αναμένω να ακούσω με ενδιαφέρον τι έχει να πει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, P. C. Padoan, προσερχόμενος στο Eurogroup.
"Ακούω πάντα με πολύ ενδιαφέρον τον Γ. Βαρουφάκη και για αυτό θα περιμένω και σήμερα να ακούσω τι έχει να πει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.
Ερωτηθείς για το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Padoan αρνήθηκε να σχολιάσει.

Βαρουφάκης: Στόχος να υπάρξει αποτελεσματική συναίνεση
Στόχος είναι να υπάρξει αποτελεσματική συναίνεση στο Eurogroup για να προχωρήσουν οι διαδικασίες
Την ανάγκη να επιτευχθεί αποτελεσματική συναίνεση στο Eurogroup, ώστε να δρομολογηθεί η συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
"Στόχος είναι να υπάρξει αποτελεσματική συναίνεση στο Eurogroup για να προχωρήσουν οι διαδικασίες", τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Dombrovskis: Όλες οι πλευρές στις ελληνικές διαπραγματεύσεις πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους κάλεσε όλες τις πλευρές, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση, ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Ειδικότερα, στο Eurogroup αναμένεται, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, ένας συνολικός απολογισμός των συνομιλιών για την Ελλάδα.
Παράλληλα, επανέλαβε πως «η Ευρώπη εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα» , τονίζοντας ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Dombrovskis αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή οικονομία, σχολιάζοντας πως η ανάκαμψη σταδιακά ενισχύεται, αλλά ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να γίνει αυτή βιώσιμη.

De Guindos (Ισπανός ΥΠΟΙΚ): Ελπίζω η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αντιπρόταση και να υπάρξει συμφωνία
Την ανάγκη συμφωνίας υπογράμμισε και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, προσερχόμενος στο Eurogroup, τονίζοντας ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα είναι θετικό για τη χώρα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες.
«Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ακόμα και μία αντιπρόταση ώστε να σημειωθεί μία συμφωνία», είπε ο Ισπανός υπουργός και πρόσθεσε ότι αναμένουν από τον Γ. Βαρουφάκη να τοποθετηθεί επί της πρότασης των τριών θεσμών.
«Η πρόταση είναι έξυπνη, γενναιόδωρη και περιέχει αρκετή ευελιξία», εκτίμησε ο Luis de Guindos και με τη σειρά του είπε πως «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας».

Noonan (Ιρλανδία): Η Ευρωζώνη έχει κάνει ό,τι μπορούσε για την Ελλάδα
Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι πιστωτές της Ευρωζώνης έχουν προχωρήσει μέχρι εκεί που μπορούσαν και σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα σήμερα και επισήμανε ότι στην Ιρλανδία έχουν λάβει χώρα συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για την περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, όπως εκτίμησε, ακόμη υπάρχει χρόνος και περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ακόμη ανέφερε ότι έχει ακούσει τα σχέδια του έλληνα υπουργού Οικονομικών για να κάνει μια παρέμβαση στη σημερινή συνεδρίαση, όμως σημείωσε ότι δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.
«Άκουσα τις προτάσεις του Γιάνη και παλαιότερα, τείνουν να είναι μακροοικονομικής φύσεως και όχι τεχνικά εμπερειστατομένες», κατέληξε.

Gramegna (Λουξεμβούργο): Πρέπει να υπάρξει συμφωνία – Η Ελλάδα δεν οδηγείται εκτός Ευρωζώνης
Την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση του Eurogroup, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος φθάνει στη λήξη του.
Ο κ. Gramegna εξέφρασε την ελπίδα να καταγραφεί στη συνεδρίαση πρόοδος και τόνισε ότι δεν αποδέχεται ότι η Ελλάδα κατευθύνεται προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
«Ακόμη είμαστε στις ίδιες γραμμές, η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη…
»Χρειαζόμαστε μια συμφωνία ώστε η Ελλάδα να ξεκινήσει να αναπτύσσεται πάλι και να προσελκύει επενδυτές», τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να δούμε τα γεγονότα και τα στοιχεία για να δούμε με ποιον τρόπο οι δύο πλευρές πλησιάζουν η μία την άλλη προκειμένου να γεφυρωθούν τα κενά».

Kazimir (Σλοβακία): Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια – Πρέπει να υπάρξει συμφωνία
Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια, τόνισε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι έχει βαρεθεί από την κατάσταση, όπως και άλλοι υπουργοί.
Όπως ανέφερε, δεν είναι θυμωμένος με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια, πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία.
Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, είτε της αρέσει είτε όχι, όμως δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα.
Όταν φθάνει η στιγμή να πληρωθεί ένας λογαριασμός, ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσε Βαρουφάκη ότι θα μεταφέρει κάποιες ιδέες σήμερα, ο σλοβάκος υπουργός χαμογέλασε και απάντησε ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος, όμως πιστεύω στα θαύματα.
«Είμαι καθολικός, έτσι πρέπει να πιστεύω στα θαύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Stubb: Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την Ευρωζώνη
Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την Ευρωζώνη προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ειδικότερα, ο Φινλανδός υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για την Ελλάδα, η επίτευξη μίας νέας συμφωνίας, ή η χρεοκοπία της χώρας.
Αμφότερα, αποσαφήνισε, δεν πρόκειται να προκαλέσουν μετάδοση της ελληνικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Καταλήγοντας προειδοποίησε ότι η υπομονή ορισμένων χωρών για την Ελλάδα έχει εξαντληθεί.

Κρίσιμη εξέλιξη - ΕΕ και η ΕΚΤ ετοιμάζουν κοινή δήλωση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με όρο την συμφωνία
Κοινή δήλωση που θα αναλύει ένα σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Καθημερινής, το σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας.
Η δήλωση θα είναι μια ανανέωση της δέσμευσης των Ευρωπαίων, η οποία είχε ληφθεί το Νοέμβριο του 2012.
Ωστόσο χρήζει μεγάλης προσοχής - εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία - η τακτική της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Ενδέχεται να αποτελεί το ζήτημα του χρέους δόλωμα παραμονές του Eurogroup, να συμφωνήσει η Ελλάδα.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχει στο τραπέζι το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους έστω και υπό την μορφή μιας αόριστης ελάφρυνσης.
Οι ευρωπαίοι στην προσπάθεια τους να άρουν το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία, μάλλον αφοπλίζουν την ελληνική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν μια μίνι Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα στις 25 - 26 Ιουνίου, στο περιθώριο της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, o πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις στη σημερινή - 18 Ιουνίου - συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, θεωρείται επιβεβλημένη μια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.

Lagarde (ΔΝΤ): Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την Ελλάδα - Θα χρεοκοπήσει αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου
Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείο, ξεκαθάρισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Καταλυτική ημερομηνία για την αποπληρωμή του ΔΝΤ παραμένει η 30ή Ιουνίου και δεν υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, αλλά ούτε και περιθώριο καθυστερήσεων, δήλωσε η Lagarde από το Λουξεμβούργο, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.
«Το πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστο», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Στη συνέχεια τόνισε ότι το ΔΝΤ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα προστατεύοντας, όμως, τους συνταξιούχους.

Το αδιέξοδο στο Eurogroup απαιτεί συμβιβασμό στο Eurogroup
Η αποτυχία συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup 18 Ιουνίου, φέρνει την ύστατη προσπάθεια (στην κυριολεξία ύστατη προσπάθεια) για συμβιβασμό σε μίνι Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα στις 25 - 26 Ιουνίου, στο περιθώριο της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup σήμερα 18 Ιουνίου δεν θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά θα τεθούν οι βάσεις για μια ακόμη ευκαιρία που θα μορφοποιηθεί μεταξύ στις 25 και 26 Ιουνίου, σε μια μίνι - άτυπη Σύνοδο, στην οποία θα λάβουν μέρος η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, o πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Αν και ο κίνδυνος εκδίκησης της Ελλάδος και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την Γερμανία είναι υπαρκτός (ο διασυρμός περιλαμβάνει ρήξη, χρεοκοπία και capital controls) ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξει μια ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Η νέα προσπάθεια θα περιλαμβάνει υποβολή νέων προτάσεων από την Ελλάδα και επαναξιολόγηση από την ΕΕ.
Ήδη οι κινήσεις ειδικά χθες 17 Ιουνίου κατέδειξαν ότι παρασκηνιακώς επιχειρείται μια νέα προσπάθεια για συμβιβασμό.
Εν μέσω διάχυτου φόβου για ελληνική τραγωδία, νέα απόπειρα άρσης του αδιεξόδου μεταξύ Ελλάδας και δανειστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, για το οποίο ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών έχει μειωθεί δραματικά, αφού δεν αναμένεται πλέον συμφωνία.
Ωστόσο Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία, με στόχο τη σύνταξη αναθεωρημένων προτάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker είχε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου του 2015,  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, καθώς πληθαίνουν τα εφιαλτικά σενάρια περί ρήξης, χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι Juncker και Tσίπρας είχαν 10λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, καθώς εκτιμάται πως θα ανοίξει μία νέα συζήτηση, πάνω σε μία νέα βάση.
Άλλωστε, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν.
Έτερες πηγές διαμηνύουν, ωστόσο, πως η Κομισιόν είναι εκείνη που αναμένει νέες αντιπροτάσεις εκ μέρους της Αθήνας.

Merkel: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα δυνατή, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, απευθυνόμενη στους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Bundestag ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 25-26 Ιουνίου, η Merkel επανέλαβε ότι στόχος της Γερμανίας είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου», τόνισε η Merkel στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση.
Η Ευρώπη είναι πλέον πιο ισχυρή και μπορεί αν αντιμετωπίσει καλύτερα την ελληνική κρίση, επεσήμανε η Καγκελάριος της Γερμανίας.
Η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο, ο οποίος δεν συνεχίστηκε και σταμάτησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε η Merkel ενώπιων των Γερμανών βουλευτών.

Oι εξελίξεις της Τετάρτης 

Βερολίνο: Η Γερμανία θέλει λύση – Η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρά
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει τη σκληρή εργασία της Ελλάδας, υποστήριξε ο διευθυντής της Καγκελαρίας της Γερμανίας.
Ειδικότερα, ο Peter Altmaier υπογράμμισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και η ελληνική κυβέρνηση από την δική της πλευρά εργάζεται σκληρά για μια τέτοια λύση.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι επόμενες ενέργειες θα αποφασιστούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Bαρουφάκης: Aπίθανη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup καθώς απαιτείται πολιτική λύση
Aπίθανη χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
"Eίναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης καθώς η λύση για το ελληνικό ζήτημα απαιτεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων", δηλώνει ο Γ. Βακούφικης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Όπως εξήγησε, μπορεί να θεωρείται απίθανη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Eurogroup, ωστόσο είναι βέβαιο πως η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσει τις βάσεις για συνέχιση των συζητήσεων.

Dombrovskis: Ελληνικές προτάσεις αναμένει η Κομισιόν - Καλή βάση για συμφωνία η πρόταση των δανειστών
Καλή βάση για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών χαρακτήρισε, κατά τις πληροφορίες, την πρόταση των δανειστών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis.
"Η πρόταση των θεσμών είναι μια καλή βάση για συμφωνία, καθώς οι δανειστές έχουν επιδείξει μεγάλη ευελιξία, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από 3% για το 2015 στο 1%", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Περιμένουμε ελληνικές προτάσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα μέτρα που θα φέρει η ελληνική πλευρά για να αντικαταστήσει τον υψηλό ΦΠΑ σε ηλεκτρικό και τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει τις δεύτερες πιο υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, υπονοώντας ότι μπορούν να γίνουν περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα, για να ισοσκελίσουν άλλες δαπάνες.
"Είναι σημαντικό να μας πει η Ελλάδα όχι μόνο τι δεν θέλει να κάνει, αλλά και τι θέλει να κάνει", τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
"Συγχρόνως υπάρχουν κράτη μέλη που είναι ανήσυχα, με τον χρόνο να τελειώνει.
Υπάρχουν συζητήσεις που δεν είναι τόσο θετικές για την έκβαση των γεγονότων αλλά η Επιτροπή δεν επικεντρώνεται σε αυτές".

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Schaeuble
Στο μεταξύ, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα των τελευταίων ωρών οι νέες διαρροές που έρχονται από τη Γερμανία.
Όπως αποκαλύπτουν ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, αναμένεται να μιλήσει σε Γερμανούς βουλευτές και να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο Schaeuble αναμένεται να προετοιμάσει τους Γερμανούς βουλευτές για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα...
Όπως προκύπτει από τις ίδιες διαρροές, ο Schaeuble αναμένεται να γνωστοποιήσει προς τους Γερμανούς βουλευτές πως είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών...

Επιθέσεις φιλίας από το Βερολίνο ή απειλές από τον Schaeuble;
Στο μεταξύ, νωρίτερα, εύλογα ερωτηματικά προκάλεσαν οι ξαφνικές επιθέσεις φιλίας της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα που όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι εφικτή μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Είναι εμφανές ότι οι ξαφνικές επιθέσεις φιλίας της Γερμανίας κρύβουν σκοπιμότητες, προκειμένου να μην καρπωθεί το Βερολίνο μια τεράστια αποτυχία και ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Η Γερμανία προσπαθε

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης